Optužnica za kriminal u Banci

Republičko javno tužilaštvo u više navrata je izuzimalo dokumentaciju iz „Banke Srpske“ u stečaju, odnosno bivše Balkan Investment Banke, a narednih dana konačno će bitipodignuta i optužnica protiv više osoba osumnjičenih za nezakonitosti koje su dovele do propasti banke, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 20.09.2017 | 08:52
Optužnica za kriminal u Banci
„Tužilaštvo duže vrijeme sprovodi istragu u ovom predmetu, a optužnica protiv više osoba očekuje se vrlo brzo“, rekao je izvor CAPITAL-a.

Kako saznajemo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom javnom tužilaštvu u više navrata izuzimalo je dokumentaciju iz “Banke Srpske“, a između ostalog, tužilaštvo je tražilo i nalaz vještaka o platežnoj sposobnosti “Banke Srpske” kao i izvještaj stečajnog upravnika o ekonomsko – finansijskom položaju banke.

Istovremeno stečajnoj upravnici obraćali su se i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tražeći da im se dostave podaci da li su određena pravna i fizička lica bila u nekom poslovnom odnosu sa bankom, odnosno da li su imala transakcije u većim iznosima preko ove banke.

Ove informacije prošle sedmice je na ročištu potvrdila i stečajna upravnica Mirjana Golić navodeći da su pripadnici SIPA-e i tužilaštva u više navrata tražili određenu dokumentaciju banke te da im je ta dokumentacija i dostavljena.

„Skoro svakodnevno imamo zahtjeve od krim – policije, tužilaštva, SIPA-e. Mi stojimo na raspolaganju svim institucijama, ali nemamo uticaj na to što one rade“, rekla je Golićeva na ročištu.

Izvještaj MUP-a RS protiv 21 lica zbog sumnje u organizovani kriminal

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je još krajem 2015. godine podnijelo tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS izvještaj o počinjenom krivičnom djelu organizovani kriminal protiv 21 lica koja su osumnjičena da su oštetila Balkan Investment banku za više od 56 miliona maraka.

Izvještaj je tada podnesen protiv Edvinasa Navickasa bivšeg direktora i predsjednika uprave Balkan Investment banke, Žilvinasa Mileriusa člana UO BIB, Angele Dementavičiute predsjednika Nadzornog odbora, zatim članova NO: Laure Baronijene, Laure Ivaškevičiute, Sergejusa Fedatovasa, Mindaugasa Valančiusa, Elvadasa Deršonasa, Aste Teišerskiene, Rimantasa Purtulisa, te protiv Vitalisa Sapogovasa direktora firme „Balkanika“ Banjaluka.

Izvještaj je podnesen i protiv Mirjane Čomić predsjednice Kreditnog odbora BIB, Snežane Milutinović član Kreditnog odbora i direktora Kreditnog sektora BIB, Milorada Granulića rukovodioca Odjela za nabavku BIB, odnosno šefa obezbjeđenja banke i osnivača firmi „Kvasko“, „Kapitalni projekti“ i “Inerga“.

Osumnjičeni su i njegova supruga Vinka Granulić, te Ismar Smirić, Nada Jeličić, Vladimir Petrović, Branko Pančić, Goran Kecman, Bojan Karanović.

Njima se stavlja na teret da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, na čelu sa Navickasom preko povezanih pravnih lica preuzimali kredite iz Balkan Investment Banke da sebi pribave imovinsku korist, dok su banku oštetili za desetine miliona maraka.



Brojne malverzacije utvrdio i Devizni inspektorat RS

Tužilaštvo i SIPA već su se interesovali za dešavanja u „Banci Srpske“, odnosno Balkan Investment Banci, a Devizni inspektorat RS je Specijalnom tužilaštvu ranije dostavio izvještaj o svim nezakonitostima koje su utvrdili u kontroli banke.

CAPITAL je prošle godine objavio izvještaj Deviznog inspektorata RS iz 2013. godine u kojem je do detalja objašnjeno na koji način su litvanski vlasnici izvlačili novac iz Balkan Investment Banke. U izvještaju je, između ostalog, navedeno i da je vlast u RS znala za kriminal koji je učinjen u Balkan Investment Banci.

Inspektori su otkrili nezakonitosti u obavljanju platnog prometa grupe povezanih lica okupljenih oko “Birača”, uz sofisticiranu logistiku BIB-a i litvanske Ukio Banke. Samim osnivanjem BIB-a u ovoj banci otvoreni su nerezidentni računi Ukio banke u evrima.

Iz izvještaja je vidljivo da je pljačku BIB-a bila umiješana izvršna, ali i sudska vlast, jer su pojedine milionske transakcije između povezanih pravnih lica upućene sa servera koji pripada Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

U tom izvještaju po prvi put su otkriveni tokovi novca – kada su uplaćeni, kojim društvima i kako su sve te milionske cifre zapravo bila fiktivna sredstva.

U jednom dijelu izvještaja se govori i o fiktivnim transakcijama akcija BIB-a, odnosno o kreditima koji su dodijeljivani povezanim pravnim licima sa namjerom da se kao garancija založi imovina Fabrike glinice “Birač” i da se potom ta imovina oduzme.

(Capital.ba)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

20.09.2017 06:58

Jest a gdje je bivši ambasador Grčke..i on je kao i Livne u nekoj ulozi ,da se "poravna" stanje u bankama ...Baje nema i niko neće naći traga....

ODGOVORITE
Name

Prenos na drzavu

20.09.2017 11:24

Agencija za bankarstvo RS je zbog umjesanosti u ovu pljacku prestala da postoji. Sad bankarskim sektorom upravlja Sarajevo,..mnogi to ne znaju, krije se, nije popularno.

Name

Bn bankar

20.09.2017 07:16

....Sto opozicija ćuti o Pavlović banci....dobro se zna da je to banka koja nema kapitala....prodaje hipoteke Bobar banke a dužan Bobar banci 8 miliona....zasto se dozvoljavaju Špekulativne transakcije....novac od prodaje prikazuje kao prihod banke...da ne povjeruješ koja je to sprega....

ODGOVORITE
Name

derventa

20.09.2017 09:50

Ha ha.....ujeo vuk magarca....svi su onii u kolu

Name

lwrst

20.09.2017 07:17

U mafijajskoj drzavi profitirali mafijasi - to nije za osudu, sve ok i u skladu sa poslovnom politikom.

ODGOVORITE
Name

Mi Sami

20.09.2017 07:37

Dok Dodik ne bude na optuzenickoj klupi i zatvoru nema od toga nista.

ODGOVORITE
Name

dobar vic

20.09.2017 08:35

Tuzilastvo od Dodika dobija plate, mislite da ce njega procesuirati ma koliko bio kriv?

Name

borac

20.09.2017 07:47

Ma ko da im sudi toliki krimal a niko nije osudjen prazna prica nasli se u gnijezdu kriminala i to je to,

ODGOVORITE
Name

Šta li će predsjednica

20.09.2017 08:30

Da li će predsjednica kreditnog odbora Mirjana Čomić progovoriti i o političkom uticaju od strane Baje i ostalih.Čomićka je trenutno na nekoj funkciji u Banji Laktaši

ODGOVORITE
Name

haos

20.09.2017 09:59

Nije na nekoj funkciji u banji Laktasi,ona je direktor te male firmice,koja je sa svojim bezobrazlucima i lazima rastjerala stare radnike te firme,strasna zena ,u prevodu monstrum.nadam se da ce dobiti ono sto zasluzuje,kad tad.....

Name

Pravnici

20.09.2017 09:43

Agencija za bankarstvo odgovorna.....odgovorna i rukovodeća lica treba da odgovaraju krivično za propast bankarskog sektora.....primaju i dalje debele plate i trljaju ruke kao i moje kolege" Povlasteni advokati", to su već milionski iznosi...

ODGOVORITE