EL: Zvezda može sa svima - Pionir progutao Barselonu!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Barselonu u drugom kolu Evrolige u dramatičnom meču u hali ’Aleksandar Nikolić’, rezultatom 90:82.  Zvezda dominirala, posrnula, pa trijumfovala! Crveno-beli u duelu sa Barselonom ostvarili prvu pobedu u Evroligi 2017/18! Junak utakmice Milko Bjelica, koji je "vezao" pet poena posle preokreta gostiju tri minuta pre kraja.

Košarka 20.10.2017 | 21:15
EL: Zvezda može sa svima - Pionir progutao Barselonu!
’Crveno-beli’ su odigrali još jedan veoma hrabar meč i uprkos oscilacijama i izgubljenoj dvocifrenoj prednosti, bili koncentrisaniji u završnici i potpuno zasluženo stigli do trijumfa.

Tako je nekadašnji ’Pionir’ ponovo progutao katalonskog giganta i aktuelni regionalni i srpski šampion je pokazao da i u ovom sastavu može da se nadmeće sa najboljim ekipama na Starom kontinentu.

Pred punim tribinama hale ’Aleksandar Nikolić’, domaći igrači otvorili su susret sa velikom energijom – blistali su Milko Bjelica i Matijas Lesor koji je zakucavanjima podgrevao atmosferu. Francuski centar je tri puta snažno prikucavao loptu i Zvezda je odmah preuzela kontrolu. Barselona se mučila sa šutem što je domaćin izuzetno dobro koristio, da bi Bjelica bio precizan kada god je bilo potrebno.

Već posle 10 minuta prednost je bila dvocifrena, ali se onda razigrao Kevin Serafan i gotovo sam vratio rezultatski svoj tim. Postigao je 10 poena u drugoj deonici, Katalonci su prišli na minus pet, pre nego što je Bjelica ponovo stupio na scenu.

Vezao je četiri poena i odbio nalet rivala, a ispratio ga je Tejlor Ročesti sa dve brze trojke, pa je Zvezda na poluvremena imala zalihu od 12 poena.

Početak drugog dela delovao je jednako obećavajuće – Zvezda je u više navrata stizali do maksimalni 14 razlike, igrači su se smenjivali sa dobrim potezima, ali je početkom poslednje četvrtine ’momentum’ prešao na drugu stranu.

Razigrao se Toma Ertel, ispratili su ga Ante Tomić i Adam Hanga, pa je prednost počela da se topi. Nekako neprimetno su se približili i, iako su visoki igrači imali problem sa ličnim greškama, došli do preokreta i uplašili sve domaće navijače.

Međutim, opet je na scenu stupio Milko Bjelica, postigao četiri veoma važna i teška poena, a usledila je i nova dobra rola Ročestija. Zvezda je odbila nalet rivala i u poslednji minut ušla sa +4. Katalonci se nisu predavali, ali su nastavili sa greškama i doživeli prvi poraz u sezoni.

Upravo je spomenuti Bjelica bio najefikasniji sa 23 poena (6-9 za dva, 2-4 za tri, 5-6 penali), dok je i Ročesti bio sjajan sa 22 poena i 7 asistencija. Monstruoznom Lesoru je jedan skok falio za dabl-dabl (13 poena), baš kao i Peru Antiću (10 poena).

U ekipi Barselone svi igrači su se upisali medju strelce. Kevin Serafan bio je najefikasniji sa 16 poena, a Toma Ertel postigao je 14, uz 11 asistencija. Ante Tomić dodao je 10 poena i 8 skokova, a 10 poena postigao je i Adam Hanga.

U trećem kolu, u utorak, Zvezda će igrati na gostovanju protiv moskovskog Himkija, a Barselona će biti domaćin Žalgirisu.

Temeljno renovirani tim Crvene zvezde uspeo je da se izdigne iz mini-krize i nanese gostima iz Katalonije prvi poraz u sezoni, posle 4-0 u španskom prvenstvu i 1-0 u Evroligi.

Crveno-beli su u prethodnih sedam dana izgubili mečeve "na jednu loptu" od Žalgirisa i Budućnosti, ali su ovog puta oni bili ti koji su imali čvršće nerve.

Zaista bi bila šteta da je u sjajnoj atmosferi u dvorani "Aleksandar Nikolić" bilo drugačije, jer je Barsa bila u vođstvu samo 22 sekunde.

U meču 2. kola Evrolige, Crvena zvezda mts - Barselona 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25)

"Prelomio" je Milko Bjelica, koji je posle koša Adama Hange, za 79:80 u 38. minutu, prvo postigao trojku, pa "nazidao" Pjera Oriolu u reketu i vratio Zvezdi kontrolu rezultata - 86:82.

Gosti posle toga nisu smogli snage i preciznosti da se još jednom vrate, tako da su Bjelica i Tejlor Ročesti dovršili meč ukupnom serijom od 11:2. Sasvim adekvatno, jer su upravo njih dvojica večeras bili "prve violine" sastava Dušana Alimpijevića.

Zvezda je na ovaj način podigla samopouzdanje pred "NBA" period, tokom koga će za samo pet dana gostovati Cedeviti (nedelja) i Himkiju (utorak), pa dočekati Makabi (četvrtak).

Evroliga se vratila u Beograd posle više od pola godine, pa je krcati "Pionir" prisustvovao prvom jesenjem spektaklu - gostovanju dvostrukog šampiona Evrope.

Zvezdin prošlogodišnji sjaj! Pade Barsa! Crveno-beli u krcatom Pioniru slavili protiv Barselone - 90:82!

Barso - jesi velika, jesi glamurozna, imaš ime, pobeđuješ, kapa dole.

Jesi velika, ali ovde si poput makovog zrna.
Jesi glamurozna, ali ovde tvoj sjaj ne zaslepljuje.
Jesi snažna, ali ovde se računaju neki drugi delovi tela.
Ovde ne igra ime, ovde igra srce. Ovo je Pionir u Beogradu.
Ovde vladaju drugačija pravila!

Crvena zvezda - Barselona - 90:82

Kakva pobeda!

Igralo se koš za koš u samoj završnici, Bjelica je dao jako važnu trojku za prednost,potom i Ročesti flouter za 86:82 na minut i po pre kraja. Ertel je promašio za tri, Feldin u sledećem napadu izgubio loptu, zatim i Tomić promašio.

Tu je bio kraj!

Bio je to meč u kom su crveno-beli imali prednost tokom celog meča, držali prednost na oko 10  poena razlike, dok se Barsa konstantno šunjala, ali su puleni Dušana Alimpijevića imali snage da izdrže sve nalete u poslednjoj deonici i dođu do iznenađenja. Velikog iznenađenja! Senzacije!

Barsa je od starta probala  da spusti  loptu na Serafana i napravi probleme crveno-belima ispod koša tako što će da uvede Lesora u problem sa ličnim greškama. Tim Dušana Alimpijevića je bolje šutirao, Ročesti  je bio u svom modu i Zvezda je brzo došla do prednosti od 7:2.

Kada je Lesor odvalio obruč i odveo Zvezdu na plus šest  Pionir je bukvalno ekspodirao. Osećala se ponovo ta  energija koja lomi protivnika, sinergija između navijača i igrača. Barsa je iskusno, preko trojki i slobodnih bacanja uspevala da drži korak. Lesor se borio protiv znatno krupnijeg Serafana, dobio je i jednu strašnu „rampu“, ali je samo par minuta „skinuo kapuljaču“ i ponovo razbio obruč iz zakucavanja sa dve ruke.

Igrala je Zvezda jako atraktivno u tim momentima i vodila 24:13. Presi nije odao utisak pouzdanog igrača, Antić je dobro hvatao defanzivne  skokove i sve je izgledalo kako treba po Zvezdu. Stefan Janković je pokazao mnogo više u skoku nego  do sada, odbrana je bila na nivou, ali je napad  počeo da puca, bilo je nerezonskih šuteva, Barsa je povećala nivo opreza, Ročesti je dobro gađao, Radičević slabije, ali je bolje organizovao  igru...

Sve  to rezultiralo je skorom  42:32 na poluvremenu. Poptuno iznenađujuće. Pre  svega  zbog šuta 12/19 za dva poena. Da Serafan nije izvlačio neke šuteve koji su samo njemu jasni, bilo bi to i veće vođstvo.

U ovakvim situacijama izuzetno je važna treća deonica, da tim koji vodi održi protivnika na distanci.  Zvezda je mašila neke otvorene šuteve, dvocifrenu prednost održavala je najviše zajvaljujući Ročestiju i Lesoru.

Bila se Barselona primakla, ali je Antić dalekom trojkom držao tu čarobnu razliku od 10 poena, dok je Ertel  činio protivtežu. Janković jepokazao da zna da udara banane, a Kešelj da je u jako slaboj formi.

Zaliha od pet poena prednosti i pitanje - može li Zvezda da izdrži?

Odgovor  je bio - ovo je Pionir, ovde važe naša pravila! Bez obzira što je Barsa u jednom trenutku povela.

Crvena zvezda - Barselona 90:82 (24:13, 20:19, 18:25, 28:25)

Dvorana Pionir
Gledalaca: 6.500
Sudije: Oleg Latiševs, Karmelo Paterniko, Pjotr Pastusijak

CRVENA ZVEZDA: Kešelj, Radičević 4, Lazić , Lazarević, Antić ‚10, Dobrić 9, Feldin 7, Janković 2, Ročesti 22 (7 asistencija), Lesor 13 (3 blokade), Jovanović, Bjelica 23 (9 skokova)

BARSELONA: Serafan, Ribas, Garsija, Presi, Hanga, Navaro, Ertel, Vezenkov, Kuruč, Oriola, Koponen, Tomić, Moerman

Izvor: mozzartsport/B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar