Dejan Radonjić - put od nepovjerenja do šampionskog sistema!

Četiri godine i tri meseca, koliko je crnogorski strateg proveo na klupi crveno-belih, ostaće urezane u istorijskim knjigama kluba sa Malog Kalemegdana.  Radonjićeva era: Devet trofeja za četiri godine! Pre četiri godine počela je jedna od najtrofejnijih era u istoriji KK Crvena zvezda, era Dejana Radonjića.

Košarka 16.07.2017 | 23:45
Dejan Radonjić - put od nepovjerenja do šampionskog sistema!
Poverenje je znatno lakše izgubiti nego zaslužiti. Tako je u svim sferama života, a posebno u sportu, gde se stare zasluge brzo zaborave i na ispitu i proceni su uvek samo trenutno stanje i rezultati. Poverenje kod navijača Crvene zvezde je teško steći jer su zahtevi uvek na gornjoj granici uspeha – priznaju se i uvek traže samo pobede i tofeji.Dejan Radonjić je to najbolje osetio na svojoj koži. Više od godinu dana šetao je na ivici između zvižduka i aplauza, a onda su oni postajali sve jači, da bi na kraju prerasli u zaslužene ovacije. Crvena zvezda se juče oprostila od najuspešnijeg trenera u svojoj istoriji, čoveka koji je u poslednje tri sezone osvojio devet trofeja i ono što je najvažnije za pristalice srpskog šampiona - uspostavio dominaciju koja se toliko dugo čekala na Malom Kalemegdanu.

Ipak, Crvena zvezda i Dejan Radonjić nisu mogli dalje. I to baš nakon sezone koja je po opštem mišljenju bila najkvalitetnija od kada je crnogorski strateg na klupi šampiona Jadrana. Ali, dešavanja mimo parketa očigledno su stvorila preveliku knedlu u grlu, pa nastavak saradnje između dve strane više nije bio moguć.

Četiri godine i tri meseca, koliko je Radonjić proveo na klupi crveno-belih, ostaće urezane u istorijskim knjigama kluba sa Malog Kalemegdana. Nekadašnji trener Budućnosti se uhvatio „vrućeg krompira“ u aprilu 2013. godine nakon smene Vlade Vukoičića i ostao bez trofeja u Jadranskoj ligi i nacionalnom prvenstvu. Naredne sezone u klupske vitrine stigao je Kup Radovoja Koraća, igralo se polufinale Evrokupa, ali je usledio kolaps na Fajnal foru ABA lige, a potom i poraz u finalu domaćeg prvinstva.Radonjiću je tada uveliko zamerano zbog načina na koji je donosi određene odluke u ključnim trenucima utakmca, međutim, on od njih nije odustajao. Negativne emocije s kraja te sezone značajno je umirio epilog oko učešća u Evroligi naredne sezone. Čini se da se već tada sve u potpunosti promenilo na psihološkom planu i rasteretilo sve u klubu, pa i samog Radonjića. Zvezda je od sezone 2014/2015 krenula da osvaja gotovo sve moguće trofeje i stiče šampionski mentalitet, a Radonjić da uvodi svoju košarkašku filozofiju, koja je prošle sezone doživela poptunu afirmaciju i preslikala se na igru šampionskog tima.

Radonjić i sada već bivša generacija košarkaša Crvene zvezde su rasli i odrasli zajedno, sazrevši za još više domete i nove poduhvate, ali oni nažalost po navijače crveno-belih neće biti ostvareni na ovom istom mestu. Veliki broj najvažnijih igrača tima već je obezbedio unosne ugovore u stabilnim i finansijski izdašnim evropskim klubovima, a nema sumnje da će to u bliskoj budućnosti ostvariti i odlični strateg.

Navijačima Crvene zvezde su svi ti odlasci teško pali, a otvorenu ranu donekle je zacelio ostanak novopečenog kapitena Branka Lazića. Još koliko u januaru mesecu na tribinama dvorane Aleksandar Nikolić maštalo se čak i o Fajnal foru u Istanbulu, ali i nekom moćnom timu koji će naredne sezone napasti plasman na F4 u Beogradu, a samo nekoliko meseci kasnije dogodio se rastanak šampionske generacije i njenog glavnog mentora. Radonjić ni tada, kada su pred srpskim šampionom padali evropski giganti Real Madrid, CSKA, Panatinaikos, Fenerbahče, Barselona, Makabi i drugi, nije dozvoljavao da se euforija uvuče unutar zidova klupske svlačionice, pa tako ni ostanak bez plasmana u TOP 8 nije izazvao pogubne posledice po tim. Jednostavno, Crvena zvezda je bila jača od konkurencije, pa je čak i bez Stefana Jovića bez većih problema stigla do svih trofeja.

„Ja sam apsolutno bio čvrsto na zemlji, iako smo pravili velike stvari. To se čini mi se jasno vidi, a to su mogli da vide i osete čak i oni koji me slabije poznaju. Mi smo igrali u tom periodu izuzetno, išlo smo postepeno. Ja sam, za razliku od drugih, bio jako svestan težine onoga što nas čeka, protivnika koji su tu, šta eventualno može da se desi u tom rasporedu koji smo imali mi i ostali. Borili smo se maksimalno do samog kraja, dali smo sve od sebe, pa čak u tim trenucima, kada smo bili oslabljeni i kada je bilo realno da gubimo, mi smo to uspevali da dobijemo i dođemo do 16 pobeda. Pre sezone je bilo priče da će ih biti tri-četiri…“, rekao je u nedavnom intervjuu za MOZZART Sport Dejan Radonjić.

Zahvaljujući svemu ostvarenom u protekle tri sezone Radonjić je stekao ozbiljan renome na Starom kontinentu, a igra koju je beležio sa crveno-belima postala je nešto što bi mnogi evropski velikani rado videli na svojim timovima. Igra u odbrani koju je proteklih sezona, a posebno prošle, demonstrirala Crvena zvezda, mnogi su sa apsolutnim pravom okarakterisali kao najbolju na Starom kontinentu, a upravo je ona uz ogromnu motivaciju i potrošenu energiju pravila prevagu u odnosu na značajno kvalitetnije timove u Evroligi. Pored granitne defanzive, Radonjićev zaštitni znak postalo je i stvaranje vanserijskih viskokih igrča, što se najbolje vidi na primerima Bobana Marjanovića, Majka Cirbesa i Ognjena Kuzmića. Ipak, za sve ono što je učinjeno u prošloj sozoni bilo je odgovorno veliko zajedništvo i ogromno poverenje unutar svlačionice, a kada jedan trener uspe u tome vrata uspeha su mu širom otvorena. Sve su to veliki kvaliteti Dejana Radonjića.

Iako je Vlada Vukoičić osvojio Kup Radivoja Koraća, na startu Superlige Srbije, u aprilu 2013. Srbina na klupi crveno-belih menja Crnogorac iz Budućnosti.

Radonjić u Zvezdi postepeno gradi sistem koji se bazirao na najtalentovanijim igračima iz juniorskog pogona i kvalitetnim pojačanjima iz inostranstva, uglavnom iz SAD.

Nakon dve godine strpljivog napretka Zvezda 2015. konačno stiže do prve titule u Srbiji, iste godine i u regionu kada i počinje njena apsolutna dominacija.

U međuvremenu Radonjić donosi crveno-belima po tri uzastopne titule u Srbiji i ABA, te dva Kupa Koraća. Osim toga, Zvezda igra sve zapaženiju ulogu u Evroligi.

U sezoni 2013/2014 se upoznaje sa elitnim takmičenjem posle skoro 20 godina izostanka sa skorom 4-6, između ostalih dva puta je pobeđena Baskonija.

Već sledeće Zvezda prelazi u pozitivan skor u prvoj fazi, sa 6-4 u grupi sa Galatasarajem, Valensijom, Olimpijakosom, Baskonijom i Neptunasom prolazi u Top 16 fazu, koju završava sa 4-10.

A onda je usledila sezona 2015/2016. Iako je otišla kičma ekipe, a novi tim bio baziran uglavnom domaćim igračima se "provlači" kroz prvu rundu sa 5-5, da bi u Top 16 ostvario 7-7 i stiže do plej-ofa, gde je CSKA bio previše jak.

Opet je Zvezda tokom leta napravila novu rekonstrukciju ekipe, pred novu eru Evrolige sa novim sistemom takmičenja. Niko nije davao crveno-belima ozbiljne šanse u ligaškom sistemu, ali Radonjićev tim beleži 16 pobeda na 30 utakmica.

Nažalost, crveno-beli ne uspevaju da se plasiraju u plej-of. Posle četiri plodne godine Radonjić je napistio Mali Kalemegdan. Pre njega su otišli i nosioci igre Mitrović, Dženkins, Jović, Simonović, Gudurić, pa se navijači pitaju kako će izgledati nova ekipa.

Videćemo na jesen.

Rekord u ABA ligi

* Zvezda je obarala rekorde u ABA ligi po broju uzastopnih pobeda, upravo je ove godine ostvaren skor od 25-0, što je novi rekord.

* Prethodno je Zvezda 2015. godine ostvarila skor od 16-0 i tako oborila rekord Partizana.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar