Mlađima od 18 izlazak do 22:00

Grad Beograd neće odustati od namere da se maloletnicima zabrani boravak u kafićima posle 22 sata, poručuje Goran Vesić.

Srbija 22.06.2017 | 21:12
Mlađima od 18 izlazak do 22:00
"U većini gradova sveta maloletnici ne borave u barovima posle nekog vremena i na tome radim zajedno sa ministrima Nebojšom Stefanovićem i Rasimom Ljajićem. Da bi to profunkcionisalo, mora se omogućiti obezbeđenju u tim objektima da gostima traže ličnu kartu", rekao je Vesić, dodajući da će tu odluku pozdraviti svi roditelji, pa i mladi "kada sazru”.

Gradski menadžer objasnio je zbog čega Beograd tako uporno poredi sa Barselonom, a otkrio je i na koji način može da se nadomesti nepostojanje metroa u prestonici.

"Barselonu su krajem prošlog veka sređivali istim redom kao i mi Beograd. Najpre su sa obale izmestili svu industriju i uredili je i iskoristili, dok mi sada silazimo na reke. Zatim su napravili pešačke zone, obnovili fasade i, shvativši da grad mora da da ima nešto specifično, izradili plan muzeja. Kod nas bi Muzej grada mogao da počne da se gradi krajem 2018. godine, dok republika završava Narodni i Muzej savremene umetnosti. Kompletna pešačka zona mogla bi da bude završena 2020. godine", rekao je Vesić.

Budući da Barselona ipak ima metro u centru grada, Vesić kaže da postoji način da se to u Beogradu nadoknadi uvođenjem tramvaja kroz Kralja Milana. Ta bi linija išla od Slavije, preko Trga republike, zatim kroz planiranu Ulicu kulture (Vasina), preko Studenstkog trga i onda levo i desno – Pariskom i Tadeuša Košćuška.

"To ne znači da odustajemo od metroa, naprotiv. Uveren sam da bi gradnja mogla da počne za dve, tri godine", rekao je Vesić.

On smatra da bi iz Katalonije mogla da se primene rešenja za podzemni parking u jednom nivou, kakvi postoje ispod velikih bulevara u Barseloni. Takav bi sledeće godine mogao da nikne u Ulici kneza Miloša.

"Procenjujemo da bi ispod kolovoza moglo da se napravi oko 400 parking mesta, duplo više nego što ih je sada na trotoarima. Isto ćemo jednog dana uraditi sa Bulevarom kralja Aleksandra, Njegoševom, Takovskom, Ulicom cara Dušana. Za te projekte finansijska konstrukcija može da se zatvori jer ćemo, po ugledu na Barselonu, građanima ponuditi zakup parking mesta na 30 godina, za oko 20.000 evra, koliko bi ih manje-više koštalo i da tri decenije zakupljuju garažu", rekao je gradski menadžer.

Govoreći o mogućnosti da Stari Savski most bude negde premešten, on je istakao da je jedna od ideja da se on postavi između novobeogradskih blokova i Ade Ciganlije, mada bi u tom slučaju morao da se produži.

(Blic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Karadoz

22.06.2017 19:22

Ko ce to sprovesti u djelo? Skinut ce policajce sa ozbiljnih slucajeva da tjeraju djecu iz kafica...

ODGOVORITE
Name

Ime

22.06.2017 21:36

Ne nego licna karta prije ulaza u kafic se pokaze.

Name

rock

23.06.2017 02:12

Gazde!!! Licna karta nemas 18 mars kuci.

ODGOVORITE
Name

ana

23.06.2017 10:59

Ako to sprovedu u dijelo to ce biti za svaku pohvalu....na neki način se mora sprečiti maloletnicko ludovanje.

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

25.06.2017 22:37

Otac sa ćerke od 12 godina.Podrzavam odluku!!!Maloletnici mogi samo posle 22 h u restorane i kafane so u pratnji roditelja ili zakonskog staratelja.Nikako u pratnji punoletnog lica jer to moze biti svako.Vec Beograd prozivaju kao grad jeftine zabave i prelepih "devojaka". Doneti zakon na nivou Srbije!!! ZA MALOLETNIKE SETNJA - BIOSKOP-TRENING I KUCI DO 22.30h!! I svi srecni.Manje droge alkohola gluvarenja i nezeljenih trudnoca. Ako cu po zakonu u kategoriji dece sta ce u kafani do sitnih sati. Super!!!

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

25.06.2017 22:44

A kako resiti problem?Jednostavno: Ako se maloletnik zatekne u lokalu u kome se toci alkohol kazna 50000 din ugostitelju i roditelju. Ako jos pije alkohol ugostitelju duplo naplatiti. Pa da se vode racuna.Deca su kategorija koja ima status djaka a djaci ne zaradjuju ,shodno tome nemaju novac a kad nemaju novac razlog vise da ne budu u kafani a ne da glume "matore". Polako ali sigurno cemo dobiti bar malo zdraviju generaciju a roditelji nece imati izgovor zasto su im deca u gradu do kasnih sati jer uvek kazu - "pa kako da ga ne pustim kad SVI IZLAZE'.E OVAKO ĆE SVI BITI KUĆI. BRAVO ZA PREDLOG.STO PRE TO BOLJE CELA SRBIJA.

ODGOVORITE