Volim politiku djelima, a ne riječima

Atmosfera u regionu je gora nego prije 15 godina, a Evropska unija je zbog migrantske krize shvatila značaj Zapadnog Balkana.  To je gostujući u Kažiprstu rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kaže da nije populista, voli politiku djela, a ne riječi.

Bosna i Hercegovina 24.06.2017 | 07:35
Volim politiku djelima, a ne riječima
"Obje strane imaju interes da se odnosi poprave, stalo nam je do dobrih odnosa... Kad kažem mi, govorim u svoje ime, u ime sve trojice članova Predsjedništva, u ime BiH i to je naš stav. Razgovarali smo o utvrđivanju granica dvije zemlje, te granice su parafirane, ima 14, 15 godina, ali sporazum nije postignut jer mora doći do razmjene teritorija u malim dijelovima", rekao je Ivanić.

Dodao je i da je "lijepo čuti lijepe riječi", ali je više zagovornk teze "ajmo da vidimo koliko nam je dobar ambijent, ajmo da se stavi tačka".

"Na Balkanu je granica utvrđena samo između BiH i Crne Gore, ako se ne varam... Otvaramo ovo pitanje, radiće komisije na tome, a stvar nije baš jednostavna. Vidimo da Slovenija i Hrvatska ne mogu da riješe pitanje granice ni uz arbitražu", dodao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva je prepoznao izjavu koju je nedavno dao njegov kolega Bakir Izetbegović, a u kojoj je izjavio da je "prepoznao godinama ranije da je Vučić čovjek koji će tek da učini dobre stvari za Balkan i odnose Srbije i BiH".

"Da, to je Bakirova izjava... Tu je mala poruka, da vidimo šta će Vučić ubuduće raditi... Uvijek ima tu naših političkih govora, ali će konkretna djela pokazati. Problemi su se dešavali uglavnom između bošnjačkih lidera u BIH i srpskih lidera u Srbiji. Tenzije su se stvarale zbog stava potrebe kod bošnjačkih lidera da Srbija mora stalno da daje dokaze da je principijelna, da se izvinjava, a nikada nije bilo spremnosti da se uđe u istinsko prijateljstvo. Videćemo da li je Izetbegović taj lider. Ambijent je ovdje gori nego prije 15 godina, sjećam se da smo tada sjedeli, ministri spoljnih poslova, i prije nego što se ode pred EU određivali smo jednog od nas koji izlaže stanje u regionu. Danas je to nemoguće", naveo je Ivanić.

Prema njegovim rečima, Brisel je danas iskreniji prema regionu nego ranije.

"Na određenim zatvorenim sastancima je pričano da poslije uvođenja Hrvatske u EU narednih 30 godina neće biti proširenja. Ipak, migrantska kriza je pomogla da Brisel shvati važnost regiona", dodao je Ivanić.

Činjenica da je Milorad Dodik znatno bliži Beogradu od njega – mu ne smeta.

"Godinama sam u toj vrsti uloge. Ja nisam populista, volim politiku djelima, a ne riiečima. Važan je rezultat, ja sam imao nekoliko kritičnih situacija u posljednjim mjesecima, sve te bitke sam dobio, mnogi bi pričali o tome, ali je meni važan samo rezultat", zaključio je Ivanić.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nestabilna licnost

24.06.2017 05:50

Mislim da je Izetbegovic pod uticajem nekih Islamskih zemalja dosta ucinio da stanje bude takvo kakvo je.

ODGOVORITE
Name

istrosen politicar bez vizije

24.06.2017 05:59

Da volite politiku djela niste do sada pokazali. Vase djelovanje vise lici na ukrasavanje vec okicenog bozicnog drveta: prazna prica bez konkretnih akcija. To potvrdjuje i stanje u BiH.

ODGOVORITE
Name

Tomo

24.06.2017 07:09

To profesore, dominiraj! Mudro, stabilno i sigurno. Ostali nek se bore za drugu poziciju.

ODGOVORITE
Name

Voli da voli

24.06.2017 07:23

Vodis politiku lazima i obmanama isto kao i Dodik, samo nemas toliku popularnost kao on. Zacarani krug se nikad nece razbiti sa vana vec iznutra.

ODGOVORITE
Name

Danča

24.06.2017 08:24

Sve je to isto,samo se narod u zabludu dovodi,a oni uzivaju.Samo na korak smo do tralalaa,otvoreno np o poglavlje,napredak,suficit,tralala,tralala.Narod se raseli,fabrika nema.A Dodik i Ivanic ko nokat i meso.Guslara navukli,on se uzivio,a nista se ne pita.Nema broj ni Mirkov ,ni Milicevica,ni Mica ni Cicka.Sve nastimali.Sve radi kao sat.Znaju ljudi.

ODGOVORITE
Name

cudan neki lik

24.06.2017 11:49

Ovaj sam sebe laze, isto kao da je neko corav pa ne vidi sta ovaj radi i sta je radio sve ove godine, cist populizam, samo se dodvorava birackom tijelu i pojedinim politicarima da bi zastitio svoju poziciju i izvore znacajnih finansijskih sredstava. Isti medjed ko i Dodik.

ODGOVORITE
Name

Nedjela

24.06.2017 12:11

Moj Mladjo.Kod nas se politika radi nedjelima.Kakva crna djela.

ODGOVORITE