EP: Mađarska - ni selektor ne vjeruje u njih!

Košarkaši Srbije igraće u osmini finala Evrobasketa protiv selekcije Mađarske (14:15h), koja je bila četvrta u Grupi C sa dve pobede u pet utakmica.

Košarka 10.09.2017 | 13:00
EP: Mađarska - ni selektor ne vjeruje u njih!
Mađari su na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu, svom prvom posle 20 godina, ostvarili prvu pobedu na takmičenju posle skoro pola veka.

Priredili su jedno od iznenađenja nadigravši Češku u trećem kolu 85:73, a potom su savladali i domaćina grupe Rumuniju 80:71, za neočekivan plasman u nokaut fazu.

U preostala tri meča Mađari nisu imali šanse, ali su na premijeri prvenstva namučili Hrvatsku tokom prva tri perioda. Imali su poen prednosti uoči poslednjeg kvartala, u kojem su “vatreni“ sjajnom odbranom prelomili meč (15:5). 

Usledio je debakl protiv Crne Gore 72:48, da bi u poslednjem kolu bili nemoćni protiv dominantne Španije, koja je slavila 87:64. 

U selekciji Mađarske izdvajaju se samo dva imena, od kojih u potpunosti zavisi igra ovog tima – Adam Hanga i David Vojvoda.

Hanga, koji je ovog leta prešao iz Baskonije u Barseloni, predvodi ekipu sa 17,3 poena uz 4,3 asistencija, 3,8 skokova i jednom ukradenom loptom po susretu. Pogađa 2,5 trojki po meču.

"Protiv Španije sam rekao da ne skidamo (Adama) Hangu jer mislim da smo favoriti, sada nećemo (Davida) Vojvodu. Šala, naravno. Probaćemo da učimo. Glupi ljudi misle da su najbolji i najpametniji. Srbija je institucija. Ne možemo reći da je prvi favorit jer ima tu tri-četiri ekipe koje odlično igraju. Ali osim znanja ekipa Srbije ima sjajan odnos igrača i trenera, zato nisam želeo da igramo s njima. Odnos nacije prema reprezentaciji je uvek bio na visokom nivou. To nama ne odgovara“, rekao je selektor Mađarske Stojan Ivković.

Vojvoda, koji je ljubiteljima regionalne košarke poznat kao sjajni šuter ekipe Solnoka, drugi je strelac tima sa 17 poena po susretu, uz 3,3 skokova i dve asistencije u proseku. On šutira više trojki od Hange, ali manje pogađa (1,8).

Dvocifren prosek poena u napadu ima još samo 22-godišnji bek italijanskog Treviza Žoltan Perl sa deset, dok im je glavna uzdanica u reketu Akoš Keler sa prosekom od 4,2 poena i 4,4 skokova.

"Keler na poziciji centra im daje izuzetnu pokretljivost i snagu. Izuzetno su agresivni u skoku u napadu. Imaju napadačku tranziciju koju moramo da zaustavimo", rekao je selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

Srbija i Mađarska sastaće se u nedelju od 14:15 časova u Sinan Erdem Domu. Bolji će u četvrtfinale na selekciju Italije.

Evrobasket, osmina finala:
Slovenija – Ukrajina 79:55
Nemačka – Francuska 84:81
Finska – Italija 57:70
Litvanija – Grčka 64:77

Nedelja:
11:30 Letonija – Crna Gora
14:15 Srbija – Mađarska
17:45 Španija – Turska
20:30 Hrvatska – Rusija

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar