Analiza - SP: Šampioni, a sad za svoju dušu!

Vaterpolo reprezentacija Srbije večeras igra prvi meč na 17. Svetskom prvenstvu.

Ostali sportovi 17.07.2017 | 15:30
Analiza - SP: Šampioni, a sad za svoju dušu!
Ovog puta nema ni pritiska, ni tenzije. Srpski vaterpolisti, najbolji na svetu, počinju napad na još jedno zlato rasterećeniji nego dosad, sa punim koferom trofeja i nizom uspeha kakav ćeteško biti ponovljen.

Izabranici Dejana Savića, aktuelni olimpijski, svetski i evropski šampioni, zaplivaće ka još jednoj svetskoj tituli počev od duela protiv autsajdera iz Južne Afrike i tako ujedno početi pripremu za veće izazove.

Najdominantniji vaterpolo tim novije istorije, "osvežen" debitantimaViktorom Rašovićem i Nemanjom Ubovićem, boriće se u Budimpešti za drugo uzastopno zlato na globalnoj smotri, a šesto u istoriji naše zemlje, zvala se ona Jugoslavija, Srbija i Crna Gora ili samo Srbija.

Od raspada državne zajednice SCG, "delfini" su dva puta osvajali svetski vrh. Prvi put to su uspeli na čuvenom turniru u Rimu 2009, kada je nova generacija spektakularno stupila na najveću scenu. Bila je to istorijska pobeda protiv Španije u finalu (14:13), ostvarena golomMilana Aleksića u poslednjoj seriji penala.

Iz tog sastava, u Budimpešti igraće Duško Pijetlović, Aleksić, Filipović, Prlainović, Stefan Mitrović i Gojko Pijetlović.

Nakon uspeha u Italiji, "delfini" su u Šangaju 2011. srebrom platili opuštanje u finalu protiv Italije (7:8), a zatim su u Barseloni 2013. izgubili od Crnogoraca u četvrtfinalu (8:9). Taj neuspeh bio je prekretnica i momenat velikog zaokreta pod tada novim selektorom Dejanom Savićem.

Dva leta kasnije, u Kazanju, zvuci himne "Bože pravde" čuli su se sa razglasa nakon šest godina. Savićev tim dominantno je protutnjao turnirom i "potapanjem" Hrvatske (11:4) potvrdio da je zaista najbolji na svetu.

Iz tog sastava, koji je prošlog leta osvojio i olimpijsko zlato, u Budimpešti izostaju samo kapiten Živko Gocić i Slobodan Nikić, koji su se u međuvremenu svečano oprostili od kapice Srbije. 

Ovog leta, na startu novog olimpijskog ciklusa, vreme je za novi početak.

U grupnoj fazi Svetskog prvenstva "delfini" će imatiprotivnike koji zaslužuju respekt, uz i dalje živo sećanje na probleme na startu olimpijskog turnira u Riju.

Savićev tim u sredu će od 12.10 časova igrati protiv Španije, a u petak od 10.50 protiv Grčke. Iako će obe selekcije doći u Budimpeštu sa određenim promenama u sastavu, poznato je da umeju da budu veoma nezgodne.

Uostalom, još pamtimo remi protiv Grka u Riju (9:9), u kojem su "delfini" u jednom trenutku gubili 1:5 ili na olimpijsko četvrtfinale protiv Španije, u kojem je naš tim u finišu slomio otpor "furije" (10:7).

I selektor i igrači pozivali su u najavi turnira na oprez, insistirajući da je prvi cilj osvajanje prvog mesta u grupi, koje bi moglo da donese i slobodan vikend i mirnu pripremu za četvrtfinale (utorak, 25. jul). 

Na tom, najvažnijem koraku svakog turnira, Savićev tim igrao bi protiv drugoplasirane ekipe iz Grupe ili trećeplasirane iz Grupe B. Međutim, ipak bi trebalo sačekati i ići korak po korak.

Za početak - pratićemo zagrevanje protiv Južne Afrike. 

Za Srbiju će u Budimpešti igrati:

- golmani: Gojko Pijetlović (220 utakmica u reprezentaciji), Branislav Mitrović (136 utakmica);

- igrači: Dušan Mandić 131 utakmica, 173 gola), Viktor Rašović (53 utakmice, 54 gola), Sava Ranđelović (105 utakmica, 29 golova), Miloš Ćuk (147 utakmica, 124 gola), Duško Pijetlović(283 utakmice, 394 gola), Nemanja Ubović (60 utakmica, 51 gol), Milan Aleksić (221 utakmica, 160 golova), Nikola Jakšić (64 utakmice, 45 golova), kapiten Filip Filipović (371 utakmica, 542 gola), Andrija Prlainović (288 utakmica, 462 gola) i Stefan Mitrović 218 utakmica, 283 gola).

Sastavi grupa Svetskog prvenstva:

Grupa A: Brazil, Crna Gora, Kazahstan, Kanada
Grupa B: Francuska, Australija, Italija, Mađarska
Grupa C: Španija, Srbija, Grčka, Južna Afrika
Grupa D: SAD, Japan, Hrvatska, Rusija.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar