Nastavak suđenja Azri Bašić

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje zarobljenih srpskih civila u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 19.09.2017 | 09:25
Nastavak suđenja Azri Bašić
Na prethodnom ročištu svjedok Tužilaštva BiH Mirko Marković potvrdio je da je Azra Bašić osoba koja ga je nakon zarobljavanja pitala "Hoće li da od njega napravi muslimana?".

On je rekao da su ga kao dvadesetogodišnjaka, 2. maja 1992. godine, sa još desetak članova porodice Marković u Derventi zarobili pripadnici zloglasne "Handžar divizije" iz Sandžaka i odveli u kuću Zlatka Leke u naselju Polje.

"Tu su me tukli neki specijalci jer sam, kako su rekli, navodio rakete na njihovu vojsku. Među njima je bila i žena u uniformi, koja je opako izgledala. Vojnici su je zvali Azra. Ona me nije tukla, ali me pitala hoću li da od mene napravi muslimana?", ispričao je Marković.

On je istakao da je istog dana prevezen u Dom ЈNA u Derventi, u kojem je u mračnom i zagušljivom podrumu zatekao mnogo zatvorenika, od kojih je neke poznavao.

Marković je naglasio da su svi bili pretučeni i da je krvi bilo po cijelom domu, te da su nakon njega, iz Polja dovedeni i ostali Markovići, koji su imali modrice po glavi, polomljena rebra i bili krvavi.

"Zarobljene u Domu izvodili su iz podruma i već na vratima počeli udarati. Ne znam šta je bilo prije mog dovođenja, ali sam od logoraša Save Nedića čuo da je Blagoju Đuraša, za kojeg sam od ranije znao da je bio dobar domaćin, zaklala zloglasna Azra", kaže Marković.

Svjedok je naveo da je istog dana kada i on, zarobljen njegov otac, a da je majka, koja je ostala kod kuće, umrla u najstrašnijim mukama.

"Majku je silovalo 40 ljudi, gasili su cigarete po njenom tijelu, vezali je za stolicu, mučili i na kraju zaklali", istakao je Marković.

Nakon ovog svjedočenja, vještak medicinske struke iz Doboja Vjekoslav Kovačević obrazložio je svoj nalaz, u kojem je naveo zašto Zdravko Vidović i Besim Begić ne mogu da svjedoče u ovom predmetu.

Prema njegovom mišljenju, Vidović ne može da svjedoči zbog posttraumatskog stresnog poremećaja, a Begić zbog demencije i raka prostate. Kovačević je potvrdio da oba predložena svjedoka trajno nisu sposobna za svjedočenje pred ovim sudom.

Njihovi ranije dati iskazi trebalo bi da budu pročitani na sutrašnjem ročištu.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik HVO-a od 26. aprila do početka maja 1992. godine učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima u Domu ЈNA u Derventi i na području sela Polje.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

Izvor: SRNA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pile

19.09.2017 08:16

Ma posalji te tu opajdaru u bijeljinu i gotava stvar

ODGOVORITE
Name

BL komunista

19.09.2017 08:46

I kažete Krcun zločinac, kod njega bi se ona davno samoubila.Živio drug Krcun!!

Name

Patriota

19.09.2017 08:51

Snjom raditi kao sto je iona radila komad po komad odsjecati