Ukidaju jubilarne nagrade

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH razmatraće danas u drugom čitanju prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o radu u institucijama BiH kojim se predviđa ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane zvaničnike u institucijama BiH.

Bosna i Hercegovina 19.07.2017 | 08:27
Ukidaju jubilarne nagrade
U objašnjenju Predstavničkog doma kao predlagača zakona navodi se da pravo izabranih i imenovanih zvaničnika na ovakvu vrstu novčane nagrade predstavlja potpunu neosjetljivost na tešku društvenu i ekonomsku situaciju u BiH, te da se upravo radi uvažavanja socijalne realnosti i predlaže ovakva izmjena postojećeg zakonodavstva.

Delegati će u drugom čitanju razmatrati i prijedlog zakona o dopuni zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se uređuju plate i naknade zaposlenih, imenovanih i izabranih lica u institucijama BiH, koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, osim plata i naknada sudija, tužilaca i određenih kategorija stručnog osoblja u pravosudnim institucijama koje se uređuju posebnim zakonom.

U drugom čitanju biće razmatran i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o međunarodnom i međuentitetskom putnom prevozu, a ključne izmjene odnose se na rješenje koje se tiče nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom transportu, na način da se omogućava da inspekcijski nadzor sprovode nadležna inspekcijska tijela entiteta i Brčko distrikta zajedno sa inspektorima Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Pred delegatima će se u drugom čitanju naći i prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim se predviđa do 2028. godine odgađanje primjena zakonske odredbe o zabrani uzgoja životinja radi dobijanja krzna koja treba da stupi na snagu 2018. godine.

Ponuđenim prijedlogom u zakon se dodaje zabrana stavljanja na tržište, uvoz ili izvoz krzna pasa i mačaka ili proizvoda koji sadrže ovo krzno, čime se u zakonodavstvu BiH primjenjuju uredbe EU.

U prvom čitanju će biti razmatran prijedlog zakona i parlamentarnom nadzoru kojim se predviđaju poboljšanja upravljanja datim ovlaštenjima, javnim finansijama, te preventivne zaštite od nezakonitog djelovanja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, materijalnih i finansijskih resursa, prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad institucija i organa uprave BiH.

Pred delegatima će se naći i informacije o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu i stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembra 2016. godine.

Na dnevnom redu sjednice su i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju projekta "Bolnice u Republici Srpskoj - B" između BiH i Republike Srpske i Evropske investicione banke, te Sporazuma o statusu i funkcionisanju međunarodne komisije za nestala lica.

Početak sjednice Doma naroda zakazan je za 12.00 časova.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Luu

19.07.2017 06:42

Sigurno ce sve biti blokirano zbog prenosa nadleznosti na BiH. Nece drzava RSu odredjivati koje zivotinje oni smiju drati. :-)

ODGOVORITE