Kina pravi super moćni kompjuter

Kineski naučnici razvijaju super moćni kompjuter koji će moći da obavi kvantilion (billion biliona) operacija u sekundi i ovdašnji naučnici tvrde da će to biti najmoćnija "mašina" u svetu.

Informacione tehnologije 20.10.2017 | 07:30
Kina pravi super moćni kompjuter
Kompjuter je već nazvan Tianhe - 3, a njegov dolazak najavio je novinarima na marginama 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine Meng Ksiangfei, jedan od šefova Nacionalnog superkompjuterskog centra.

Biće to, kako je rekao, deset puta brži kompjuiter od trenutno najbržeg na svetu , moći će da komunicira s visokim stepenom inteligencije, ali takođe da bude koristan u tradicuionalnim industrijama poput metalske, praveći biznis modele, te kreirajući, recimo projekte za čitave male "pametna" gradove.

"On će podržavati razvoj zdravije, moćnije i digitalizovanije Kine", poručio je Ksiangfei.

Upravo sada, kako je objasnio, Tianhe-1, prvi kineski quadrillionski kompjuter opslužuje više od 1.600 istraživačkih instituta u preko 20 kineskih priovincija.

"Kina namerava da postane najmoćnija tehnološka sila u svetu do 2035", dodao je, navodeći da svake godine izađe sa studija više do 600.000 novih diplomaca obučenih za najviše tehnologije.

On kaže i da će Kina nastaviti da ulaže u nova naučna I tehnološka dostignuća, te navodi da je veoma zadovoljan što njegova zemlja postaje inovacijski I tehnološki snažna nacija.

Kina je, inače, bila svetski lider u nauci i tehnologiji još u vreme koje je prethodilo vladavini dinastije Ming. A zatim su u 14. veku te aktivnosti značajno smanjene.

Četiri najčuvenija kineska otkrića iz tog perioda su papir, kompas, barut i štamparsko umeće.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Huawei

20.10.2017 11:21

Telefoni su dobri i jeftini potom ne morate razmisljati o raznim americkim svinjarijama. Kinezi su diskretni i nenametljivi.

ODGOVORITE
Name

Christian Sweden

22.10.2017 23:12

Kinezi se smatraju starom civilizacijom koja ima prednost na zivot naspram svih ostalih. Kinezi su veliki rasisti, i ne postuju nikog osim kineza, i od tih postuju bogate, dok sirotinja ne stigne do penzije vec crkava i spaljuje.

Name

Kuki za Christian Sweden

23.10.2017 09:16

Odavno nisam pročitao veću glupost. Šta bi onda trebao reći za amere, švabe, engleze, francuze, špance itd. Kinezi su nakon dosta vremena dočekali da opet imaju svoj identitet. Bili su u globalnom ćumezu, s obzirom na veličinu zemlje i populaciju. To je vrlo vrijedan i uporan narod. Samo mi je žao što su u ovom vremenu materijalne groznice izgubili tradiciju i duhovnost. I što je najvažnije, njihov napredak je isključivo od njihovog ličnog rada i truda, a ne kao gore navedene nacije od okupacija i kolonizacija.

Name

Navedeni

02.11.2017 22:37

Oni su uvozili pametne i izvozili produkte. Na kraju su sve prodali Kinezima. Samo se jos Iphone drzi.