OBA da ne radi partijskom vezom

Predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak rekao je da postoje problemi u radu Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/, te da je cilj da rad ove agencije bude unaprijeđen, a ne da se radi po bilo kakvim političkim ili stranačkim linijama.
"Njen rad mora biti sveden isključivo u zakonske okvire i na postulate profesionalizma i da OBA ne bude sama sebi cilj i da ne radi po bilo čijim stranačkim ili političkim uputama", rekao je Čolak, koji je i prvi zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA.

Bosna i Hercegovina 20.07.2017 | 09:16
OBA da ne radi partijskom vezom
On je za "Glas Srpske" rekao da za smjenu predsjedavajućeg ove komisije Nikole Špirića treba da postoje argumenti, a ne želje.

Upitan da li je Špirić zloupotrijebio svoj potpis i u ime komisije u OBA poslao zaključke koje ona nije usvojila, kao što tvrdi SDS, Čolak je rekao da se takve spekulacije neće više pojavljivati od onog trenutka kada budu svaki zapisnik i izgovorenu riječ imali tonski zabilježenu, odnosno kada budu snimali sjednice.

"Ako oba doma na temelju argumenata zaključe da eventualno bilo koji od članova ili cijela komisija nisu radili kako zakon nalaže, u tom slučaju postoji ili promjena pojedinih članova ili kompletne komisije. Ne može se to činiti na tragu medijskih napisa", istakao je Čolak.

On je dodao da će o radu agencije biti ozbiljno razgovarano na zajedničkom sastanku sa rukovodstvom OBA i Izvršno-obavještajnim odborom, kojeg čine predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i njegova dva zamjenika Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović.

Na pitanje da li je tačno da OBA "upada" u obavještajni sistem Srbije i Hrvatske, Čolak je rekao da kod takvih navoda treba biti vrlo oprezan i da će pojedinci snositi konsekvence ako se u nadzoru utvrdi da su eventualno pređene granice zakona i da nije postupano u skladu sa zakonom.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Dragan

20.07.2017 07:43

Kad postoje problemi, menja se rukovodeći kadar. Prosto kao pasulj. Pošaljite Alijinog bezbednjaka u penziju, postavite mlađu, ratom neopterećenu osobu. Ne može na čelu službe biti osoba sporne prošlosti, a da služba nije sporna.

ODGOVORITE
Name

Re

20.07.2017 08:13

Po toj logici niko ne bi bio ni ministar ni rukovodilac. Koliko njih je bilo u armijama vojskama ili kako vec. I ako ima nesto sporno postoji tuzilastvo pa neka se prijavi. Te seljacke rekla kazala ostavi u selu.

Name

popara

20.07.2017 08:37

.....ratom neopterecenu osobu.....?PA SVI U RS-u se hvale svojim ucescem u ratu,od Dodika,Govedarice,Tadica,Mektica...

Name

re popara

20.07.2017 08:54

Dodik i Govedarica nit se hvale nit su ucestvovali u ratu,a Tadic je zarobljen kao novinar.

Name

Dragan

20.07.2017 08:57

Re re: Tužilaštvu? Istom onom koje slučaj protiv Dudakovića, koji naređuje u kameru streljanje zarobljenika, drži u fioci? Te jalijaške fore sačuvaj za svoju mahalu, tamo možda prolaze.

Name

buna jopet

20.07.2017 09:53

Cavic je ucestvovao u ratu .

Name

buna jopet

20.07.2017 09:53

I Radojicic

Name

buna jopet

20.07.2017 09:56

Interesantno je ovo sto kaze gospodin Dragan.kada ce biti procesuirani muslimanski ratni zlocinci tipa Atifa Dudakovica ili Divljaka,Ejupa Ganicai slicni za koje postoji gomila dokaza cak i video snimci u kojim naredjuju zlocine.Dok isti taj neustavni sud hapsi i progoni stotine vojnika VRS zbog nista...dokle ce se ovo tolerisati ja vas pitam

Name

re buna

20.07.2017 10:30

E da je opet JNA da vas pogura ha bil ti pasalo....

Name

SRB in

20.07.2017 10:35

šTA U OVOJ ZEMLJI NIJE PO PARTIJSKOJ LINIJI. NEKA SE ČOLAK NE PRAVI LUD. PA I SUDIJE I TUŽIOCE I KOMANDIRE I POLICAJCE I LOPOVE, SVE POSTAVLJAJU STRANKE.

Name

OBA

20.07.2017 10:40

Videosnimci postoje i slika je OK al ton je malo izreziran, zato se ne mogu koristiti kao dokazni materijal.

Name

Re Re

20.07.2017 11:33

Ovog puta si previse zastranio, Dragan je u pravu, psihopate iz rata ne mogu raditi ni u jednoj od slicnih sluzbi. O tom se nema sta raspravljati. I svi oni koji su cinili zlocine u ratu, prema civilima ili ratnim zarobljenicima, moraju odgovarati pred zaknom za te zlocine. Ne moze se postupati na nacin da je streljanje ratnih zarobljenika u Srebrenici zlocin a kod Bihaca egzekucija srpskih civila njije zlocin.

Name

luu

20.07.2017 08:55

Mala analiza: 1. - Ne moze se smjenjivati po zelji + Pa je li Spiric kriv? - U biti nemam pojma jer nema snimaka Znaci li to da svi dosadasnji protokoli padaju u vodu. Cak iako vecina clanova komisije potvrdi da se o tome nije izjasnjavalo? Primjer svjedok ubistva. Moze li se njemu vjerovati ako ubistvo nije snimljeno kamerom? I on je ministar pravde? 2. Ne smije OBA biti upravljana iz stranaka. Pitaj Dragana zasto se bori za JEDNOG koji bi trebao voditi Mostarsku regiju? 3. OBA spiunira SRB i HR. To je nezakonito! Pitanje, sto je onda posao OBA nego da nas brani od vanjskih spiuna? Bili oni Srpski ili Hrvatski ili Americki. Postoje valjda naredbe za to i onaj koji ih je izdao ima da odgovara. Ovdje su praceni kriminalci iz Srbije, koji izgleda imaju dobre veze sa Miletom i Draganom, pa je sada OBA kriva sto radi svoj posao.

ODGOVORITE
Name

buna jopet

20.07.2017 10:02

Ta agencija nije predvidjena dogovorenim ustavom iz Dejtona i aneksom 4 Trebalo bi se vratiti u okvire ustava iiukinuti tu neustavnu OBA koja nije nista drugo vec AID ratna tajna policija porodice Izetbegovic

ODGOVORITE