Šta sve gubimo i kako do vlasnika?

Za 30 godina nekoliko hiljada predmeta završilo je u beogradskom birou za nađene stvari. Češće nego što se sami jave, vlasnike pronalaze zaposleni u birou. A taj posao, kažu, nije jednostavan. Lakše je onima u Pošti da pronađu vlasnike neuručenih pošiljki, koje je, tvrde, gotovo nemoguće dostaviti. Vlasniku se nije vratilo ni 120. 000 evra koje je 2015. jedan Bečlija bacio u Dunav.

Srbija 15.07.2017 | 10:40
Šta sve gubimo i kako do vlasnika?
Oko 300 pošiljaka godišnje ostane bez primaoca, a u poštama ih čuvaju najduže mesec dana, nakon čega ih komisija otvara i pokušava da uruči. Šta ako ne uspe?

"Nakon godinu dana u zavisnosti od sadržaja, deo pošiljaka ako sadrži dokumenta - lične karte, zdravstvene knjižice, mi smo u obavezi u roku od 30 dana nakon otvaranja da ih uputimo organu koji je izdao taj dokument. A ako se radi o robi onda nakon toga ide javnu licitaciju", objašnjava Goran Đelić iz "Pošta Srbije".

I to su uglavnom paketi čija vrednost ne prelazi iznos dve poštarine. Mnogo vredniji su oni koji završe u beogradskom birou za nađene stvari. Jedan od njih je i skuter, nedavno prodat na licitaciji.

"Ovde se najčešće pronalaze novčanici, lična dokumenta, đačke knjižice, indeksi, vredne stvari kao što su bicikle, skuteri, umetničke slike. Nama te stvari donose građani, policija kao što sam pomenuo, čistači ulica koji ih pronalaze negde. Takođe građani koji prolaze pored opštine nekada ostave nešto što su pronašli usput", kaže Lazar Lešnjak iz opštine Stari grad.

Nalazač stvar može i da prisvoji ako ispuni ispuni dva uslova - da predmet prijavi nadležnima i pokuša da pronađe vlasnika u roku od godinu dana. To predviđa nacrt Građanskog zakonika.

"Posle tog perioda od godinu dana nalazač ima pravo da mu stvar ostane u svojini. Ali i pre toga ukoliko se javi vlasnik stvari, nalazač ne ostaje kratkih rukava nego ima pravo na nagradu od 10 odsto vrednosti nađene stvari", ističe advokat Đurđe Ninković.

Nagradu nije dobio Austrijanac koji je pre godinu i po ugledao novčanice kako plutaju Dunavom. Čak je i skočio da ih izvadi. Vlasnika nisu pronašli, a 120.000 evra pripalo je Beču.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar