Konkursi u BiH ne znače ništa

Uprkos tome što je BiH jedna od najkorumpiranijih zemalja u regiji, vlasti ni do danas nisu ukinule diskreciono pravo direktorima javnih preduzeća ili rukovodilaca u državnim institucijama da sami odaberu koga će zaposliti, bez obzira na poziciju tog kandidata na rang-listi.

Bosna i Hercegovina 17.08.2017 | 09:02
Konkursi u BiH ne znače ništa
Demokratska praksa jasno nalaže da se diskreciono pravo na zapošljavanje može koristiti samo ukoliko postoji javni interes za takav vid angažovanja. S pravom se postavlja pitanje zbog čega je za institucionalni aparat zapošljavanje saradnika, savjetnika i ostalih državnih službenika i namještenika nacionalni interes.

Zakonska rješenja koja su još na snazi u BiH, već godinama su predmet kritika nevladinih organizacija, ali i bh. stanovnika koji ne bivaju primljeni u državnu službu uprkos najboljim rezultatima na javnom konkursu.

Jedan od primjera za takvo nešto je i član 31. Zakona o državnoj službi Federacije BiH u kojem piše da državnog službenika postavlja rukovodilac organa državne službe, uz prethodno pribavljeno mišljenje Agencije za službu FBiH, s liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs". U prevodu to znači da javni organi nisu dužni primiti najbolje rangiranog kandidata.

Takvih primjera je mnogo s obzirom na to da građanima BiH nisu javno dostupne rang-liste kandidata, a često ni imena i prezimena osoba koje su postavljene na poziciju državnog službenika.

Naprimjer, za razliku od Agencije za državnu službu BiH koja u Službenom listu BiH objavljuje pregled postavljenih državnih službenika po mjesecima, u Službenim novinama FBiH imenovanja novozaposlenih se ne objavljuju.

Sistem zapošljavanja u institucijama BiH bolje je regulisan od sistema zapošljavanja u FBiH s obzirom na to da Zakon o državnoj službi u institucijama BiH precizira da državnog službenika postavlja Agencija za državnu službu BiH u skladu s rezultatom koji je kandidat postigao u izbornom procesu, uz prethodno pribavljeno mišljenje mjerodavne institucije.

Ipak, zakon BiH ostavlja diskreciono pravo kada je riječ o imenovanju rukovodećih državnih službenika s obzirom na to da "rukovodeće državne službenike imenuje mjerodavna institucija po prethodno pribavljenom mišljenju agencije, s liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs".

Ni Ministarstvo pravde BiH, a ni Federalno ministarstvo pravde nisu ni nakon 20 dana odgovorili na koji način se tumači pojam diskrecionog prava na zapošljavanje u državnim organima i šta u konačnici predstavlja javni interes u zapošljavanju, piše Klix.ba.

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kroz Akcijski plan za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015.-2019. prepoznala problem koji se odnosi na javne konkurse, odnosno mogućnost rukovodilaca da svojom diskrecionom ovlašćenjima, izabere bilo koju osobu koja se nalazi na listi uspješnih kandidata, ne uzimajući u obzir uspjeh koji je kandidat postigao na pismenom, odnosno usmenom testiranju.

Ističu kako su već započete određene radnje na realizaciji ovih aktivnosti te da će agencija u narednom periodu u saradnji s nevladinim sektorom održati niz radno-konsultativnih sastanaka na kojima će detaljno razraditi modalitete saradnje s ciljem što brže implementacije navedenih aktivnosti.

(Klix.ba)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

poy ha

17.08.2017 07:14

Pa zar je ovaj Član Zakona jedino što ne štima u ovoj zemlji

ODGOVORITE
Name

joja

17.08.2017 07:41

Kada bi se uveo pošten konkurs osule bih se partijske vojske preko noći jer je stranačko zapošljavanje jedini način da se zaposle ljudi.

Name

TangoKeš

17.08.2017 08:02

MUP RS je najkorumpiranije leglo zapošljavanja i napredovanja po partijskoj liniji. Niko vam ne gleda kakve rezultate rada imate, kakvu školsku stručnu spremu imate, čin itd. bitno je da ste stranački podobni i da je neko za vas zvao. Ovakva korumpirana Republika Srpska i ne zaslužuje da postoji. posle kažemo svi su protiv nas i svi nas mrze. Upitajmo se i zašto ?

Name

poy ha

17.08.2017 08:35

Varate se da ne gledaju školu!Bježe od redovne škole ko đavo od krsta!!!!!Naravno ni škola nije dokaz kvaliteta tj moralnih vrj. ličnosti

Name

rugipp

17.08.2017 09:10

U geodetskoj upravi-RUGIP svi rukovodni su postavljeni namjenski, bez ikakvih kvaliteta, tj. podobni, njih 39 rukovodnih (ranije ih bilo 5), sve se unapred znalo koji će biti. Ta agencija-adu je šprdnja.

Name

"Guzovača"

17.08.2017 09:25

Komljenović u Geodetskoj zapošljava one koje mu odredi Deurić, i Budinovac, bez obzira koje su struke (ekonom, menadžer, profesor...) i da li je potreban.

Name

rgu

17.08.2017 09:28

U RGU se svašta pozapošljavalo tako da je preusmerila djelatnost, pa je nazvaju: Ekonomsko-pravno-geodetska, jer samo švercuju, pazaruju, prometuju i sl.

Name

Re ,

17.08.2017 09:31

Nemogu je smmatrati svojom zemljom, kada nemamo nikakvih prava "kao da smo u ropstvu (otvorenoga tipa) E ,Miliorade sta nam uradi

Name

Ilić

17.08.2017 09:33

Tako je....kladičan primjer je u mupu Ilić....u cv mu piše fakultet društvenog smijera....ni koji je ni gdje je završio....prije toga naravno viša škola....završen fakultet društvenog smijera u četrdesetoj godini....samo je ružica jukić bolja od njega....hahaha

Name

tiru

17.08.2017 07:16

Idemo za Njemacku neka oni vladaju i zive sami

ODGOVORITE
Name

sile

17.08.2017 07:43

Pravac Njemačka i šire,ovdje da bi bilo života osnovna plata mora biti u visini prosječne sada(830km).To nam naša vlast bez obzira ko je na vlasti neće obezbjediti za 100 godina.

Name

Dragan

17.08.2017 10:02

Bizmark osmislio sistem...

Name

vaga

17.08.2017 07:16

Mi sve imamo na papiru manje-vise napisano kako treba medjutim, u praksi se to ne provodi. Kad se tesko osteceni obrati sudu, sudije se pozivaju na nekakvu njihovu sudsku praksu koja nije u skladu sa zakonom. Ta njihova sudska praksa nije cak ni obicajno pravo negp mafijasko- podanicko. Ne samo da mi nije jasno kako ih nije sramota nego mi nije jasno kako su sebi mogli dopustiti da se toliko srozaju da takozvani politicari im govore kakve ce presude da donose. Na kraji je to otislo toliko daleko da politicari vise ne treba ni da im se obracaju nego oni sami razmisljaju sta bi to politicaru odgovaralo i onda donose presudu u skladu s tim. Kad se vlast promijeni, krivicno ce odgovarati za to. A da ih se moze i potplatiti da bo se dobila odgovarajuca presuda o tome ne treba ni onjasnjavati. I za to ce krivicno odgovarati, nece se zabaviti.

ODGOVORITE
Name

Djekna

17.08.2017 09:17

Zasto na to bezakonje ne reaguje visoki predstavnik? Cemu on iopste sluzi? Stvorili su nam drzavu u kojoj nista ne funcionise, zasto to ne dovefu u red. On ima mandat da smjenjuje zaposlene u drzavnim i rntitetdkim organima. Zasto zapadnim silama odgovara ovo stanje? Da li oni ustvari zele da nas potpuno uniste, s tim da ce se to desiti kroz jedan duzi vremenski period. Niko ih nece moci optuziti za genocid. A ovo sto se ovdje provofi zadnjih 20 godina i jest pravi genocid.

Name

Milena

17.08.2017 07:16

Pa zar je drugačije bilo od rata na ovamo? Tako svi rade... Konkursi su za onako....

ODGOVORITE
Name

Zozon

17.08.2017 07:21

Ma neće to SzP ,oni striktno po zakonu posluju . Demokrate su to neprevaziđene .

ODGOVORITE
Name

poy ha

17.08.2017 08:39

Pa sve je to iz iste kuhinje izašlo!Zar nismo svjedoci svakodnevnog prelaska iz parije u partiju i trgovine mandatima!Pa odakle ovoliki papci ,ljudi moji!!!

Name

Gojko

17.08.2017 12:27

Preračunali se zaposlili svoje partijske uhljupe ali im narod okrenuo leđa na izborima jer su tzv borci za narod još gori od dodikovaca. Tzv borci za fotelju!

Name

Mrcevci

17.08.2017 07:34

ZATO I JESMO U OVOJ DUBIOZI JER SU NAM NA FUNKCIJAMA NESTRUCNI KUMOVI ,RODJACI ,KOMSIJE A NE STRUCNI KADROVI KOJI SU ZAGRIJAVALI STOLICE NA FAKULTETIMA.ZATO NAM SVE I PROPADA.

ODGOVORITE
Name

vss

17.08.2017 08:50

Tacno.

Name

Re,

17.08.2017 09:57

Sta napravibanda,od naroda i drzave,zalostno :i oni bi da jos vladaju.

Name

Balasevic

17.08.2017 07:56

Tako u Bosni sve funkcionise,bez reda i zakona.10% koji zive od drzave uzimaju sve sto stignu 70% budzeta ostali se krpe sa 30%,zato ovaj Cirkus mora bankrotirati.

ODGOVORITE
Name

adzenda

17.08.2017 09:10

Ovaj cirkus je davnobankrotirao, Zapad ga iz svojih politickih interesa odrzava u zivotu, nesto kreditima a vecim dijelom novcem za koji javnost ne zna. To nad vodi do livade. Nemamo industriju, ne zagadjujemo okolinu i ne grijemo atmosferu a i ne kotimo se previse, a Zapadne sile imaju kontrolu nad ovim podrucjem. Kora smo od banane.

Name

Bankrot nije loš

17.08.2017 10:20

Ozbiljni ekonomisti govore da bankrot uopšte nije loša stvar.Grčka je u zadnjih 50 godina 5 puta proglašavala bankrot i opet je stabilnija zemlja od BiH.Proglašenje bankrota neće uraditi političari jer bi to značilo podvlačenje crte i nema daljeg zaduživanja.Kako ni kod MMF-a tako ni kod domaćih banaka to jest stranih

Name

bl

17.08.2017 09:34

Samo bježati odavde.

ODGOVORITE
Name

patriota

17.08.2017 10:07

"Ostajte ovdje, sunce tuđeg neba, neće vas grijat, ko ovo što grije...". Nego demonstrirajte iz dana u dan!

Name

18.08.2017 05:02

Ko je lud da nekog primi mimo konkursne pricedure dzaba ili ako ne ispunjava uvjete konkursa dajte molim vas .

ODGOVORITE