Pobjeda Partizana, ovacije Stojketu

Crno-beli s dvojicom debitanata lako razoružali Radnički - 3:1.

Fudbal 17.09.2017 | 23:10
Pobjeda Partizana, ovacije Stojketu
Ne diraj lava dok spava. Uhavtile su Nišlije Partizanove fudbalere na krivoj nozi minule jeseni dok je tražio fizionomiju tima i stil igre (1:1), a zatim osetile šta znači zameriti se boljem od sebe. Usledila je osveta u drugom delu minulog prvenstva (2:0), još brutalinija na Čairu kad se lomilo pitanje prvaka (3:1), a onda rutinska demonstracija sile na zatvaranju desetog superligaškog kola - 3:1.

Za uživanje navijača crno-belih. Makar svega njih 1.500 ispoštovalo tim Miroslava Đukića posle remija u Bernu. Oni koji su odlučili da vreme poklone šampionu države u noći kad reprezentacija igra za košarkaško zlato ne samo da se nisu pokajali, nego su imali šta da vide.

Na primer, kako Zoran Tošić na proste činioce rastavlja odbranu rivala. Reprezentativni vezista je, kao i protiv Mladosti, pokazao da je "tata" za ovdašnji fudbal, da čak s pola gasa može da bude od koristi i da korišćenjem nadaleko čuvene levice. Nekoliko minijatura s početka utakmice i pokušaj iz slobodnog udaraca za uzdahe malobrojnih gledalaca predstavljali su uvod u egzekuciju vrednu ovacija kojima je i nagrađen prilikom izmene.

Milan Radin je u 32. minutu pokvario jedan u nizu napada Radničkog, Leandre Tavamba ostavio loptu kao na tacni doskorašnjem prvotimcu CSKA i kao da mu je viknuo "posluži se", a za Bambija je to poslastica. Obožava ih. Odapeo je strelu i postigao prvi gol otkako se vratio na Topčidersko brdo. Prvi za Partizan još od 18. oktobra 2008. kad je matirao odbranu Javora.

Na godišnjicu slavlja u 152. večitom derbiju, Zoran Tošić se uvukao u kožu egzekutora kakav je 17. septembra 2016. bio Brazilac Leonardo, ali je asortiman poteza kojima se lomio otpor Radničkog nalazio i u nogama Marka Jankovića. Crnogorski reprezentativac je, doduše, samo podmetnuo nogu, naplativši ranije pokušaje sa distance, pošto je Tavamba u kontri "pojeo" teren, a Nemanja R. Miletić pokazao da mu i pozicija desnog beka odgovara, upisavši drugu asistenciju otkako je stigao iz Vesterloa.

Nije Radnički ekipa koja se tek tako predaje. U Humsku 1 došla posle serije od osam utakmica bez poraza i čak kad je bila u nokdaunu odbijala je da se stropošta na patos. U početku ušančena u rov ispred gola Mladena Živkovća, četa sa "Čaira" se polako oslobađala pritiska i u prvom delu zapretila preko Ivana Miladinovića, zaboravljenog u kaznenom prostoru domaćina.

Još kad je trener Ivan Jević taktičkom promenom - izvukao desnog beka Nikolu Aksentijevića, a na teren poslao kreativca Slavišu Stojanovića - učinio goste ofanzivnijim videla se ideja kojom planiraju da rane šampiona. Ono što nije uspeo rezervista Dušan Živković u 56, kad mu je Vladimir Stojković odbranio udarac, jeste Milan Pakvov, tri minuta kasnije, kaznivši zbunjenost domaće odbrane, dovoljno da matira novog Partizanovog kapitena, dočekanog ovacijama zbog izdanja u Ligi Evrope.

I taman kad su se gosti ponadali - prizemljeni su. Možda naznaka drame ne bi ni bilo da je Zoran Široki dosudio jedanaesterac posle igranja rukom Raspopovića u 48, ili da su Antonov i Everton pogodili s distance, ali kad su igrači kojima to nije u opisu radnog mesta propustili da urade, pokazao im je Ognjen Ožegović. Odložena lopta novajlije iz Grashopersa i neumoljiva egzekucija, da se predstavi Grobarima na pravi način.

Debitantski gol novog napadača u za kraj večeri u kojoj su za Partizan debitovali Milan Mitrović na štoperskoj i Nemanja Antonov na poziciji levog beka. Prvi utisak je da će im biti potrebno malo vremena da se priviknu na sistem u kome - na primer - Bojan Ostojić funkcioniše kao švajcarski sat, pa je "krpio" povremene greške novajlija, mada se Antonov popravio izdanjen u ofanzivi.

Jer, to je Partizan.

(mozzartsport)

Komentari / 0

Ostavite komentar