Različit tretman u Ustavnom sudu

Zlatko M. Knežević, potpredsjednik Ustavnog suda BiH, u izdvojenom mišljenju povodom odluke o 1. martu rekao je da nepristojna brzina ukazuje da većina ili nije željela da dopusti jednak tretman kao i povodom odlučivanja o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, ili je imala ozbiljnu bojazan da odgovori na pitanja koja se postavljaju u zahtjevu.

Bosna i Hercegovina 15.08.2017 | 11:07
Različit tretman u Ustavnom sudu
U suštini, sudija Knežević napravio je paralelu s odlučivanjem o zahtjevu kada je u pitanju 9. januar, Dan Republike Srpske, koji je Ustavni sud Srpske, za razliku od 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, osporio.

"Nepravično postupanje u istovjetnim zahtjevima nije pitanje promijenjene prakse, već direktnog urušavanja autoriteta Ustavnog suda. Mi, nažalost, klizimo ka društvenom odbijanju da se provedu naše odluke", napisao je sudija Knežević, a što je objavljeno u posljednjem "Službenom glasniku BiH".

Sa njegovim mišljenjem složio se i sudija Miodrag Simović. U izdvojenom mišljenju dvojice srpskih sudija u Ustavnom sudu BiH pišu da su prilikom odlučivanja o 9. januaru kao Danu Republike Srpske upozoravali da Ustavni sud BiH ulazi u ocjenjivanje istorijskih činjenica, kao i na opasnost od urušavanja autoriteta Ustavnog suda BiH.

"Nisam nimalo sretan što se moja strahovanja ostvaruju, niti što to vidim, i zbog mirne savjesti govorim da se autoritet Ustavnog suda i dalje, nažalost, urušava", navodi se u izdvojenom mišljenju.

U obrazloženju svoje odluke, kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske koji su tražili ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, Ustavni sud BiH, kako kaže Knežević, obrazloženje odluke je napisao vjerovatno za neki drugi zahtjev jer se sve svelo na raspravu o nezavisnosti BiH, što niko nije ni problematizovao.

"Zamjena teza u obrazloženju odluke jeste ili profesionalni promašaj ili pokušaj da se zamagli različito odlučivanje u sličnim ili istovjetnim zahtjevima", piše u izdvojenom mišljenju.

Inače, Ustavni sud BiH u obrazloženju odluke o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, kojeg je proglasio neustavnim, napisao je da izbor tog datuma za praznik "nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta", te da nije u skladu s ustavnom obavezom o nediskriminaciji u smislu prava grupa jer uspostavlja povlašteni položaj samo jednog, srpskog naroda.

"Da li 1. mart ima simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta? Da li je zakonska odredba o izboru 1. marta kao praznika u skladu s obavezama o nediskriminaciji u smislu prava grupa i da li uspostavlja povlašten položaj samo jednog ili dva konstitutivna naroda jer je nesporno da su tog dana pripadnici dvaju naroda, bez učešća srpskog naroda, donijeli odluku o nezavisnosti koja u odnosu na pripadnike srpskog naroda predstavlja jednostran akt?", pita se u izdvojenom mišljenju sudija Knežević.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Dzoo

15.08.2017 09:22

Opet prica bez veze ko to vise vjeruje sudijama kad ste svi kotumpirani.

ODGOVORITE
Name

kole

15.08.2017 10:29

Zato je i osnovan da gazi po srbima

Name

Dragan

15.08.2017 09:27

Ustavni sud BIH-a je od svog osnivanja pa sve do danasnjeg dana donio bezbroj skandaloznih i besmislenih odluka sto naprosto vrijedja ljudsku inteligenciju da je malo je reci prava sramota sto takav sud uopste i postoji.Svojim nepromisljenim odlukama samo dodatno raspiruje mrznju prema narodima koji zive u BIH a gotovo sve odluke su isle na stetu republike srpske i srpskog naroda....

ODGOVORITE
Name

sa

15.08.2017 10:12

A kakve je sve skandalozne odluke donosio tek Ustavni sud RS-a?c

Name

Re sa

15.08.2017 14:39

A tek vas sud federavije.reci nemoj se stidit

Name

Volim srpsku

15.08.2017 09:30

Ustavni sud je vjestaka tvorevina koje nije bilo po dejtonu vec je nametnut ko I pasos, tablice mini varta.al sta I ocekivat kad je I sama bosna vjestacka tvorevina nametnuta od stranaca.al 9 januar ce se I dalje slavit za razliku od bolesnika koji slave 1 mart kad su zapoceli rat.Zivjela Republika Srpska

ODGOVORITE
Name

Entitet Federacija. RS. BiH

15.08.2017 09:35

Poštovani sudijo ne miješaj Entitete sa Državom! Jestel stvarno tako lako mislili neizađete na izbore i otcijepite dio drzave?..... itd...

ODGOVORITE
Name

Искрено

15.08.2017 11:18

Нисам за подјеле, али реци ми искрено: 1992. је одржан референдум за одцјепљење БиХ од СФРЈ против кога су били конститутиван народ Републике БиХ Срби. Тада су други гласали за одцјепљење дијела државе од СФРЈ а Срби су то морали да прихвате. Зашто сада би не прихватате да Срби у Српској треба да имају иста права као Муслимани (данас Бошњаци) и Хрвати 1992.?

Name

Sa

15.08.2017 11:44

Bio referendum i vi se pobunili i napravili RS. Ako vec spominjes sada da Srbi to urade, onda Bosnjaci ce da se pobune gdje su vecina. Necu ni da spomenem da u Distriktu Brcko Hrvati i Bosnjaci imaju preko 65%. Sigurno pripadaju Federaciji, zar ne?!

Name

Uslov

16.08.2017 08:54

To pod uslovom da su brčanski Hrvati i sad ruku pod ruku sa Bošnjacima. Ali, malo su drigačija vremena.

Name

DrX

15.08.2017 10:08

Ja bi problematizirao i 31/12. Nemoj da se slavi jer ja radim taj dan. Diskriminacija!

ODGOVORITE
Name

Luu

15.08.2017 10:27

Pa dobro sudija nismo svi ludi da ne vidimo da te Mile placa. Na referendumu o nezavisnosti su mogli glasati svi koji su zeljeli. Neglasanje je isto tako demokratsko pravo. Ako se Srbi nisu htjeli izjasniti, a svi znamo da to nije istina, jer je masa Srba glasala, onda to nije preglasavanje nego osvojeno glasanje. 9.1. obiljezavaju iskljucivo Srbi, jer je druge taj dan kostao zivota, zdravlja i posjeda, uz to nije napravljeno glasanje nego je to donijela neka skupstina koja nije imala ni prava niti je kao takva bila birana od strane naroda na prostoru koji su proglasili samo Srpskim. Ne znam samo po kojoj logici se ova dva datuma mogu usporediti.

ODGOVORITE
Name

@Luu

15.08.2017 16:14

Ma koga briga šta tzv velikomučenici misle, pustiti ih da laprdaju i polako ali sigurno nestaju. Sve će to biti taman...