Amerika: Naziv škole razočarao

Ambasada SAD u BiH saopštila je da je duboko razočarana što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala Osnovnu školu "Dobroševići", u sarajevskoj opštini Novi Grad, po kontroverznoj ličnosti Mustafi Busuladžiću, čiji su se stavovi često poklapali sa ideologijom nacizma.

Bosna i Hercegovina 18.08.2017 | 09:33
Amerika: Naziv škole razočarao
"Duboko smo razočarani što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala školu po tako kontroverznoj ličnosti", navodi se u komentaru objavljenom na "Tviter" nalogu američke Ambasade.

Uz komentar je postavljen link na izvještaj o slobodi širom svijeta za 2016. godinu, u kojem se navodi informacija da je u oktobru Skupština Kantona Sarajevo imenovala ulicu i osnovnu školu po Busuladžiću, "antisemiti iz perioda Drugog svjetskog rada koji je glorifikovao Hiltera", prenosi portal "Kliks".

"Predsjednik Jevrejske zajednice oštro je osudio ovaj čin. Do kraja godine škola nije promijenila zvanični naziv", navedeno je u izvještaju.

Ova odluka mjesecima izaziva burna reagovanje u javnosti, a i prije samog glasanja u Skupštini predstavnici opozicije koji nisu bili saglasni s tim prijedlogom napustili su sjednicu.

Ipak, to nije spriječilo usvajanje odluke u drugom pokušaju.

Opštinski sud u Sarajevu je 9. avgusta donio konačno rješenje o izmjenama podataka o ovoj osnovnoj školi, navodi "Kliks".

Skupština Kantona Sarajevo na sjednici u oktobru prošle godine prihvatila je prijedlog da se osnovna škola u Dobroševićima zove po Mustafi Busuladžiću, a prije glasanja sjednicu su napustili predstavnici opozicije koji nisu bili saglasni sa ovim prijedlogom.

Opozicija, koju čine Naša stranka, Socijaldemokratska partija /SDP/ i Demokratski front /DF/, iznijela je stav da naziv škole nije prikladan zbog Busuladžićevih stavova koji se mogu poistovjetiti sa fašizmom.

Oni su tada istakli da Busuladžić nije dostojan da škola nosi njegovo ime zbog fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu i stavova prema ženama.

"Ne smijemo djecu opterećivati bremenom mržnje. Ako se borimo za to da se druge škole u BiH ne nazivaju po onima koji propagiraju mržnju prema drugom i drugačijem, onda moramo tome reći odlučno ne i u glavnom gradu BiH", istakli su tada poslanici SDP-a, DF-a i Naše stranke.

Poslanik DF-a Mario Vukasović rekao je tada da je Busuladžić smatrao da žene ne treba da imaju ista prava kao muškarci, izlazak žene iz kuće i njeno traženje posla je izjednačavao sa prostitucijom.

"Otvoreno je iznosio svoje oduševljenje što su Jevreji nestali sa sarajevske čaršije", rekao je Vukasović.

Mustafa Busuladžić /1914-1945/ bio je protivnik komunizma i jedno vrijeme predsjednik organizacije "Mladi muslimani".

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Mozda ...

18.08.2017 07:58

Haman im je zafalilo heroja/istaknuti licnosti iz proslosti pa su kontali:"ko je osto...?", Tj. daj Sta das. Salu na stranu,sramotno.

ODGOVORITE
Name

Горан

18.08.2017 08:33

Не дај боже избије рат, ето њих и свеопште халакање. Неугодна ми је и сама помисао на то

Name

Walter

18.08.2017 08:20

Tipovanje na glasace koji ce glasati za ideje navodnih cuvara nacije,vec vidjeno na Balkanu ali uvjek prolazi jod nepismenog naroda.

ODGOVORITE
Name

Washington online

18.08.2017 08:31

Pa zar nije i rahmetli Bakirov babo dugo vremena bio u Mladim muslimanima" i Handžar diviziji, pa je "otac nacije"?

ODGOVORITE
Name

Bošnjak

18.08.2017 08:47

Treba naglasiti da su za imenovanje škole po deklarisanom fašisti, bili SDA i SBB Fahrudina Radončića. Samo da se zna da SBB još uvjek drži Bakirovu SDA stranu.

ODGOVORITE
Name

Ah, taj džez

18.08.2017 08:50

Ako koza laže, ne laže rog.

ODGOVORITE
Name

Boxon

18.08.2017 11:01

Sarajevo = ISIL Nema Srba (osim par baš podobnih), isto tako ni Hrvata, samo muslimani, novi i stari

ODGOVORITE
Name

Dr

18.08.2017 13:17

Vise nego bih rekao da ti nikada nisi bio u Sarajeve, cuvaj ti omoriku nije ovo za tebe

Name

Boxon

18.08.2017 22:01

Bio sam u Sarajevu i svaki put se zapitam dve stvari: 1. Jesam li u Sarajevu ili Teheranu? 2. Kad utvrdim da sam u Sarajevu, da li je Sarajevo u FBiH ili nekoj džamahiriji. Odvratno. Loooj

Name

Zijo Dizdarevic

18.08.2017 15:08

Musa Cazim Catic, Zafir Muzaferija, Rejhan Demirdzic, dr. Mevludin Campara poginuo u Sarajevu pomazuci svima itd. Da su zeljeli mir imali su masu izbora. Zeleci mrznju namjesto somuna to su ponudili. Esref Campara nije bio zestok i bio je nakloljen Jevrejima i nema ga nigdje.

ODGOVORITE
Name

Cirkus na baterije

18.08.2017 15:10

Diže se frka zbog nekakvog samoproglašenog kvazi pisca/intelektualca koji je kritikovao komunizam, dok se državom ne može proći od spomenika najvećim ustaškim i četničkim koljačima. Lik je toliko bitan, da je 99.99% stanovništva prvi put čulo za njega iz današnjeg teksta...

ODGOVORITE
Name

Nije moguce

18.08.2017 15:56

Ma ne mogu vjerovati da je americka ambasada razocarana necim u kalifatu muslumanske brace.E svasta.

ODGOVORITE