Turska odlučuje o izvozu mesa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović kazao je danas da u Bosnu i Hercegovinu za nekoliko dana dolazi Ante Ramljak, povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor.

Bosna i Hercegovina 19.07.2017 | 14:44
Turska odlučuje o izvozu mesa
"Za nekoliko dana u BiH dolazi Ramljak. Tražio je sastanak i sa mnom i vjerovatno ćemo razgovarati i oko statusa Velproa i Konzuma, njegovog rebrendiranja, kao i povratka Mercatora, ali i mogućeg otpuštanja radnika, za šta se nadam da ćemo od njega dobiti relevantnu informaciju. On dolazi 27. jula u BiH", istakao je Šarović.

Komentarisao je i optužbe o izvozu mesa u Tursku predsjednika HSS-a Marija Karamatića, koji je ranije istakao kako u ovoj godini nije izvezen niti kilogram te je upitao kako je moguće da "privatna firma potpiše sporazum sa jednom republikom mimo svih institucija BiH" .

"Mektić je na svojoj jučerašnjoj press konferenciji pozvao na istorijsko pomirenje srpskog i bošnjačkog naroda. Budući da Šarović vodi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa a da je ovo napravljeno sa kućnim prijateljem Izetbegovića, mislim da je to pomirenje upravo krenula na radost svih iskrenih patriota BiH", ranije je izjavio Karamatić.

"Radi se o neistini i nisam siguran da li se radi o zlonamjernom plasiranju informacija i zbog toga s pravom mogu da kažem da se radi o čistoj laži. Izvoz mesa u Tursku definisan je jednostranom odlukom turske vlade koja svake godine odobrava kontigent za BiH bez učešća bilo koje institucije u BiH. Turska strana određuje tender, odobrava izvoznike za Tursku i to nije u nadležnosti bilo koje institucije, uključujući i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa", komentarisao je Šarović.

On je rekao da je zadatak ministarstva da ovaj posao na osnovu jednostrane odluke turske vlade, izazvane nakon poplave 2014, bude u skladu sa zakonom, da se obezbijedi izvoz mesa koje je bh. porijekla, da se vrši u skladu sa veterinarskim standardima BiH.

"I to je to i tako da zaista ne znam zašto takva dezinformacija javnosti koja nije utemeljena. Udio vlasti u BiH oko količine mesa na godišnjem nivou i oko odabira izvoznika nije u rukama bh. vlasti", naveo je.

Kazao je i da onaj koji izvozi meso u Tursku sam određuje da li će to raditi drumskim putem (preko Bugarske jer je i to obezbijeđeno) ili morskim putem ili kargo prevozom.

(N1)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

19.07.2017 13:49

A direktor banjaluckog aerodroma uzeo kredit i gradi novu hladnjacu za skladistenje tog mesa. I nece da odustane. Iako zna za sve to.

ODGOVORITE
Name

re

19.07.2017 15:59

Radujte se pakosne duše. Nije turska jedini uvoznik sa ovih prostora.

Name

re re

19.07.2017 16:24

Onaj ko je razvalio autobusku, razvalice i zeljeznicku.

Name

CCCC

19.07.2017 16:34

Nemaš ti pojma o BL aerodrimu i neširi dezinformacije.Prvo se raspitaj pa onda pričaj.

Name

Role

20.07.2017 06:25

Ovaj ljigavac SE svagdje petlja to je privatna Firma i zasto ne bi sklapala ugovore a ti si tubica ovoga naroda uvozis trulo meso zarazen krompir i ko zna sta jos stara lopina

ODGOVORITE
Name

Julija

20.07.2017 13:38

Ministre Sarovicu svaka Vam čast ne samo da ste najbolji ministar u vijeću ministara nego se borite za istinu a istina je od boga.Sada bi taj KARAMATIC trebao da se izvini cjeloj BH javnosti i Vama jer je iznio neistine vezano za izvoz mesa u Tursku i samo unosi nemir i zabune u javnost.

ODGOVORITE