Svađa članica koči poglavlje

Zbog neslaganja unutar Evropske unije neizvesna dinamika napretkaSrbije. Pokušaj da se preko Srbije razreši stari spor među državama članicama

Srbija 20.09.2017 | 11:59
Svađa članica koči poglavlje
Otvaranje jednog od poglavlja kom se Srbija nadala do kraja ove godine koče unutrašnja neslaganja između zemalja članica, što nije ni u kakvoj vezi s našom spremnošću - saznaju "Novosti" u Briselu.

Srbija se nada da će do kraja godine otvoriti tri pregovaračka poglavlja, a Evropa nam, zasad, uporno nudi - dva. Vlasti u Beogradu s pravom naglašavaju da smo spremni za sva tri, 6 (pravo privrednih društava), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 33 (finansijske i budžetske odredbe), dok je za Brisel trenutno "sporna" oblast 30.

Radna grupa se i u utorak ograničila samo na oblasti 6 i 33. Ovoga puta, problem nije u nama, već u EU.

Evropska komisija je, naime, pre dve godine pokrenula postupak zbog povrede prava EU protiv nekoliko država članica, zahtevajući od njih da raskinu međusobne bilateralne ugovore o ulaganju unutar Unije (tzv. BIT ugovori).

Mnogi od ovih sporazuma sklopljeni su devedesetih godina, pre proširenja, između tadašnjih država članica i onih koje su se kasnije priključile.

Njihov cilj je bio da se pruži dodatna sigurnost ulagačima, na primer kompenzacijom za eksproprijaciju ili arbitražnim postupcima za rešavanje sporova oko ulaganja. Sada je to nepotrebno, jer sve države članice podležu istim pravilima na jedinstvenom tržištu.

"Neke države i sada ne žele toga da se odreknu, pa je problem kako da se utvrdi zajednička platforma EU za pregovore sa Srbijom", ističe dobro obavešteni sagovornik u Evropskom savetu.

Izvor navodi da su među ovim zemljama Austrija, Holandija, Slovačka i Švedska:

"Države članice sada koriste priliku da između sebe reše ovaj problem preko Srbije."

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Fuck EU

20.09.2017 10:51

Kakvo samoponizavanje, i podanistvo prema Evropskim droljama, ogavno

ODGOVORITE