Zukić bi mogao na slobodu

Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj sjednici usvojio apelaciju Amira Zukića, generalnog sekretara SDA, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Zenici, utvrdivši da su mu povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost.

Bosna i Hercegovina 19.07.2017 | 15:38
Zukić bi mogao na slobodu
Ustavni sud BiH je na jučerašnjoj sjednici donio zaključak da su Amiru Zukiću povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost Evropske konvencije o ljudskim pravima, jer su redovni sudovi propustili da u odluci o produženju mjere pritvora apelantu, uz postojanje osnova sumnje, daju relevantne i dovoljne razloge za produženje mjere pritvora, pri tome ponavljajući iste razloge i stereotipna obrazloženja bez uvažavanja specifičnih okolnosti koje zahtijeva kontinuirani pritvor.

Senka Nožica, advokat Amira Zukića, potvrdila je da je Zukićeva odbrana nakon ove odluke zatražila njegovo puštanje iz pritvora, koji mu je 14. jula produžen za još dva mjeseca.

''Ova Odluka Ustavnog suda obavezujuće je i za Opštinski i za Kantonalni sud u Sarajevu, koji su mu po prijedlogu Tužilaštva, određivali pritvor'', rekao je Zukićev advokat Ahmed Žilić. 

Zukićev advokatski tim očekuje da će on morati biti pušten na slobodu, ali, kako kažu, sačekaće konačnu odluku Suda.

Amir Zukić je 6. juna podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv Rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu koji mu je odredio mjere pritvora nakon što je uhapšen 17. februara 2017. godine u okviru akcije "Bosna".

Takođe je podnio apelaciju što nadležni sudovi nisu postupili prema odluci Ustavnog suda BiH od 22. maja 2017. godine koji je presudio da mu je bez validnog obrazloženja zabranjeno da ga posjećuju žena i djeca.

Izvor: Faktor.ba

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kameleon

19.07.2017 13:59

Možda se i ova odluka ustavnog suda, kao i proteklih devedeset, neće izvršiti..... trt

ODGOVORITE
Name

BOBA

19.07.2017 15:16

NE MOJTE HAPSITI DA ZADOVOLJITE FORMU SVE SE VIDI SVE SE ZNA.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

19.07.2017 15:16

Ama pustite covjeka kao i sve ostale sto ste postili

ODGOVORITE