EL - Analiza: Kako je pala Barsa?!

Ko je morao u vis, a ko na pod?! Jedna snažna blokada i jedan šut sa poda bili su posebno važni u velikoj pobedi Crvene zvezde.

Košarka 21.10.2017 | 21:50
EL - Analiza: Kako je pala Barsa?!
Košarkaši Crvene zvezde mts ulepšali su oktobar svojim navijačima isto kao i prošle godine - pobedom protiv Barselone.

U istom mesecu 2016, crveno-beli su u Kombank areni prvi put oborili španskog velikana. Godinu kasnije, to su uradili ponovo - u krcatoj hali "Aleksandar Nikolić".

Posle tesnih poraza od Žalgirisa i Budućnosti, uz promašene šuteve za pobedu, ekipa Dušana Alimpijevića odigrala je u petak čvrsto, muški, protiv takođe temeljno promenjenog gosta, koji je do duela u "Pioniru" pobedio u svih pet utakmica ove sezone.

U buci beogradske hale, srpski predstavnik je zadavao udarce, odbijao napade i u tesnoj završnici dokusurio favorita, pogocima sjajnog Milka Bjelice - heroja i prvog strelca meča (22).

Uz veliku potrošnju energije na obe strane, igrači Zvezde trčali su, bacali se i skakali najviše što mogu da bi odbranili domaći teren i da bi se odužili navijačima za veliku podršku. Meč su završili sa skokom više od protivnika (37:36) i sa četiri blokade, među kojima je najatraktivnije bilo "Stop" Stefana Jankovića za Antu Tomića.

Američki đak, koji je prvi put osetio vrelinu "Pionira", posle utakmice je kroz osmeh govorio o tom momentu.

"Ispred Delija i naših navijača, to ide samo od sebe. Nisam ja skočio, oni su skočili za mene. Ne mogu tu ništa, čovek je hteo da zakuca preko mene, a ovo je moj teren i moja kuća. Morao sam", izjavio je Janković.

Pripremajući se za meč, Janković je sa saigračima dobro čuo informacije o snazi tima iz Španije.

"Svi pričaju o Barseloni, Fajnal-foru i poštujem ih. Ipak, odigrali smo sa energijom, važni su bili stariji igrači Milko, Branko, Pero, Džejms... Svi su igrali sa energijom, a mi mlađi smo to pratili".

"DRIBLAO SAM 5.000 PUTA! DA SAM PROMAŠIO..."

Plejmejker Tejlor Ročesti bio je jedan od onih koji su najviše "povukli" među starijma. Bio je drugi strelac ekipe i u finišu, pri rezultatu 77:75, postigao je koš praktično ležeći na parketu.

U razgovoru sa novinarima, Amerikanac se duhovito osvrnuo na taj momenat.

"Morao sam to da dam, jer sam driblao '5.000' puta i niko nije dodirnuo loptu osim mene. Tako da sam mogao da postanem heroj ili omraženi lik. Bolje je što sam dao, da ne bi vikali na mene", nasmejao se Ročesti.

Prethodnih godina, on je često dolazio u "Pionir" kao gost. U petak je bio domaći i uživao je.

"Bilo je sjajno. Igrao sam kao protivnik ovde, gledao sam ovo na TV-u, jer je samo po sebi zabavno i nekad ne možete ni da čujete spikera... Sjajno je što smo navijačima dali prvu pobedu, što se ta njihova podrška osetila u našoj energiji i u našoj strasti. Hoćemo da nastavimo da pobeđujemo", izjavio je Ročesti.

Koliko je bilo teško kad se Barselona vratila i povela u završnici?

"To je zanimljivo u košarci. Meč ide gore - dole. Znamo da su odličan tim i da moraju da imaju svoj nalet. Onda smo rekli 'Ok, imali su svoje, sad je vreme da odgovorimo'".

Šta je bio ključ pobede?

"Zajedništvo i vera u trijumf. Imali smo sjajne treninge prethodnih dana, bili smo fokusirani, razmišljali o odbrani... Sve se 'složilo' danas, zajeno sa publikom i njihovom podrškom".

Narednih dana neće biti previše vremena za trening. Zvezda u subotu odlazi na gostovanje Cedeviti (nedelja), a pravo iz Zagreba putuje u Rusiju, na utakmicu protiv Himkija (utorak), posle koje će doputovati u Beograd i dočekati Makabi u Kombank areni (četvrtak).

"Moramo da imamo kratko pamćenje. Posebno ove sezone. Da ne 'letimo' prenisko, a ni previsoko, već da razmišljamo o sledećem rivalu. Imamo sjajne utakmice pred nama", poruka je Amerikanca, koga su navijači brzo zavoleli.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar