Bum, tras: Delpo opet koban za Federera u Njujorku!

Huan Martin del Potro ne posustaje, u fantastičnom meču protiv Rodžera Federera, pokazao je snagu i plasirao se u polufinale – 7:5, 3:6, 7:6, 6:4.  Del Potrov ples u Njujorku, "pao" je najveći! Argentinac u četvrtfinalu US Opena pobedio Rodžera Federera 3:1 i izborio duel sa Rafaelom Nadalom na omiljenom grend slemu.

Tenis 07.09.2017 | 09:15
Bum, tras: Delpo opet koban za Federera u Njujorku!
Kakav je to meč bio na „Artur Eš“ stadionu! Krcate tribine, moglo bi se reći podeljene u dva tabora, s jedne strane publika naklonjena Federeru, s druge možda malobrojnija ali daleko bučnija armada ujedinjenih agrentinskih navijača. Svi su prisustvovali sjajnom teniskom meču koji je zasluženo dobio teniser iz Tendila.

Posle jednog od najspektakularnijih preokreta u tenisu, koji je priredio u prethodnom kolu kada je sa 3:2 pobedio Dominika Tima, Del Potro je pred sobom imao osvajača 19 grend slem titula i pretendenta na prvo mesto, ali nije poklekao.

Pre osam godina u finalu Njujorka, Huan Martin je prekinuo niz od pet uzastopnih godina u kojima je Federer slavio u Njujorku. Od tada, Švajcarac nije osvajao trofej na „Flašing medouzu“, a pohod na 20. grend slem pehar moraće da odloži makar do Australije.

U početnom setu, Del Potro je načinio brejk u 11. gemu što mu je omogućilo da potom odservira za 7:5 i vođstvo u meču. U drugom, Federer je bio bolji, slomio je Argentinca u četvrtom gemu i nešto kasnije stigao do izjednačenja u meču (6:3).

Ključ Delpove pobede svakako je dramatičan treći set. Vodio je sa 3:0, imao brejk loptu i za 4:0, ali se Federer nije predavao, uspeo je da dođe do 4:4 i set je došao do taj- brejka.

Rodžer je imao prvu set loptu na 6:4, potom i na 7:6 i 8:7, ali Del Potro je odoleo i preokrenuo na 10:8. Od tog šoka Federer se nije oporavio, poklekao je na servisu u petom gemu četvrtog seta i takvu priliku Argentinac nije propustio, pa je posle 170 minuta igre iskoristio prvu meč loptu. Bila mu je to šesta pobeda nad Švajcarcem u njihovom 22. okršaju.

U polufinalu ga čeka ponovo jako težak posao, dvoboj sa Rafaelom Nadalom.

„Igrao sam možda i najbolji meč na turniru. Sve sam uradio dobro, udarao forhende najjače što sam mogao. Odigrali smo sjajan meč, mislim da sam zaslužio pobedu. Ovo mi je omiljeni turnir. Igrao sam protiv Rafe i 2009, nadam se da ću ponoviti rezultat, uz ovakvu podršku sve je moguće“, poručio je Del Potro.

Rafael Nadal i Rodžer Federer se nikada do sada nisu sastajali na US Openu. A, neće ni ove godine...

Španac je odradio sve što je do njega, pobedio je Rusa Andreja Rubljeva i mirno čekao velikog rivala u polufinalu. Ali, umesto Rodžera stigao je sjajni Huan Martin.

Del Potro se vratio na mesto "zločina"!

Argentinac je 2009. godine jedinu grend slem titulu osvojio upravo u Njujorku, a sada je na dobrom putu da ponovi taj uspeh. Doduše, posle jednog od najboljih igrača u istoriji i rekordera po broju grend slem titula, mora da pobedi drugog ni malo slabijeg i trenutno prvog na ATP listi - Rafu Nadala.

A tek onda sledi finale...

Federer je "pao" posle dva sata i 55 minuta velike borbe na stadionu "Artur Eš" - 7:5, 3:6, 7:6, 6:4!

Publika je mogla da uživa u igri dvojice sjajnih tenisera, a ovaj duel može se proglasiti i jednim od najboljih na ovogodišnjem turniru. U odsustvu brojnih asova, među kojima je i Novak Đoković, čekalo se na ovakav spektakl.

Malobrojniji, ali daleko bučniji navijači Del Potra napravili su fudbalski ambijent na poznatom teniskom stadionu i na kraju pesmom ispratili svog ljubimca. 

Kada je reč o samom meču, u prvom setu nije bilo brejkova sve do 11. gema kada je Del Potro iskoristio prvu brejk loptu i potom poveo sa 1:0.

Drugi deo igre pripao je Federeru koji je napravio brejk za 3:1 i bez većih problema održao tu prednost do kraja.

Veća borba vodila se u trećem setu. Del Potro je poveo sa 3:0, Federer je potom uspeo da izjednači na 4:4 i odvede set u taj-brejk. Švajcarac je imao prednost na početku taj-brejka, ali je Del Potro kaznio Federerove propuste i dobio taj deo igre sa 10:8.

U četvrtom setu se vodila izjednačena borba sve do petog seta kada je Del Potro napravio odlučujući brejk i sjajnim servisima do kraja meča nije dozvolio Federeru šansu da se vrati u igru.

Del Potro je ovom pobedom upisao šesti trijumf protiv Federera u 22 međusobna susreta.

Koliko još snage ima Del Potro videćemo upravo protiv Nadala.

Čini se da ga spektakularni povratak protiv Dominika Tima u osmini finala i eliminicaja osvajača 19 grend slem titula nisu iscrpeli. Naprotiv.

Pun je energije i snage da se suprotstavi Špancu!

"Odigrao sam možda i najbolji meč na turniru. Sve što sam napravio, uradio sam bez greške, odlično. Bio je to sjajan meč i mislim da sam zaslužio pobedu. US Open mi je najdraži turnir. Igrao sam protiv Rafe i 2009. i nadam se da ću ga pobediti baš kao što sam ga pobedio pre osam godina. Uz ovakvu podršku mojih navijača, sve je moguće", rekao je Del Potro i dodao za kraj: "Posle svih povreda i svega što sam prošao u karijeri, ne mogu da verujem da sam se vratio".

Argentinac je pre osam godina pobedio i Federera, ali u finalu. Do tada je Švajcarac već imao pet titula u Njujorku. Posle toga nijednu više...

U drugom polufinalu US Opena snage će odmeriti Španac Pablo Karenjo Busta i Južnoafrikanac Kevin Anderson.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar