SP: Britancima zlato, tužan oproštaj Bolta!

"Pade" i Mo Farah! Etiopljanin Muktar Idris novi je prvak sveta na 5. 000 metara. Fenomenalni sprinter sa Jamajke zbog povrede nije završio svoju oproštajnu trku.

Ostali sportovi 12.08.2017 | 23:50
SP: Britancima zlato, tužan oproštaj Bolta!
Štafeta Velike Britanije 4x100 metara osvojila je titulu svetskog prvaka pred svojom publikom u Londonu, nadmašivši konkurente iz SAD i Japana.

Britanci (Udža, Gemili, Talbot, Mičel-Blejk) trijumfovala je u vremenu nacionalnog rekorda - 37,47 sekundi.

Štafeta SAD (Rodžers, Getlin, Bejkon, Koulmen) zaostala je pet stotinki, dok su Japanci (Tada, Izuka, Kirju, Fudžimicu) zabeležili rezultat 38,04 i "komotno" osvojili bronzanu medalju ispred Kine, Francuske, Kanade i Turske.

Ipak, ova trka pamtiće se verovatno najviše po tužnom oproštaju Useina Bolta, koji je trčao poslednju izmenu za štafetu Jamajke.

Mekleod, Forte i Blejk stvorili su pretpostavke da se Bolt trka za jednu od medalja, međutim, njemu je posle šest-sedam koraka "otišla" zadnja loža! Svetski rekorder na 100 i 200 metara, ali i član najbrže štafete 4x100 svih vremena, pao je na stazu, dok su publika i učesnici trke sa nevericom posmatrali...

Ovo je nakon poraza od Džastina Getlina na 100 metara pokazatelj da Bolt nije maksimalno spreman došao na ovo takmičenje, mada je jasno da nikakav neuspeh ne može da baci senku na sve što je prethodnih godina dao atletici - sve pobede i rekorde koji će ostati za njim.

Pokazalo se samo da je i on, ipak - samo čovek. Da li je ovo zaista kraj?

Kasnije ovog meseca, on će napuniti 31 godinu. Getlin se upravo vratio na svetski tron sa 35 i po...

Zlato u ženskoj štafeti 4x100 pripalo je ekipi SAD (41,82). Drugoplasirane Britanke zaostale su 30, a trećeplasirane Jamajčanke 37 stotinki.

"Pade" i Mo Farah! Etiopljanin Muktar Idris novi je prvak sveta na 5.000 metara.

Svetsko prvenstvo u Londonu potvrdilo je da svaka velika karijera i svaki niz pobeda imaju svoj kraj.

Usein Bolt na oproštaju od atletike nije uspeo da odbrani tron na 100 metara, dok britanski dugoprugaš Mo Farah posle trijumfa na 10.000 metara nije imao snage da odbije nalet znatno mlađeg konkurenta u finalu na 5.000 metara.

Etiopljanin Muktar Edris pobedio je u vremenu 13:32,79 minuta, Farah je drugi (13:33,22), a Amerikanac Pol Kipkemoi Čelimo treći (13:33,30).

Medalja je za 21 stotinku izmakla drugom Etiopljaninu, Jomifu Kelejči, koji se ranim begom praktično žrtvovao za Edrisa.

Farah je u poslednjih 100-150 metara ušao kao četvrtoplasirani i u ciljnoj ravnini je potrošio poslednji atom snage, ne bi li svojim prepoznatljivim finišom uspeo da pobedi u poslednjoj velikoj trci na tartanu, pre nego što se posveti maratonu.

Britanac somalijskog porekla sa unutrašnje strane je uspeo da pretekne Čelima i Kelejču, ali ne i Edrisa, koji je tako prekinuo Farahovu dominaciju započetu još na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.

Od tada je osvojio četiri olimpijska, pet svetskih i dva evropska zlata, bez poraza na pet i 10 kilometara na svim velikim takmičenjima. Peta "dupla kruna" ipak je ostala izvan njegovog domašaja...

Sali Pirson iz Australije drugi put u karijeri je osvojila svetsku titulu na 100 metara sa preponama, posle trijumfa u Daeguu 2011.

Pirson, koja se tokom 2015. i 2016. mučila sa povredama, pa je morala da propusti i SP u Pekingu i OI u Rio de Žaneiru, pretrčala je deonicu za 12,59 sekundi.

Medalje su uzele još Amerikanka Daun Harper Nelson (12,63) i Nemica Pamela Dutkjevič (12,72), dok se svetska rekorderka u ovoj disciplini, Amerikanka Kendra Herison, plasirala tek na četvrtu poziciju.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar