Najava za danas - Neka budu sve TRI pobjede: Srećno, majstori!

Košarkaši, pa odbojkaši i fudbaleri. Jedni za drugima, naši najbolji sportisti boriće se u tri zemlje, u tri grada, sa tri rivala, u tri sporta - ali, sve u jednom danu! Neka bude nezaboravan. . .

Ostali sportovi 02.09.2017 | 14:45
Najava za danas - Neka budu sve TRI pobjede: Srećno, majstori!
U tri grada, u tri zemlje, u tri sporta, ali u – jednom danu!

Najbolji odbojkaši, košarkaši i fudbaleri Srbije biće svi u akciji danas, u subotu 2. septembra, svako u svom takmičenju, svako u svojoj specifičnoj situaciji i trenutku, svako protiv rivala različite snage, ali niko bez rezultatskog značaja.

Ljubitelji sporta u našoj zemlji teško da će moći da isprate sve mečeve koji danima okupiraju pažnju javnost, a inače težak zadatak dodatno je zakomplikovalo preklapanje termina za odbojkaše i fudbalere.

Krenimo redom:

16:00, košarka: Srbija - Rusija (RTS1) - 2. kolo grupne faze na Evropskom prvenstvu u Turskoj;
17:30, odbojka: Srbija - Nemačka (AS1) - polufinale Evropskog prvenstva u Poljskoj;
18.00, fudbal: Srbija - Moldavija (RTS1) - 8. kolo kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji;

NEKA BUDE KAO ŠTO JE UGLAVNOM BILO

Na mestu na kom je Miloš Teodosić izbacio aktuelne prvake sveta, Špance, trojkom sa "pola terena", a potom svet košarke doživeo veliku sramotu tokom polufinala Mundobasketa između Turske i Srbije, "orlovi" selektora Aleksandra Đorđevića nastaviće hod kroz Grupu D, koju su u petak otvorili teško izvojevanom pobedom nad Letonijom – 92:82.

Tačno 24 časa nakon prvog podbacivanja na turniru, Srbija će u 2. kolu igrati sa Rusijom, timom koji je na startu priredio veliko iznenađenje i pred 16.000 bučnih navijača (koji i nas čekaju u ponedeljak) pobedio domaćina rezultatom 73:76.

Od raspada SFRJ, a počev od nezaboravnog finala Svetskog prvenstva u Atini 1998. godine, u kojem je Jugoslavija porazila Rusiju rezultatom 82:74, selekcija nekadašnjeg SSSR-a pobedila nas je samo jednom u osam susreta.

Bilo je to u razigravanju za plasman na Eurobasketu 2011 kada je bilo 77:67.

Sve ostale duele, a zvaničnih je bilo ukupno pet, dobila je reprezentacija naše zemlje koja je u jednoj od poslednjih provera pred start EP pobedila Rusiju deset razlike u Hamburgu – 85:75.

Nadamo se sa dve pobede na tabeli, "orlove" u nedelju očekuje dan odmora pa najbučniji meč u prvoj fazi, duel sa Turskom zakazan za ponedeljak u 20 časova. Posle toga, u utorak i četvrtak, Srbija će igrati sa Velikom Britanijom (16.00) i Belgijom (16.15).

U ostale dve utakmice u grupi, Letonija i Belgija igraju od 13.45, a Turska i Britanija od 20.00.

REALNO - NAJVAŽNIJI MEČ!

Iako je po popularnosti, ne i uspesima, odbojka iza košarke i fudbala u našoj zemlji, rezultatski najvažniji meč dana igra selekcija Nikole Grbića, koja će se boriti za četvrto finale na evropskim prvenstvima.

Naši najbolji odbojkaši impesionirali su u dosadašnjem toku Eurovoleja u Poljskoj, pored domaćina, Estonije i Finske u grupi, savladali su i Bugare u četvrtfinalu u meču koji je nagovestio Nemcima šta bi moglo da ih očekuje i kakav pristup će u "Tauron areni" u Krakovu (15.328 mesta) imati "orlovi".

Ali, ništa drugačije neće biti ni na drugoj strani mreže, gde "panceri" igraju kao preporođeni od dolaska nekada legendarnog italijanskog asa, sada mladog i perspektivnog trenera, Andree Đanija.

Ko će biti bolji - Grbić ili Đani, Srbija ili Nemačka, saznaćemo kada bude završeno prvo polufinale posle kojeg će na istom mestu igrati Rusija i Belgija.

Koliko je tradicija na strani košarkaša, toliko nije na strani odbojkaša, koji su decenijama "kost u grlu" nekih od vodećih timova u svetu muške odbojke, ali koji su retko kada znali kako sa Nemcima.

Od 2013. godine nismo osvojili ni set u tri duela sa Nemačkom, koja vodi 4:2 u pobedama nad našim državnim timovima kada su dueli na velikim takmičenjima u pitanju.

Međutim, i Bugari su uoči četvrtfinala u četvrtak uveče imali skor 12:4 na evropskim prvenstvima sa reprezentacijama SFRJ, SRJ, SCG i Srbije pa su poraženi u tri seta.

Zato, hrabro - do novog finala, a onda da u nedelju od 20.30 saznamo da li će ono biti pozlaćeno kao 2001. i 2011. ili posrebreno, kao 1999. godine.

Grbić je pred odlazak na završni turnir ostao bez važnog igrača, Marka Ivovića, ali je naš tim ovaj hendikep nadoknadio na jedini pravi način - timskom igrom u kojoj se niko ne izdvaja, ni po broju pokušaja, ni po broju osvojenih poena.

'AJMO, FUDBALERI!

Fudbalska reprezentacija Srbije ne može da se poredi sa košarkaškom i odbojkaškom u uspesima na međunarodnoj sceni, ali popularnost ove igre u našem narodu nikada nije bila sporna.

Odlazak na stadion i bodrenje "orlova" sa tribina i nije bila disciplina u kojoj smo se isticali često, ali se svaka utakmica nekada "plavih" sada "crvenih" itekako pratila - i na TV i na internetu.

Ovog puta situacija je lepša i pozitivnija utoliko što tim selektora Slavoljuba Muslina odlično gura kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji, ali i igra odgovorniji i dopadljiviji fudbal u odnosu na ono što su seniori uglavnom prikazivali u godinama za nama.

Da su godine pred nama drugačije, fudbaleri bi mogli da dokažu od 18 časova kada će u (nadamo se) punoj Humskoj zabeležiti pobedu protiv prežaljene Moldavije, selekcije koja pobedu u takmičarskoj utakmici nije ostvarila od one "čuvene" u Crnoj Gori (2:5) ostvarene 2013. godine.

Od tada, do danas, tokom 31 okupljanja Moldavci su pobedili samo Andoru i San Marino, a dva boda u Grupi D osvojili su remijima sa Gruzijom.

Na tabeli, stanje pred pretposlednje kolo izgleda ovako: Srbija 12, Republika Irska 12, Vels 8, Austrija 8, Gruzija 3, Moldavija 2.

Od 18 časova će igrati Gruzija - Republika Irska, a od 20.45 biće odigran meč Vels – Austrija.

Kada duel u Kardifu bude odigran, znaćemo tačno koji ishodi u poslednja dva kola vode "orlove" na Mundijal direktno, a koji kroz baraž u koji će osam od devet drugoplasiranih reprezentacija iz evropske zone. Podsećamo da samo pobednici devet grupa i najbolja drugoplasirana ekipa idu direktno na SP, a ovako "na prvo oko" liči da bi pobede Srbije i Irske danas učinile naredni meč između dva tima u Dablinu bukvalno – finalom!

Po završetku meča na Stadionu FK Partizan, Muslin će odmoriti tim i spremiti ga za put u Dablin gde će u utorak od 20.45 biti odigran "do or die" meč između trenutno vodeće dve selekcije u grupi.

"Orlovi" će kvalifikacije završiti utakmicom u Beču, sa Austrijom, zakazanom za 6. oktobar, odnosno susretom sa Gruzijom u Beogradu tri dana kasnije.

SREĆNO, MAJSTORI!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ssss

02.09.2017 14:24

Srećno majstori majstori majstori majstori.

ODGOVORITE