Zašto Kina ima interes za Srbiju

Srbija se nalazi na značajnom logističkom i transportnom koridoru za Kinu u okviru njene inicijative "Jedan pojas - jedan put" i otuda značaj male zemlje kao što je Srbija za Kinu, kaže za RSE saradnica berlinskog Merkator instituta za kineske studije Helena Legarda.

Svijet 13.09.2017 | 13:56
Zašto Kina ima interes za Srbiju
Ona ukazuje da Meng Đijendžu, specijalni izaslanik predsednika Kine i član Politbiroa Centralnog komiteta Komunisticke partije Kine koji je ove nedelje boravio u poseti Srbiji, u partijskoj hijerarhiji stoji prilično visoko.
 
- Kada član Politbiroa ide u posetu nekoj stranoj zemlji smatra se da je to relativno važan događaj i u tom smislu ima značaja. U slučaju Srbije važno je istaći da je bilo visokih poseta kineskih lidera u poslednjih nekoliko godina, što definitivno pokazuje da je Srbija važna zemlja za Kinu - objašnjava Legarda.

Na pitanje zašto je Kina zainteresovana za tako malu zemlju kao što je Srbija, ona kaže da interes Kine za Srbiju proizilazi iz geografskog položaja naše zemlje jer se nalazi na važnoj logističkoj poziciji i transportnom koridoru prema Mediteranu, veoma značajnom za Kinu.

- Mnoge kineske kompanije aktivne su u Srbiji i širem regionu srednje i istočne Evrope, kao i Evrope, generalno. To je veoma važna komponenta kineske inicijative 'Jedan pojas - jedan put', koju Kina sada snažno promoviše kao svoju noseću spoljnopolitičku inicijativu - ističe nemačka sagovornica RSE.

Ona ukazuje da se Kina pozicionira na Balkanu te da će se videti kuda će to dalje voditi, a u međuvremenu Peking puno investira i dosta kineskog kapitala ulazi na Balkan.

Pri tom, napominje, za kineske kompanije ponekad nije neophodno da slede pravne procedure ili regulativu EU, a na pitanje kakve političke posledice to može imati po Srbiju koja je i kandidatkinja za članstvo u Uniju, odgovara da je to teško proceniti, ali da, u principu, kineske investicije u Srbiji ne bi trebalo da imaju bitan uticaj na ulazak Srbije u EU.

Legarda priznaje da je evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana definitivno spor proces, kao i dobijanje evropskog novca za infrastrukturne projekte u regionu, posebno u poslednje vreme kada je EU fokusirana na sopstvene probleme.

- To dovodi do toga da se mnoge zemlje regiona okreću Kini jer od nje lakše i brže dobijaju fondove za te namene. To, naravno, ne znači da će te države izabrati Kinu, a odbaciti EU ili obrnuto. To samo znači da sada definitivno koriste prednosti obeju strana - zaključuje saradnica berlinskog instituta Merkator za kineske studije u razgovoru za RSE.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

made in

13.09.2017 12:28

Jos od doba milosevica nas kinezi snabdijevaju imitacijama kapitalisticke robe a kao komunisti su... sve pare smo njima dali a sad oni nama daju nase pare na zajam da mi njima opet platimo ... dje tu narodna nasa racunica?

ODGOVORITE
Name

Karadoz

13.09.2017 12:58

Kad mali umisli da je zanimljiv velikom, a ustvari veliki se samo igra

ODGOVORITE
Name

Dvorovi

13.09.2017 13:55

Vama je bolje da pisete sta se desava u banji Dvorovi. Kome se namjesta, ko ce da je preuzme posle ove iskonstruisane situacije.

ODGOVORITE