Ne možete da smršate? Možda ne jedete dovoljno hljeba

Ugljeni hidrati su odavno na lošem glasu, pa mnogi ljudi izbegavaju hleb, krompir i testenine, nadajući se da će tako izgubiti višak kilograma.

Zdravlje 30.06.2017 | 13:46
Ne možete da smršate? Možda ne jedete dovoljno hljeba
Međutim, australijska nutricionistkinja i dijetetičarka Suzi Barel veruje da su oni važan deo naše ishrane i da ih ne smemo izbegavati.

"Nesposobnost gubljenja masnih naslaga, jasan je znak da unosite premalo ugljenih hidrata, naročito ako redovno vežbate", tvrdi Barel.

Ona preporučuje da se na sat vremena pre intenzivnog vežbanja pojede obrok koji sadrži između dvadeset i trideset grama ugljenih hidrata.

Ona kaže da je telu potrebna glukoza koju sagoreva tokom vežbanja, a razlog više da pojedete parče integralnog hleba jer taj što ćete u suprotnom usporiti metabolizam.

Osobe koje imaju više masnih naslaga koje žele da izgube, mogu da se oslone na ishranu koja se bazira na vlaknima, proteinima i masnoćama, ali da se skrobasti ugljeni hidrati nipošto ne smeju izbegavati.

Ključ je, tvrdi ona, u umerenosti.

Barel kaže da je jedan od pokazatelja da vam nedostaju ugljeni hidrati, zadah iz usta, koji je posledica dolaska organizma u stanje ketoze.

"Tako telo preživljava, pretvarajući zalihe masnoća u gorivo", objašnjava ona.
B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar