Naučnici proučavali efekat cimeta, rezultati iznenađujući

Cimet bi mogao da bude i te kako koristan sastojak u regulisanju metaboličkog sindroma, tvrde naučnici sa All India Instituta u Nju Delhiju.

Zdravlje 03.07.2017 | 08:58
Naučnici proučavali efekat cimeta, rezultati iznenađujući
Metabolički sindrom je grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva oko stomaka, kroz visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak, tj. obuhvata sva stanja koja podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara kao i dijabetesa.

Indijski naučnici su proučavali efekat cimeta u ishrani Indijaca, koji spadaju u populaciju sa izuzetno visokim rizikom za razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa II i kardiovaskularnih bolesti. Poslednje tri decenije broj osoba sa dijabetesom u toj zemlji se utrostručio.

Rezultati studije pokazali su vrlo povoljan uticaj cimeta kod pacijenata. Uz uzimanje cimeta u količini od tri grama dnevno, težina pacijenata u studiji smanjila se za 3,8 procenata, indeks telesne mase za 3,9 odsto, telesna mast za 4,3 procenata, obim struka za 5,3 procenata, a pali su i krvni pritisak za 9,7 odsto kao i šećer za 7,1 procenat.

B 92
foto:internet

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Banshee

03.07.2017 16:20

Bolje bi im bilo da se bave problemom nekontrolisanog radjanja i množenja Indijaca! Pa oplodjuju i žene u 72 godini? Ocevi u 90 toj deceniji. Evo recepta za EU. Ne trebaju vam izbjeglice! Jedna njenacka TV prikaza doku film o tom slučaju! Žalosno, kud ide ljudska rasa, ali ... nećemo daleko stići!

ODGOVORITE
Name

Christian Sweden

03.07.2017 18:46

CIMET JE OPASAN! Prije pet godina Europska je unija prošla stroga ograničenja o količini cimeta dopuštena u hrani. Njemački pekari prvi su osjetili pribadače. Vlasti su upozoravale na razine cimenta u tradicionalnim božićnim keksima od cimeta (Zimtsterne). Regulatori su otkrili da neke marke kolačića imaju razine kumarina 20 puta veće od zakonom dopuštenih. Redovita konzumacija jeftinog cimeta cimeta može dovesti do oštećenja jetre. Cimet može također komunicirati s drugim lijekovima, uključujući aspirin, NSAID (ibuprofen, naproksen, voltaren itd.) I druge antikoagulanse kao što je varfarin (Coumadin), da navedu nekoliko potencijalnih komplikacija.