EP: Slovenija, Njemačka, Grčka i Italija u 1/4-finalu!

Grci trojkama razbili i poslali Litvance kući! Reprezentacija Grčke plasirala se u četvrtinu finala Evropskog prvenstva pošto je ubedljivo savladala Litvaniju – 77:64 (25:17, 12:13, 24:18, 16:16). Koponen nemoćan, Belineli i Datome čekaju Srbe ili Mađare! Košarkaši Italije plasirali su se u četvrtfinale Evrobasketa u kome čekaju boljeg iz duela Srbije i Mađarske. Šruder i Tajs junaci Nemačke, De Kolo promašio produžetak! Košarkaši Nemačke su prošli u četvrtfinale Evrobasketa pobedom nad Francuskom 84:81 i izbacili polufinaliste prošlog Evrobasketa i osvajače bronzane medalje. Rendolf odveo Slovence u četvrtfinale! Košarkaši Slovenije plasirali su se u četvrtfinale Evrobasketa, jer su pobedili Ukrajinu sa 79:55 (26:17, 16:10, 26:16, 11:12), u prvoj utakmici osmine finala.

Košarka 10.09.2017 | 10:45
EP: Slovenija, Njemačka, Grčka i Italija u 1/4-finalu!
Sloveniju je predvodio Entoni Rendolf sa 21 poenom, a dobre partije prikazali su i Luka Dončić sa 14 poena, 10 skokova i šest asistencija i Klemen Prepelič sa 14 poena.

Maksim Pustozvonov je sa 11 poena bio najefkasniji u ekipi Ukrajine i jedini je sa dvocifrenim brojem poena. Denis Lukašov postigao je devet poena uz četiri skoka i četiri asistencije, a Vjačeslav Bobrov dodao je osam poena. 

Slovenija će u utorak u četvrtfinalu igrati protiv pobednika sutrašnjeg duela Crne Gore i Letonije. 

Luka Dončić je otvorio meč trojkom, uzvratili su Ukrajinci i to je bio jedini rezultatski egal u prvom periodu. Nakon toga prednost Slovenaca se konstatntno povećavala da bi na kraju prve četvrtine rezultat glasio 26:17. Najefikasniji u Sloveniji je bio Luka Dončić, koji je upisao 10 poena, uz četiri skoka, dok je Pustozvonov sa osam poena predvodio strelce Ukrajine. 

U drugoj četvrtini Dončiću se priključio Klemen Prepelič i do poluvremena upisao 10 poena, na koliko je osto i Dončić. Tu je bio i Rendolf sa devet poena i sjajnom statistikom u prvom poluvremenu, jer imao učinak 100 odsto u šutu za dva i tri poena, kao i sa linije slobodnih bacanja za ukupno devet poena. 

Oleksandr Lipovij, reprezentativac Ukrajine i nekadašnji košarkaš Crvene zvezde, pokušavao je da održi svoju ekipu u igri, ali njegovih šest poena do poluvremena nisu bili dovoljni za bolji ekipni učinak od ukupnog zaostatka od 15 poena za Slovencima. 

Do kraja susreta Slovenija je rutinski održavala povećavala prednost i zasluženo se plasirala u četvrtfinale, što je bila samo potvrda njenih dobrih partija iz grupne faze.

Šruder i Tajs junaci Nemačke, De Kolo promašio produžetak! Košarkaši Nemačke su prošli u četvrtfinale Evrobasketa pobedom nad Francuskom 84:81 i izbacili polufinaliste prošlog Evrobasketa i osvajače bronzane medalje.

Francuzi su pred svoj četvrtfinalni meč bili favoriti jer je Nemačku tokom većeg dela priprema i na samom turniru uglavnom vukao jedan momak, Denis Šruder.

On je sa 21 poenom i osam asistencija i ovog puta bio jedan od najboljih na parketu uz Danijela Tajsa koji je imao poen više, a svom učinku je dodao još i sedam skokova.

Francuska po prvi put od 1997. godine neće igrati u četvrtfinalu Evropskog prvenstva za košarkaše, a na tom putu im nije pomogla ni sjajna partija Evana Furnijea koji je imao 27 poena. Boris Dijao je popunjavao sve svoje kolone sa 15 poena, devet skokova i pet asistencija. 

Ni to nije bilo dovoljno zašta je dovoljno pogledati šut Nemačke u poslednjoj četvrtini. Šest trojki i ukupno 29 poena za skoro NBA četvrtinu u kojoj je briljirao Tajs obezbedilo je Nemcima veliku pobedu i novi veliki ispit jer čekaju pobednika meča Turska – Španija.

Koponen nemoćan, Belineli i Datome čekaju Srbe ili Mađare! Košarkaši Italije plasirali su se u četvrtfinale Evrobasketa u kome čekaju boljeg iz duela Srbije i Mađarske.

Italija je pobedila Finsku sa 70:57 u meču u kome su najbolji bili Marko Belineli i Luiđi Datome. Italija je imala i 20 poena prednosti, a motivisani Salin i Koponen nisu pomogli Finskoj da dođe do novog čuda.

Belineli je za Italiju postigao 22 poena uz četiri skoka i dve asistencije, Datome je imao 15 poena i tri skoka, Meli i Heket su imali po deset.

U timu Finske je najbolji bio Peteri Koponen sa 13 poena, Salin je imao 11 i osam skokova, a izostala je dobra partija Čikagovog 'čuda' Laurija Markanena koji je meč završio sa samo četiri poena i tri skoka za 20 minuta na parketu. 

Italijani su koševima Datomea, Heketa i Belinelija otvorili meč i furioznu prvu četvrtinu završili sa 30:17. Do početka drugog poluvremena imali su i 51:31 i Fince su rezultatski držali na sigurnom odstojanju između 15 i 20 poena sve do poslednje četvrtine. 

Tada su Finci uspeli da se spuste na zaostatak ispod deset poena, ali više od toga nisu mogli i Italija sada čeka pobednika meča Srbija – Mađarska koji se igra u nedelju od 14.15.

Grci trojkama razbili i poslali Litvance kući! Reprezentacija Grčke plasirala se u četvrtinu finala Evropskog prvenstva pošto je ubedljivo savladala Litvaniju – 77:64 (25:17, 12:13, 24:18, 16:16).

Grci su sjajno otvorili duel u Sinan Erdem Domu, posle deset minuta imali su osam poena prednosti i to vođstvo sačuvali do odlaska na odmor.

Veoma dobru su šutirali, posebno van linije 6,75, da bi se u drugom poluvremenu upravo šutevi za tri poena ispostavili kao ključni (11/24).

U poslednji kvartal ušli su sa dvocifrenom prednošću, nastavili su da je uvećavaju, Aktuelni viceprvaci Evrope su samo u jednom trenutku uspeli da dođu do daha i vrate se na -9, ali je onda usledila nova serija Grčke za tri poena i sve je bilo rešeno. 

Najbolji kod pobednika bio je Kostas Slukas sa pet pogođenih trojki i 21 poenom (2/7 za dva, 5/7 za tri), uz pet skokova i četiri asistencije, a još tri igrača imala su dvocifren učinak.

Nik Kalates upisao je 14 poena i šest asistencija, Janis Burusis imao je 11 poena, osam uhvaćenih lopti i čak šest ukredenih lopti, dok je Kostas Papanikolau pored 11 poena imao šest skokova.

S druge strane, u poraženom sastavu najviše se istakao Midgaunas Kuzminskas sa 20 poena i pet skokova, Jonas Valančunas zabeležio je dabl-dabl sa 13 poena i 15 uhvaćenih lopti, a Mantas Kalnietis ubacio je 11 poena.

Njihov rival u borbi za polufinale biće bolji iz okršaja Hrvatske i Rusije, koji je na programu u nedelju, kao i duel naše selekcije i Mađarske u istoj polovini nokaut faze.

Evropsko prvenstvo – četvrtina finala:

Slovenija – Ukrajina 79:55
Nemačka – Francuska 84:81
Finska – Italija 57:70
Litvanija – Grčka 64:77

nedelja:
11:30 Letonija – Crna Gora
14:15 Srbija – Mađarska
17:45 Španija – Turska
20:30 Hrvatska – Rusija

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar