Dobio novac zbog makaza u stomaku

SKB Mostar moraće Alenu Papcu isplatiti oko 20. 000 maraka plus kamate i troškove sudskog postupka zbog greške učinjene tokom operacije 2003. godine.  Epilog je to višegodišnjeg sudskog postupka koji je 41-godišnji Papac pokrenuo protiv mostarske bolnice u kojoj su mu lekari na operaciji u stomaku zašili hirurške makaze, koje je nesretni pacijent „nosio“ punih devet godina (2003. – 2012. ) proživljavajući teške zdravstvene tegobe.

Bosna i Hercegovina 24.06.2017 | 09:13
Dobio novac zbog makaza u stomaku
Reč je o prvostepenoj presudi Opštinskog suda u Mostaru, tako da SKB Mostar ima 30 dana vremena za podnošenje žalbe Kantonalnom sudu u Mostaru.

Agonija je započela 2003. godine kada je Papac zbog čira na želucu završio na operacionom stolu u SKB Mostar. Operacija je prošla „rutinski“, a pacijent se polako oporavljao. No, s vremenom je ponovno počeo osećati bolove u želucu, ali ni on ni lekari koji su ga naknadno pregledali nisu ni pomislili da bi razlog mogao biti „zaboravljeni“ hirurški instrument, piše Dnevni list.

– Često sam imao bolove u trbuhu zbog kojih sam čak i ležao u bolnici. Prvi put sam jače bolove osetio nekih godinu dana nakon prve operacije kada sam ponovno morao u bolnicu. Međutim, tamo su mi rekli da imam upalu gušterače. Lečili su me od toga i bolovi su bili ublaženi. Ali, praktički sam svih devet godina svako malo imao probleme sa stomakom. Događalo se da me boli gde god dirnem i slično. Međutim, ni na jednom pregledu nisu videli makaze jer se one u stvari ne vide na ultrazvuku - kazao je u ranije razgovoru za Dnevni list Papac.

Razlog njegovih čestih zdravstvenih tegoba lekari su otkrili tek u novembru 2012. godine i to na pregledu nevezanom za želudac.



– Imao sam nesnošljiv konstantan kašalj, kojeg se nikako nisam mogao rešiti. Na kraju sam otišao na CT pluća i doživeo šok. Na snimci su se videle makaze duge 12 centimetara! To su u biti makaze koje se na operacijama koriste za zaustavljanje krvarenja, mislim da im je stručni naziv „pean“. One su u biti malo podigle pluća s jedne strane i to mi je izazivalo stalni kašalj - ispričao je tada Papac.

Njegove reči kasnije je potvrdio sud tokom postupka.

Papac je u novembru 2012. primljen u SKB Mostar gde mu je izvršen operativni zahvat kada je utvrđeno da se nalazi vrlo lošem zdravstvenom stanju. Nakon detaljnog pregleda ustanovljeno da mu je jedno plućno krilo uvećano, a snimak je pokazao da se u telu nalaze makaze. I to u debelom crevu! Makaze su u telu tužitelja ostale prilikom operativnog zahvata koji je izveden u SKB Mostar u avgustu 2003. godine. Papac je tokom postupka izjavio da je nakon prvog operativnog zahvata imao ogromne bolove zbog čega je kod istog došlo do znatnog umanjenja životne aktivnosti. Tek pregledom i operativnim zahvatom 2012. godine ustanovljeno je da su greškom lekara u debelom crevu Alena Papca ostale makaze koje je nosio 9 godina.

Iz nalaza je vidljivo da je ostavljeni hirurški instrument „putovao“ kroz telo tužioca devet godina i to kroz tanko crevo, a potom kroz debelo crevo, gde se zaustavio na poprečnom debelom crevu i izazvao oštećenje zida debelog creva, radi čega se zaustavio gde je i pronađen. Sve je to uzrokovalo jake bolove, te izuzetno loše psihičko stanje Alena Papca.

Nadalje se u nalazu tvrdi da je Papac usled pogreške lekara SKB Mostar trpeo poteškoće koje je imao nakon što mu je prilikom drugog operativnog zahvata uklonjen hirurški instrument, pa je sledio vrlo težak period lečenja i oporavka, prvenstveno zbog oštećenja zida debelog creva koje je uzrokovano ostavljenim hirurškim instrumentom, te osećaj istinske patnje zbog onoga što mu se dogodilo. Veštačenjem je utvrđeno umanjenje opšte životne sposobnosti za 25 odsto kod tužioca, zaključuje Dnevni list.

(Blic)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

tim drim

24.06.2017 07:18

Ko da je to neki novac covjeku je zivot bio ugrozen zbog nestrucnog osoblja.

ODGOVORITE
Name

pero

24.06.2017 08:06

Malo je dobio i premalo para.

ODGOVORITE
Name

re

24.06.2017 08:36

Siromahu i kad muva u guzicu uleti, korist je. Onaj ko je ugrozio njegovo zdravlje i život, svakako bi trebao završiti na robiji i umjesto posla ljekara metla u ruke.