Grantovi Brčkog pod lupom

Grantovi pojedincima i institucijama u budžetu za 2017. dostigli su u Brčkom fantastičnih 80 miliona maraka.

Bosna i Hercegovina 14.10.2017 | 14:29
Grantovi Brčkog pod lupom
O krčmi tog novca građana koja traje punih 12 godina, napokon se oglasilo i Pravobranilaštvo distrikta koje u pismu upućenom vladi i skupštini traži odgovore o kriterijumima za korišćenja grantova, kontroli i izvještajima o utrošku doniranog novca, uz preporuku da se ta izdvajanja smanje utvrđivanjem limita u odnosu na ukupne prihode koji ove godine iznose 232,3 miliona maraka.   

Konačno, kaže gradonačelnik Siniša Milić, koji od početka mandata forsira u vladi odluku o promjeni kreiranja budžeta koju će uputiti u skupštinsku proceduru.   

„Iako priznajem da još uvijek ima otpora za promjenu u pristupu kreiranju rashodne strane budžeta koja se odnosi na grantove, mislim da i vlada i skupština moraju mijenjati praksu koja u Brčkom traje duže od jedne decenije a, ispostavilo se, nije racionalna i najmanje prilagođena opštoj situaciji i mjerama štednje gdje god to ne ugrožava funkcionisanje instiotucija i života građana. Istina, ta suma za grantove u dvije trećine iznosa nije sporna jer proističe iz zakonskih obaveza i socijalnih programa, ali se o 30-ak odsto tih sredstava mora hrabro i otvoreno razgovarati“, odlučan je gradonačelnik Milić.

Njegovo razmišljanje dijeli i predsjednik Skupštine Esed Kadrić koji je, nakon pisma Pravobranilaštva, najavio zakazivanje rasprave.  

„Dovoljno je reći da je po ovim izdvajanjima iz budžeta Brčko „prvak Evrope“, a u prilog tome i činjenica da imamo na stotine kojekakvih udruženja i NVO upisanih u sudski registar koje se uredno javljaju za podršku i koriste grantove. Kontrole utroška tog novca građana i mjerenja konačnih efekata odobrenih donacija i provedenih aktivnosti, nije bilo i nema ih ni sada“, kaže Kadrić i dodaje da „priče o koruptivnim aktivnostima i manipulacijama s ovom vrstom budžetskih sredstava, imaju osnov“.  

Potvrđuje to i izjava nezavisnog poslanika Vukašina Panića kome su se, kaže, pojedini građani, žalili da im poslanici nakon usvojenih amandmana, traže povrat dijela odobrene sume.  

Inače, stranke u vlasti su i ove godine kroz amandmane na budžet rasporedile „svoje“ grantove od uobičajenih 10 miliona maraka za navodno iskazane zahtjeve i potrebe građana. Tako su,  po nametnutom nacionalnom ključu 4-4-2 (kako distrikt, nametnutom voljom supervizije i funkcioniše), tri Hrvata iz HDZ-a iz  tog „amandmanskog kola“ podijelila čak dva miliona a 18 Srba i Bošnjaka, po četiri. 

„Svojevrsna politička manipalacija koja traje i za koju zna svaki prosječan građanin distrikta. To je novac kojim političke partije kupuju biračko tijelo i kroje konačne izborne rezultate“, otvoren je u ocjeni poslanik Šemso Saković /SBB/, uz podsjećanje da je budžet većine opština u BiH manji od vrijednosti grantova u Skupštini distrikta.

Pismo Pravobranilaštva je izazvalo odobravanje javnosti. Hoće li taj eho, s obzirom da slijedi izborna godina, doprijeti i do „zvijezda granta“ u klupama brčanske zakonodavne vlasti? 

(BN)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

popara

14.10.2017 12:34

Gdje god ima Hrvata da se pitaju tu je i pljacka.

ODGOVORITE
Name

Re

14.10.2017 17:04

IMA TU istina al bosnje su Gore veliko novac IDE Tim nevladinim organizacija ma a u brckom SE zna gdje maoca je naj veci potrosac sredstava brcko distrikta a naravno TU policija ili neko nesmije krocit to ti je jarane bih drzava terorista i zlikovaca ugnjetaca drugih naroda

Name

Re nemoj tako popara

14.10.2017 17:10

To je sica i zataskavanje istina brcko kad prodjem vec podsjeca na neku dzamahiriju zene umotane podkracene pantalone brade nesredjene maoca TU za edukaciju a sve to valja finansirat