Ekonomija u BiH najgora u Evropi

Od svih država bivše Jugoslavije i Evrope, BiH bilježi najkatastrofalnije rezultate kad je riječ o ekonomskom razvoju i kvalitetu života njenih građana.

Bosna i Hercegovina 15.10.2017 | 19:59
Ekonomija u BiH najgora u Evropi
I posljednja analiza Svjetskog ekonomskog foruma pokazala je da ova država ima ubjedljivo najgoru ekonomiju u Evropi, a kao glavni problem označeni su neefikasna državna birokratija, korupcija, visoke poreske stope, politička nestabilnost.

Švajcarska je već nekoliko godina zaredom na prvom mjestu sa ocjenom 5,86, dok se BiH našla na 103. poziciji sa rezultatom 3,87, tek nešto malo ispred ratom uništenog Jemena, te Mozambika i Čada.

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH prije nekoliko dana su saopštili da BiH, prema Globalnom indeksu konkurentnosti za 2016/2017, za razliku od prethodnih godina, nije zabilježila znatne promjene u svom rangiranju, te da je dospjela na 107. mesto od 138 zemalja.

''Poslovno okruženje u BiH je i dalje opterećeno brojnim administrativnim preprekama, a tržište je fragmentisano usljed različitih pravila, zbog čega se ne može postići stvarna sloboda kretanja robe i usluga. Niska konkurentnost BiH ekonomije ima korjene u niskom obuhvatu obrazovanjem i obrazovnom sistemu koji ne priprema adekvatno kadrove za moderno tržište rada. U prošloj godini, svega deset odsto radno sposobnog stanovništva imalo je više ili visoko obrazovanje'', saopštili su iz ove direkcije.

U Savjetu stranih investitora BiH naglašavaju da bi cjelokupna ekonomska politika države trebala biti usmjerena na razvoj proizvodnje i podsticanje izvoza.

Treba rasteretiti privredu i povećati efikasnost administracije, uz konkretnije i odlučnije mjere za poboljšanje poslovnog ambijenta i privlačenje investitora.

''BiH, kao i bilo koja druga država koja za cilj ima privlačenje stranog kapitala, mora prethodno da stvori povoljnu investicionu klimu. A preduslovi za unapređenje poslovne klime su stabilan politički i pravni sistem. Privlačenje stranih investitora mora da prati dosledno sprovođenje započetih reformi u zemlji, kako bismo te iste investitore i zadržali, nakon što ih jednom pozovemo i privučemo da investiraju u našu zemlju'', kaže izvršna direktorka ovog savjeta Sanja Miovčić.

Da nam to slabo polazi za rukom, potvrđuju statistike o prilično niskom novou stranih investicija. Za razliku od ove godine, kada je njihov iznos u blagom porastu, u ranijem periodu ulaganja u BiH bila su na zabrinjavajuće niskom nivou.

Naime, lane su u BiH investirana 504 miliona KM, što je skoro pet puta manje od iznosa koji su građani BiH koji žive u inostranstvu poslali rođacima.

Da nije ovih para, mnogi građani bi bili i gladni i žedni, jer preživljavaju upravo zahvaljujući pomoći rodbine iz inostranstva.

Analize nevladinog sektora pokazuju da je oko 70 odsto građana u zoni siromaštva, od čega trećina nema ni za golu egzistenciju, dok oko 30.000 ljudi u BiH preživljava zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje.



Zato ne čudi što smo na samom začelju listi koje su rezultat istraživanja kvalitetu života u zemljama Evrope i svijeta.

Prema posljednjem smo zauzeli 69. mjesto, dok se Slovenija našla na 20, Hrvatska 33, Srbija 47, Crna Gora 55, a Makedonija na 57. poziciji.

Po korupciji “najbolji”

Korupcija u BiH dnevno, prema procjenama, proguta više od četiri miliona KM. Brojač korupcije nevladine organizacije “Account” pokazuje da se svake sekunde u BiH, na razne oblike podmićivanja, izgubi 47 KM. To, praktično, znači da korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi KM.



Korupcija u BiH veća je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji, a situacija je jedino gora na samoproglašenom Kosovu, a stručnjaci upozoravaju da bez ozbiljne borbe sa ovom pojavom, ne možemo da računamo na ekonomski napredak.

Izvor: Blic

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

srbin

15.10.2017 18:05

I borba peotiv korupcije je dio reformske agende al ovdje samo guraju akcize.poreze...............i smanjenje administracije je na stolu što se ne pozabave sa tim..........

ODGOVORITE
Name

СРБ

16.10.2017 04:30

Далеко да браним багру, окупационе намјеснике који нас уништавају, али сам 100% сигуран да тзв. држава "Косово" има најгору економију у Европи. Тамо су плате још мање, привредна активност је своди на криминал, Шиптари масовније вјежбе оданде него ми одавде... успркос силном новцу који глобални злотвор (запад) упумпава у ту нарко-творевину.

Name

Piksi

16.10.2017 06:31

Zar se ovo uopšte zove ekonomijom?

Name

ŽELJKA

15.10.2017 18:08

TO NE VAŽI ZA RS, MI SMO ŠAMPIONI U REGIONU I BOLJI DIO BIH

ODGOVORITE
Name

MK

15.10.2017 20:01

I TREBATE TE SE SPRDATI OVO JE POSTALO BAŠ SPRDAČINA.

Name

RE

15.10.2017 20:53

Bolji od Slovenije, jaci od Hrvatske,..ekonomija RS je tigar, prosjek kvari propala federacija,...

Name

Kiki

15.10.2017 21:37

Unisti nam prosjek Srpska....za proslu godinu neku investiro 73 marke..u Srpsku ..zaebo se.

Name

Zeljko

15.10.2017 18:22

Pfff Svicarska kobajagi prva a Ekonomski rast 1.6 % a Republika Srbska 3.5 % mismo najbolji na Svjetu....

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.10.2017 18:26

POSTOJI LI KOD NAS IŠTA OSIM ŠIVAĆIH MAŠINA IZGLEDA DA JE TO SVE ŠTO IMAMO GDJE SU RADNICI ROBOVI NA TRACI ZA ČETRISTO MARAKA.BEMA JE POSEBNA PRIČA. GAZDA KRKAN SE NASIKIRAO ZATO ŠTO RADNICE IDU NA TRUDNIČKO I ZATO ŠTO SU BOLESNE .BOLJE DA NAS NE MA SA OVAKVIMA KO FOL GAZDAMA I OVAKVIM PLATAMA.

ODGOVORITE
Name

re

16.10.2017 04:54

A sta bi ti htjela?Da nam neko da da sklapamo laptopove,ili satalite?Svi su poceli industralizaciju sa tekstilnom industrijom.I Japan i J.Koreja i Kina,Turska.. To je put.A kad neki naš politicar govori lose o tekstilnoj industriji,to govori o tome koliko zna.A slušao sam ih.Kako Vucicu ne smeta tekstilna industrija?Zato jer zna stvari i kako to ide.Vecina turskih investicija u Srbiji je tekstilna industrija.

Name

Mile Dodik

15.10.2017 18:26

Pa zar nije Mile Dodik prvoklasni mesar i bizmismen to sjajno organizovao.

ODGOVORITE
Name

Bizmismen Prnjo

15.10.2017 18:30

He he he,zato smo bolji od Mozambika,Jemena i Cada,ha ha ha...

ODGOVORITE
Name

adženda

15.10.2017 18:39

Korupcija je ovom narodu i otac i majka.

ODGOVORITE
Name

Ap

15.10.2017 19:05

Tačno.Kod nas su pijačari ugledni privrednici.Jad i čemer.Omladina sreća odlazi polako a RS ? Koga to još interesuje ? Svakako će je nestati.

Name

Mirko

16.10.2017 04:54

A imamo najboljeg ministra na drzavnom nivou priznat i od medjunarodne zajednice pa to nije moguce Mirko je za ekonomiju expert bajni i vrijedni strucnjak iz Rogatice

ODGOVORITE
Name

Laki

16.10.2017 06:52

Da nam sve funkcionise kao sto funkcionise korupcija i kriminal, Švica bi za nas bila Albanija.

ODGOVORITE