Radni dan za Vučića u vili "Mir"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke i bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, u nastavku niza bilateralnih susreta sa visokim gostima iz inostranstva koji su povodom inauguracije doputovali u Beograd.

Srbija 24.06.2017 | 11:42
Radni dan za Vučića u vili "Mir"
Vučić i Šreder razgovarali su na radnom doručku. Kao i juče, predsednik Srbije sa gostima razgovara u vili Mir.
 
- Veoma je važno jačanje veza među liderima u regionu, a s obzirom na sve što je do sada urađeno, ovaj region pokazuje da ide napred - kaže specijalni izaslanik nemačke vlade Gerhard Šreder.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao je da su razgovarali o međunarodnoj politici i situaciji u regionu, i istakao da je Srbija stub stabilnosti u regionu.

- Veoma je važno jačanje veza među liderima regiona. Smatram da je Srbija stub stabilnosti u regionu i mislim da region, jačanjem veza i svim što je do sada urađeno, pokazuje da ide napred - rekao je Šreder.

On je dodao da predsednik Srbije želi da nastavi evropski kurs i evorpski put, sve do članstva u EU, što je i juče u svom govoru jasno rekao.



Dobre veze sa Nemačkom

- Srbija je sa predsednikom Vučićem na dobrom putu i veze sa Nemačkom su jako dobre“ - dodao je Šreder.

Predsednik Vučić je istakao da je veoma važno da Nemačka, kao vodeća zemlja Evropske unije, podržava integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropsku porodicu.

Jačati ekonomske veze

Vučić je zahvalio Šrederu na prisustvu svečanoj ceremoniji, istakavšši da slanjem tako visokog predstavnika Nemačka pokazuje svoje interesovanje kako za Srbiju, tako i za čitav region.

Dvojica sagovornika saglasila su se da je neophodno raditi na jačanju ekonomskih veza zemalja regiona, jer samo ekonomski jake zemlje poseduju politički značaj i moć.

Vučić je nakon ovog sastanka razgovarao sa predsednikom Velike narodne skupštine Turske Ismailom Kahramanom. On je istakao da odnosi dve zemlje idu uzlaznom linijom i mogu biti mnogo bolji u budućnosti.

Vučić se Kahramanu zahvalio na dolasku, naglasivši da su Srbija i Turska značajno unapredile ekonomske odnose, ali i da je u političkim odnosima sve više razumevanja. On je istakao i važnost saradnje dva parlamenta.

Kahraman je čestitao predsedniku Vučiću na dobijenim izborim i pozvao ga da prisustvuje svetskom forumu o nafti koji se u julu mesecu održžava u Istanbulu. On je takođe istakao da Turska strana priprema posetu predsednika Erdogana Srbiji.

- Srbija je kako za Tursku, tako i za čitav region, veoma važna zemlja. Želimo da razvijamo naše ekonomske odnose i da ššto veći broj turskih biznismena investira u vaššoj zemlji - naglasio je Kahraman, i dodao da je veliko interesovanje turske poslovne zajednice za investiranje u Srbiji, pogotovu u oblasti infrastrukture.



Predsednik Srbije razgovarao je i sa svojim makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim, kome se zahvalio što je prisustvovao na inauguraciji, potvrdio dobre odnose dve zemlje i naglasio važnost što češćih susreta na visokom nivou koji doprinose relaksiranju odnosa dva naroda.

On je rekao da je neophodno jačati i trgovinsku razmenu dve zemlje, kao i ekonomske veze, saradnju u oblasti kulture i sporta.

Predsednik Ivanov naglasio je da je za Makedoniju Srbija važan trgovinski partner i da bi bilo značajno razmatrati saradnju na energetskom pozvezivanju, ali i unapređenju drumskog i železničkog saobraćaja, koristeći pri tom mogućnosti koje pruža format Kina CIEZ (Kina i zemlje centralne i istočne Evrope).

Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov, koji je predsedniku Vučiću preneo čestitke premijera Zorana Zajeva i makedonske vlade.

Vučić se sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti ODKB Jurijem Hačutarovim, nakon čega je rekao da Srbija želi da pruži doprinos miru i bezbednosti u svetu, kao što vodeći odgovornu regionalnu politiku čuva mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Srbija ostaje vojno neutralna

- Srbija, koja ostaje vojno neutralna zemlja, želi da unapredi saradnju sa ODKB, kao i bilateralne odnose sa članicama te organizacije - rekao je Vučić, zahvalivši što je ODKB na tako visokom nivou bio zastupljen na jučerašnjoj svečanost.

Generalni sekretar Hačutarov je izrazio poštovanje prema odluci Srbije da ostane vojno neutralna, jer ta odluka odražava nezavisnu, suverenu i snažnu Srbiju. U isto vreme je pozdravio spremnost za proširenje saradnje u odgovarajućim okvirima.

Usledili su zatim i susreti sa predsednikom Poslaničkog doma Maroka Habibom el Malkijem i crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem.

Zajednički projekti Srbije i Crne Gore

- Srbija i Crna Gora moraju afirmisati zajedničke projekte, pre svega u oblasti putne infrastrukture i korišćenja zajedničkih energetskih kapaciteta, jer je to velika šansa za razvoj, a izmedju dve zemlje nema otvorenih pitanja - rekao je predsednik Crne Gore Filip Vujanović.



Nakon sastanka sa svojim srpskim kolegom, Vujanović je rekao da je zadovoljan tim razgovorom u kome je, kaže, konstatovano da Srbija i Crna Gora treba da preduzmu zajedničke aktivnosti, da koriste i Berlinski proces, kao i sve što nude fondovi EU.

- To je najbolji model da se u uslovima osetljivih političkih odnosa, fokusiranjem na ekonomiju olakša i rešavanje političkih pitanja - rekao je on.

Bez mešanja u unutrašnja pitanja

Govoreći o ulasku Crne Gore u NATO, Vujanović je rekao da u okviru prijateljskih odnosa, prijateljski treba da doživljavamo i naše razlike i istakao da će Srbija, kad je reč o saradnju sa NATO, voditi politiku koja je u najboljem interesu njenih građana.

- Crna Gora je deo NATO integracija, što je bio strateški interes države, a što Srbija razume kao unutrušnje pitanje Crne Gore u koje se ne meša. Na isti način Crna Gora razume neutralnost Srbije i doživljava to kao stvar suvereniteta Srbije - rekao je crnogorski predsednik koji je sinoć prisustvovao svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandar Vučića u Palati Srbija.

Vučić današnji niz sastanaka završava razgovorom sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Brajanom Jiem.

Predsednik Srbije niz bilaterala je započeo juče, a tokom dana se sastao sa potpredsednikom ruske vlade Dmitrijem Rogozinom, potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Đi Bingsjuenom, slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom.

Susreo se i sa premijerom Gabona, šefom gruzijske diplomatije, ministrom u Vladi Belorusije, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD i savetnikom predsednika Palestine za međunarodna pitanja.

Predsednik je razgovarao i sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler i ministarkom odbrane Italije Robertom Pinoti, zatim sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, i članovima Predsedništva BiH i evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kosovka (branka)

25.06.2017 05:26

Srećan početak velike obave Aleksandre. PUNO zdravlja želim da bi nastavio tamo gde si.stao.Nikad nikom pre tebe nije uspeo ni 5% id ovoga što si ti.Ziceo

ODGOVORITE