Poslije Bogdanovića i Judo napustio Fener zbog NBA!

Jedan od najboljih centara u Evroligi Ekpe Judo odlučio je da se opet okuša u NBA ligi.  Evroliga postala "razvojna NBA liga": Ode i Judo! CSKA i Fenerbahče pretrpeli su najveće udarce ovog leta, jer su ih napustila po dvojica lidera. Evroliga 2017/18 teško da će biti jača nego prethodna.

Košarka 15.07.2017 | 13:30
Poslije Bogdanovića i Judo napustio Fener zbog NBA!
Momak koji je predstavljao kičmu šampionskog tima Fenerbahčea prethodnih sezona potpisao je dvogodišnji ugovor sa Juta Džezom.

Doskorašnji adut Željka Obradovića će dobiti 6,5 miliona dolara, a u NBA se vraća posle dve godine.

Judo je bio šesti pik na draftu 2010. godine od strane Golden Stejt Voriorsa, posle dve sezone u Ouklendu igrao je dve godine za Milvoki Bakse, a onda jednu za Los Anđeles Kliperse.

Na 270 utakmica u NBA prosečno je beležio 4 poena uz 3,2 skoka po meču, dok je u dresu Fenera u Evroligi imao prosek od 18,5 poena, 6,5 skokova, 2,2 blokade i 1,8 asistencija po meču.

Bio je MVP Fajnal fora 2017. na kojem je Fener postao prvi turski klub prvak Evrope.

Majk Džejms (NBA)
Janis Burusis (Kina)
Aleks Renfro (slobodan)
Ksavijer Manford (slobodan)
Bogdan Bogdanović (NBA)
Džoel Frilend (slobodan)
Eron Džekson (Kina)
Miloš Teodosić (NBA)
Jogev Ohajon (Hapoel Jerusalim)
Gaj Pnini (Hapoel Holon)
Marko Simonović (Zenit)
Ante Žižić (NBA)
Džedi Osman (NBA)
Kit Lengford (Uniks)
Daniel Tajs (NBA)
Stefan Jović (Bajern)
Kem Birč (NBA)

Od danas i Ekpe Judo (NBA).

Ovo je, za sada, lista košarkaša koji su nastupali u Evroligi 2016/17, a koji - svako iz svojih razloga - neće nastupati u Evroligi 2017/18.

Ima tu kretanja u svim pravcima, neke od zvezda otišle su u NBA, neke produžile u Kinu na "naplatu" evroligaških zasluga, a neke su skliznule na niži nivo takmičenja, pa i ostale bez angažmana, poput Mekela.

Gore navedenom spisku trebalo bi dodati i igrače koji su "preskočili" Evroligu na putu ka NBA, poput Radeta Zagorca koji je potpisao dvogodišnji ugovor sa Memfis Grizlisima, a da nije igrao najjače evropsko klupsko takmičenje. Takvih primera je mnogo.

Ipak, deluje da su dva poslednja prvaka Evrope, CSKA iz Moskve i Fenerbahče ostala bez najvažnijih igraća i, samim tim, pretrpela najveće udarce ovog leta.

CSKA je izgubio Teodosića i Džeksona, dok Frilend zbog teške povrede nije ni mogao da doprinese ekipi prošle sezone, dok je naš terener Željko Obradović posle Bogdanovića ispratio u NBA i Judoa.

Stameni centar sa solidnom NBA prošlošću iskoristio je mogućnost da "izađe" iz ugovora sa Fenerom u nameri da se vrati u najjaču ligu sveta, a posle osvojene titule u Evroligi pred sebe je stavio takav cilj.

Poslednje informacije govore o tome da se Judo (30, 208) dogovorio sa Jutom Džez oko dvogodišnje saradnje vredne 6,5 miliona dolara, koliko su u Solt Lejk Sitiju bili spremni da plate za učinak od 14 poena, 10,5 skokova, 6 asistencija i 3,5 blokada u Evroligi prošle sezone.

Judo je na Fajnal foru Evrolige prošlog maja u Istanbulu bio proglašen za najkorisnijeg igrača.

Košarkaš nigerijskog porekla rodom iz Edmonda, Oklahoma, od 2010. do 2012. nastupao je za Golden Stejt Voriorse, naredne dve sezone proveo u Milvoki Baksima, pa jednu u Los Anđeles Klipersima pre nego je 2015. došao u Istanbul i zaigrao za Fenerbahče.

Najbolja sezona bila mu je 2011/12 kada je za Bakse prosečno beležio 5,7 poena, 4,7 skokova, 1,1 asistenciju i 1,6 blokada.

Njegov učinak u Fenerbahčeu će pokušati da pruži italijanski centar Nikolo Meli (26, 205), koji je stigao ovog leta iz Bamberga. Pored Melija, Obradović je za sada doveo i iskusnog turskog beka, Sinana Gulera (34, 192), a pominje se da bi među plavo-žute mogao da dođe i Marko Gudurić (22, 196) iz Crvene zvezde.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar