Slušaju FIBA-u: Turci i Italijani pozvali EL igrače!

Košarkaški savezi postupaju prema očekivanjima FIBA pa pozivaju evroligaške igrače za kvalifikacione mečeve za Svetsko prvenstvo 2019. godine.

Košarka 21.10.2017 | 15:30
Slušaju FIBA-u: Turci i Italijani pozvali EL igrače!
Od ovog ciklisa se uvode redovni kvalifikacioni "prozori" tokom kojih će se selekcije boriti za velike turnire, poput takmičenja UEFA i FIFA u fudbalu.

To je produbili jaz između FIBA i Evrolige koja je najavila da neće prekidati svoje takmičenje i puštati igrače da igraju za reprezentacije usred sezone.

Međutim, nakon što su Francuzi i Slovenci u svoje timove uključili neke zvezde iz Evrolige, to su učinili i Turci i Italijani.

Selektor Turske Ufuk Saridža je pozvao dvojicu igrača Anadolu Efesa, a petoricu iz Fenerbahča, koji nastupaju u Evroligi, dok su u postavi Italije ukupno petorica igrača iz Evrolige.

Saridža, inače trener Bešiktaša, računa na Douša Balbaja i Birkana Batuka iz Efesa, te Sinana Gulera, Bobija Diksona, Melija Mehmetolua, Bariša Herseka i Egeana Arna iz Fenera. On je pozvao ukupno 24 igrača za dve utakmice u novembru.

Novi selektor Italije Meo Saketi računa na Simonea Fontekija i Avudua Abasa iz Milana, Điđija Datomea i Nikolu Metija iz Fenera, te Danijela Heketa iz Bamberga, za sudare za Rumunijom i Hrvatsom.

"Mislim da je FIBA "prozor" tokom sezone loša ideja. Želi da ih "ubaci" bez dogovora sa klubovima koji plaćaju igrače. Fener mi nije rekao da ne mogu da igram za reprezentaciju, ali imam posla za svoj klub, ne mogu da igram za selekciju jer bi mogao da propustim utakmice u Evroligi koje bi mogle da budu ključne za moj tim u budućnosti. FIBA zarađuje novac od kvalifikacija, dok igrači, koje ne plaćaju selekcije, treba da se odreknu nastupa za klub koji ih plaća", jasan je stav Điđija Datomea.

Evroligaške igrače su pozvali Finci (Peteri Koponen/Barselona, Sašu Salin/Unikaha), Crnogorci (Dino Radončić/Real, Marko Todorović/HImki), a problema bi mogla da ima i Crvena zvezda zbog Francuske (Matijas Lesor) i CG (Milko Bjelica).

Kvalifikacije za SP će se preklopiti sa mečevima Evrolige 23. i 24. novembra, zbog čega dve organizacije mesecima vode "rat", a niko ne želi da popusti kako bi se našao kompromis.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar