„Bobar banka“ zaplijenila stan direktora „Šuma Srpske“

Preduzeće MD Malind – promet iz Modriče, čiji je suvlasnik aktuelni generalni direktor Šuma Srpske Risto Marić, duguje Bobar banci u stečaju 1,3 miliona KM, a zbog nevraćanja kredita banka je zaplijenila Marićev stan koji je bio pod hipotekom.

Republika Srpska 19.07.2017 | 13:22
„Bobar banka“ zaplijenila stan direktora „Šuma Srpske“
Kako otkriva portal Capital, dug po osnovu kredita koji je preduzeću svojevremeno odobren sastoji se od dospjele glavnice (714.234 KM), redovne kamate (85.555 KM) i zatezne kamate u iznosu od 503.195 KM.

Plasman kredita obezbijeđen je hipotekom drugog reda na poslovnoj zgradi, te hipotekom prvog reda na kuću, stan, pokretnu imovinu, jemstvo Riste Marića, Mire Savić i Igora Šarčevića.

U informaciji o korisnicima kredita Bobar banke čija su dugovanja veća od milion maraka, a koja je razmatrana i na Odboru povjerilaca Bobar banke, istaknuto je da je od ovog dužnika u međuvremenu naplaćeno 77.535 KM, od čega 75.400 KM sudskim putem (realizovana je hipoteka na stan) i blokadom računa (2.135 KM).

Postupak za naplatu duga pokrenut je još u 2011. godini kod Osnovnog suda u Modriči, te je kasnije ustupljen sudu u Doboju na postupanje.

- Tokom postupka izvršitelj nije pronašao pokretnu imovinu. U 2016. godini, prodat je založeni stan. U izvještaju advokata Miloša Stevanovića nije navedeno da li je pokrenuto izvršenje na kući jednog od založnih dužnika i da li je u postupku naplate potraživanja urađen protest mjenica za jemce, jer jedan od jemaca ima redovna mjesečna primanja, te bi se na taj način mogao naplatiti određeni dio potraživanja od ovog dužnika - navodi se u informaciji.



Risto Marić je za Capital potvrdio da je prodat njegov stan, koji je kao akcionar založio za kredit. On kaže da firma, čiji je akcionar, već nekoliko godina ne radi jer nisu imali kapitala, iako je “firma na zdravim nogama i imovina nije devastirana“.

- To jeste bio moj stan u Modriči. Ja sam kao akcionar garantovao svojom imovinom da će firma vratiti kredit. Na kraju je firma ostala zdrava, ali ne radi zbog toga što su potrebna ogromna sredstva za obrt koja ostali akcionari nisu sami mogli da obezbijede. Sva imovina je tu i čekamo neke bolje dane - rekao je Marić.

Marić tvrdi da je kredit potrošen namjenski, ali kaže da je odobren godinu dana nakon što su pokrenuli proceduru te da su se u tom periodu pojavili problemi u poslovanju.

On je istakao da su se pojavljivali određeni investitori iz inostranstva koje su dovodila dva akcionara koji, pored njega, imaju najveći broj akcija.

- Vjerovatno će do kraja godine firma nastaviti sa radom jer je to namjera ta dva akcionara. Dug nije toliko veliki da bi firma otišla u stečaj - kazao je on.

Ova firma se bavi proizvodnjom bezalkoholnih pića, a prema podacima Banjalučke berze Marić je drugi najveći akcionar (23,7 posto),  poslije Omera Hadžidedića koji ima 24,19 posto učešća.

(Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Popo

19.07.2017 11:28

Provjeri li neko finansijsko stanje direktora Šuma prije nego ga imenovaše??? Pa kako da rukovodi javnom ustanovom ako ne može ni privatnom imovinom? Ili će mandat poslužiti kao prevazilaženje privatnih finansijskih poteškoća?

ODGOVORITE
Name

KOLEKTOR

19.07.2017 13:48

Prijatelju, tvoja pitanja sadrze sve odgovore! Pozdrav

Name

Pitanje

19.07.2017 15:21

MD Malind...to MD mu dodje kao oznaka lojalnosti?

Name

Zagor

19.07.2017 11:40

Uzeti mu crno ispod nokata,da NASA djeca mogu disati

ODGOVORITE
Name

stedisa

19.07.2017 12:41

NE TREBA MI CRNO ISPOD NOKTA VEC NOVAC KOJI SAM ULOZIO - A BANKA PODIJELILA KORUPTERIMA KREDITE KOJE NECE DA VRACAJU A MOJ NOVAC POJELA MACA ???

Name

modrica

19.07.2017 15:24

Boze daj da im neko stane u kraj,mada cisto sumnjam sve lopov do lopova.Mi u Modrici dobro znamo ko je Risto Maric...

Name

kako

19.07.2017 11:52

To je BRUKA I SRAMOTA jeden Direktor Bagra dize Kredit i Sudu trebaju godine da to rasvjetli? u toj drzavi nemoze nikada nista da uspije ako svi tako rade? Normalen covjek to nemoze da razumije.

ODGOVORITE
Name

Drug stanko

19.07.2017 12:09

.....pokoj ti duši brate Gavrilo,laka ti crna zemlja,otimaju se ,netrebalo im,svi znamo istinu,!

ODGOVORITE
Name

Vetetran

19.07.2017 12:53

Ovu sramotu čitam i slušam na Skupštini TEGELTIJU.PLTIO SAM TV NA KFEDIT A RAZBIO BI GA.IMA LI IKO RECI OVOM ,, CRVENA APOTEKA,, DA NE PLKUJE KADA PRICA I DA PRICA JEZIKOM RAZUMLJIVIM ZA OBICNOG COVJEKA.OVAJ JEZIK TEGELTIJE RAZUMIJE SAMO MAFIJA.MARICU SPUSTI GLAVU MNOGI SI BIO DRCAN, STA SU TAKVOJ SILI ZNACILI SJEKACI I OSTALA BIJEDA.BJEDO LJUDSKA STA PRICAS I STA NAS BRIGA ZA TVOJE AKCIJE.TRAZI I RUKOVODI FIRMOMOM, A DA SI ZNAO NEBI OTISLA U STECAJ.OVO JE PARTISKA KNJIŽICA IMENOVLA PARTIJA I BOG.DA BI SE ZAPOSLIO FIZICKI RADNIK TREBA UVJERENJE O NEKAZNJAVANJU ALI ZA RAD U VLADI NE TREBA.STA MUP RADI? INSTALIRA RAMER MASKIRA, KRIJU SE KAO POSLEDNJA FUKARA DA ODERU KOZU LJUDIMA DA PLACAJU VAS LOPOVE.99% JE VAS KAO RISTO MARIC ALI LOPOV CUVA LOPOVA.MINISTRE MUP-a ILI RADI ILI DAJ OSTAVKU,BRZ DVIJBE SVE JE PROVJERLJIVO.EVO NARODE ZASTO SE MI ZADUZUJEMO KAO ENTITET ZA LOPOVE.POCET OD TEGELTIJE PA PO REDU SVE DO JEDNOG.ZALITE SE NEMA STUDENATA DA NAM DJECA STUDIRAJU KOD RANKA SKRBICA.EVO GDJE SU PARE PROPALIH BANAKA.KOJI SU MILIONI KOD SAVANOVICA U ZELJEZNICAMA, KOJE SU PARE U NAJZADNJEG RUKIVOVODIOCA U ELEKTRO I ENERGO SISTEMU MINISTRE MUPA RIJESAVAJ HITNO ILI TRSZIS ULICU.NIJE LOPVA SMJENUTI VEC ODMAH NOVAC DA VRSTI I U ZATVOR.SRAMOTE LJIDSKE I VI VASA PORODICA

Name

NOVO RS doo i RSA GAMING Doo

19.07.2017 12:15

Preko Bobar Banke Novomaticove i Dodikove firme NOVO RS doo i RSA GAMING Doo su oprale pare i pare stečene drogom i švercom belog roblja kao i oružja. Ovo oduzimanje stana je foluška jer će Novomatic ovoj bitangi dati keš samo da ne ispliva poslovanje NOVO RS doo i RSA GAMING

ODGOVORITE
Name

Re agencija za bankarstvo

19.07.2017 12:42

Ha ha šta reče pa 'osta živ!!!

Name

Ew

19.07.2017 14:19

Šta radi PERICA RSJCEVIC,KOJE LOPOVE ON PODRZAVA?

Name

Istina

24.07.2017 21:23

Sve tacno za ove lopove,Novomatic,,samo budale mogu igrati aparate kod tih bitangi.

Name

Maajkaaaa

19.07.2017 14:38

Pa sta su uzeli kad je sta prodao

ODGOVORITE
Name

E

19.07.2017 14:59

Sto je stigao preko Kuma Lekija