EP: Hvala Letonci, dobrodošli Mađari!

Savršeno! Grupna faza Evrobasketa završila se po idealnom scenariu za Srbiju – prvo mesto i uslovno lakši put kroz nokaut fazu.

Košarka 08.09.2017 | 14:30
EP: Hvala Letonci, dobrodošli Mađari!
"Orlovi" su protiv Belgije odigrali na očekivano visokom nivou, odradili što je bilo do njih, a onda su za nas odigrali i Letonci.

Pobedom nad Turskom omogućili su Srbiji da sa prvog mesta u Grupi D ide na Mađarsku u osmini finala.

Međutim, nije to najveći dobitak za naš tim, nego potencijalni rivali u nastavku takmičenja. Kostur nas u potencijalnom četvrtfinalu vodi na pobednika meča Italija – Finska, dok bi u polufinalu lako mogli da nas čekaju Hrvatska ili Litvanija. Mnogo bolja opcija nego Crna Gora, pa Slovenija, pa gotovo izvesno moćna Španija. 

Dan je počeo perfektno, nakon što su Rusi očekivano naigrali Britance, iako su zakomplikovali sebi završnicu (što vole da urade sebi prema rečima Andreja Kriljenka), usledio je lagan posao“Orlova“. 

Najbolja odbrana u dosadašnjem toku takmičenja, apsolutno po ukusu selektora, opet dominantan ofanzivni skok, još jedna savršena plejmejkerska rola Bogdana Bogdanovića (9 asistencija) i što je najbitnije, razigrao se i Boban Marjanović (22p).

"Mislim da se na početku nepotrebno opteretio koševima pre svega, u odnosu na ovo što je njegov kvalitet. On je toliko polivalentan igrač, “čita“ igru i sjajno dodaje, a devet asistencija je sjajan primer za to", rekao je selektor o Bogdanoviću.

Nakon toga “Orlovima“ je ostalo da sačekaju spektakl u najavi Turska – Letonija. Domaćin je bio izuzetno motivisan pred oko 12.000 izuzetno glasnih navijača, ali to kao da je još više motivisalo rivala.

Košarkaši Letonije su odigrali možda i najbolji meč na turniru, igrali su furiozno, brzo, efektno, strastveno, te od starta kontrolisali meč.

Uspeli su da sredinom poslednjeg perioda odbiju nalet Turaka koji su nošeni fanatičnim navijačima, i blagom asistencijom sudija kod faulova, te obraduju Srbiju.

"Bolja je atmosfera u Beogradu. Samo Grobari", rekao nam je Davis Bertans na pitanje o pritisku sa tribina.

Sada počinje viši nivo takmičenja, deo EP na kojem se greške ne praštaju. Prvi poraz znači kraj. Ekipe se sele u evropski deo Istanbula, gde su pre njih stigli timovi iz Helsinkija i Tel Aviva.

Osmina finala na programu je u subotu i nedelju, do sada su ljubitelji košarke mogli da uživaju u tri meča dnevno, a u subotu i nedelju ih očekuju po dva.

Program će trajati bukvalno ceo dan, počinje u pola 12, a završava se oko 22:30.

Subota:
11:30 Slovenija – Ukrajina
14:15 Nemačka – Francuska
17:45 Finska – Italija
20:30 Litvanija – Grčka

Nedelja:
11:30 Letonija – Crna Gora
14:15 Srbija – Mađarska
17:45 Španija – Turska
20:30 Hrvatska – Rusija

Srbija kreće u nedelju, što znači da će tim Aleksandra Đorđevića imati dva dana da se odmori, opusti i spremi za nastavak takmičenja.

“Nećemo odmah posle utakmice u drugi hotel. Bolje da spavamo i da se odmorimo dobro. Organizujemo neki dobar ručak“, otkrio je svoj plan selektor.

"Orlovi" su planirali da u petak posete glavni spomenik ovog grada, muzej koji je prvobitno izgrađen kao crkva, koju su Osmanlije pretvorili u džamiju – Aju Sofiju. Međutim, prioritet ima trening u Sinan Erdem Domu. Drugi, dan pred utakmicu, prema programu je planiran za Abdi Ipekči arenu u subotu.

Sinan Erdem Dom će biti epicentar završnice turnira. Arena od 22.500 mesta koja će skoro izvesno biti puta kada budu igrali Turci, jer ih već u osmini finala očekuje najteži mogući izazov – Španija.

Što se tiče Srbije, prva naredna prepreka u borbi za medalju je Mađarska. Bez želje da bilo koga potcenimo, tim koji je do EP stigao samo zahvaljujući tom što je FIBA pre nekoliko godina proširila broj učesnika na 24.

Mađari su osvojili četvrto mesto u Grupi C sa dve pobede, nadigrali su Češku i Rumuniju, a trijumf nad Česima im je bio prvi na Evrobasketu posle čak pola veka.

Ključni igrač tima, alfa i omega ekipe, ma ceo tim je Adam Hanga. Novo krilo Barselone prosečno beleži 17,3 poena uz 4,3 asistencije i 3,8 skokova po utakmici na EP.

Druga opcija u napadu je svima dobro poznati David Vojvoda sa prosekom od 17 poena i 3,4 skokova.

Kreće lov na medalju.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar