Sunčanje nosi brojne rizike

Infracrveno A zračenje osim što dublje prodire u kožu, takođe predstavlja trećinu ukupnog sunčevog zračenja.

Zdravlje 03.07.2017 | 08:28
Sunčanje nosi brojne rizike
INFRACRVENO A zračenje koje emituje sunce je opasnije za kožu od UVA i UVB zračenja. Osim što dublje prodire u kožu, takođe predstavlja trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB čine svega sedam odsto ukupnog sunčevog spektra.

Opasnost od oštećenja kože koje izazivaju UVA i UVB zraci dobro je poznata. Lekari godinama upozoravaju da se u letnjem periodu treba zaštititi kvalitetnom kremom ili losionom sa minimum 30 zaštitnim faktorom. Ipak, važno je takođe da obratimo pažnju na sastav kreme, na kojoj treba da bude naznačeno da sadrži efikasne i fotostabilne UVA i UVB filtere, ali i ćelijski aktivan kompleks antioksidanasa koji štiti kožu od infracrvenih zraka (IR-A).

Štetnost IR-A zračenja bila je tema tribine koju je organizovao "Hemofarm" na otvorenom spratu turističkog autobusa uz panoramsko razgledanje Beograda. Tribini su prisustvovali doktorka Jelena Stojković Filipović iz Klinike za dermatovenerologiju KCS, pedijatar Goran Vukomanović iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i Miljana Marinko, majka osmogodišnje devojčice koja je alergična na pojedina sunčeva zračenja.

- Treba biti veoma oprezan. Za razliku od UV zraka koji oštećuju ćelijsku membranu, IR-A zraci prolaze u samu ćeliju - rekla je doktorka Jelena Stojković Filipović. - Zbog toga dolazi do strukturnih promena u kolagenu, što dodatno ubrzava proces starenja kože.

Uz upozorenje da tokom vrelih dana ne treba da se izlažemo suncu u popodnevnim satima i da su marama, šešir i naočare obavezna "oprema", lekari ističu da je najosetljivijoj grupi kojoj pripadaju deca potrebna dodatna zaštita. Boravak na otvorenom deci je svakako neophodan, ali je potrebno izbeći doba dana kada su temperature najviše. Čak i kada se nalaze u hladovini, potrebna je zaštitna krema sa faktorom 50 koja je posebno prilagođena nežnoj, dečjoj koži. Krema ne sme da iritira i stvara alergije, pa zbog toga treba birati sastav koji neguje, hidrira i istovremeno štiti od zračenja. Pedijatar Goran Vukomanović sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj naglašava značaj zaštite dece od infracrvenih A zraka.

- Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunčanja sa visokim zaštitnim faktorom od IR-A zračenja, da se maže redovno i u dovoljnim količinama - rekao je pedijatar Goran Vukomanović. - Budući da su sunčevi zraci najjači od 10 do 17 časova, u tom periodu treba izbegavati sunce kad god je to moguće.

Osim dece, najugroženije su osobe sklone alergijama na sunčevo zračenje, mlađa populacija koja ima problem sa aknama i svi koji boluju od atopijskog dermatitisa.

UV ZRACI ČINE SAMO PET DO SEDAM ODSTO

OD ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, od pet do sedam odsto je UV zračenje, 39 je vidljivo svetlo dok između 54 i 56 predstavlja infracrveno zračenje.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar