Analiza: Srbi i Fener - ima neka tajna veza...!

Prelazak Marka Gudurića u redove Kanarinaca je samo nastavak tradicije.

Košarka 17.07.2017 | 22:15
Analiza: Srbi i Fener - ima neka tajna veza...!
U 21. veku se pojavila spona Fenerbahčea i srpskih košarkaša. Posebno je to sve intenzivirano dolaskom Željka Obradovića u klub i povećavanjem finansija kluba iz Istanbula. Zato prelazak Marka Gudurića u Fener ne treba da čudi, jer je to samo nastavak tradicije koja se godinama stvorila, a poslednjih godina kulminirala.

Prvi je dres Kanarinaca obukao Radisav Ćurčić sada već davne sezone 1999/2000. Stigao je iz Hapoel Jerusalima i u toj sezoni beležio je 15 poena, sedam skokova i jednu asistenciju u proseku. Stigao je kao najveće pojačanje kluba. Inače, radi se o čiveku koji je osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Argentini i bivšem igraču Dalas Maveriksa. Posle uspešne sezone u Feneru otišao je u Makabi i tu završio karijeru 2002. godine.

Već naredne sezone u Fener je stigao Dragan Lukovski. Iz Crvene zvezde direktno, baš kao Gudurić. Tada je imao 25 godina, davao je 10 poena i imao tri skoka po utakmici i četiri asistencije. Bio je peti najbolji asistent lige te sezone. Kasnije je prešao u Po Ortez i tu pružao još bolje partije.

Od tada pa sve do 2012. godine nije bilo Srba u Feneru, a u sezoni 2012/2013 žuto-crni dres obukao je Uroš Tripković. Tada je imao 26 godina i u proseku je ubacivao šest poena, dva skoka i jednu asistenciju. Došao je sa dobrom reputacijom, ali nije bio na nivou. Na sve su uticale i ranije povrede.

Prvi koji je odigrao dve sezone bio je Nemanja Bjelica, Profesor. Bio je jedan od najboljih igrača Fenera, a pre nego što se otisnuo u NBA ligu bio je MVP Evrolige. Doneo je prvi Fajnal for Evrolige ovom turskom timu. I danas navijači velikim aplauzom pozdravljajuNemanju, zahvalni su mu za sve što je učinio.

Poslednja dvojka nam je posebno poznata jer su učestvovali u osvajanju Evrolige prošle sezone. Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić. Jedan došao iz Partizana, drugi iz Crvene zvezde. Bogdanović je izrastao u jednog od najboljih igrača Evrope, vodio je Kanarince do titule i potom se otisnuo u NBA gde će igrati za Sakremento.

Kalinić je imao veliki pritisak zbog njegove visoke cene otkupa (1.000.000 evra, poput Gudurića), ali je igrama u onim najvažnijim mečevima ućutkao sve neverne Tome. Jedan je od najboljih krilnih igrača u Evropi, neverovatno važan za uspehe Fenera.

O Željku Obradoviću, Vladu Androiću i Bati Zimonjiću i njihovom doprinosu uspesima kluba nema potrebe govoriti i trošiti reči.

Marko Gudurić je sledeća srpska nada koja će nositi dres Fenera.Videćemo kako će se snaći u naredne četiri godine. Možda će njemu biti sve novo, ali navijačima neće biti previše čudno da vide Srbina u svom timu. Navikli su, posebno u poslednje vreme. 

Navikli su da dobijaju pobede i titule "na poklon" od naših vedeta. To se će se sada očekivati i od Marka.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar