I mirisanje hrane može da goji?

Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Berkli otkrili su da miris hrane igra važnu ulogu u načinu na koji organizam prerađuje kalorije, kao i to da samim mirisanjem hrane pre jela možemo da podstaknemo nakupljanje viška kilograma.

Zdravlje 15.07.2017 | 10:56
I mirisanje hrane može da goji?
Studija, sprovedena na miševima, otkrila je da oni miševi koji nisu mirisali hranu nisu dobili na težini. Sa druge strane, miševi koji su pre jela mirisali hranu udvostručili su svoju telesnu težinu.

Iako je studija sprovedena na miševima, a ne na ljudima, naučnici ističu da je ova povezanost fascinantna. Rezultate studije objašnjavaju tvrdnjom da je čulo mirisa povezano sa odlukom tela da skladišti masnoće, umesto da ih sagoreva.

Studija je objavljena u časopisu "Cell Metabolism", a naučnici se nadaju da će njeni rezultati biti od pomoći osobama koje imaju poremećaj u ishrani kao o osobama koje se bore da izgube na težini.

"Povećanje telesne težine se ne meri samo unosom kalorija. Ukoliko utvrdimo da je i kod ljudi čulo mirisa povezano sa gojenjem, moći ćemo da napravimo lek koji ne utiče na čulo mirisa, ali blokira metaboličke sklopove. To bi bilo neverovatno", ističe jedan od autora studije Endju Dilin.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nema budale

15.07.2017 09:00

Nema budale dok ne završi školu

ODGOVORITE