Piju sa izvora, a plaćaju vodu

Iako Nevesinjci već godinama kubure s pitkom vodom, tender za izgradnju prečistača, iako najavljivan u aprilu, raspisan je tek prije nekoliko dana, potvrdili su nadležni, pa će građani i ove godine sa flašama na izvore.

Republika Srpska 22.06.2017 | 11:31
Piju sa izvora, a plaćaju vodu
- Pored toga što plaćamo vodu koja nije pitka i ne može biti jer nemamo prečistače na jezeru Alagovac, odakle se snabdjevamo vodom, pijemo i neispitanu vodu s izvora. Cijeli grad već nekoliko godina po vodu ide na izvore, a računi stižu - kaže jedna Nevesinjka.

Kažu da bi se s prečistačem vode rešilo pitanje kvaliteta vode.

- Nevesinje je možda jedina opština u BiH koja na česmi u domaćinstvima nema ispravnu vodu za piće. Konstantno se rade neke analize i uvijek je voda neispravna, a narod se snalazi i donosi vodu sa izvora iz okoline Nevesinja. Najveći apsurd je taj što Nevesinjci neispravnu vodu plaćaju skuplje nego na primer Banjalučani, koji imaju ispravnu vodu. Njena cijena u Nevesinju je 1,35 KM po kubnom metru, a u Banjaluci 1,18 KM - kaže Siniša Kilibarda, odbornik PDP u Skupštini opštine Nevesinje.

Problem su, navodi, i česte restrikcije jer nema dovoljno vode u jezeru iz koga se Nevesinje trenutno snabdijeva vodom.

Milenko Avdalović, načelnik Nevesinja, potvrđuje da je problem sa vodom u ovoj opštini prisutan već duži niz godina. Ne samo da voda nije za piće, već ljeti vode uopšte nema dovoljno.

- Ove godine smo se uhvatili u koštac s ovim problemom. Imamo ugovor s Evropskom investicionom bankom (EIB) i Ministarstvom finansija RS o gradnji potpuno novog prečistača za vodu. Zbog međunarodnih procedura koje su stroge, tender za prečistač nije raspisan u aprilu kada je planirano, već prije nekoliko dana, a u najboljem slučaju s radovima izgradnje će se početi u septembru - navodi Avdalović, dodajući da je upitno završavanje radova do kraja ove godine.

Vrijednost radova se procenjuje na 900.000 maraka. Projekat bi omogućio "Vodovodu" Nevesinje pitku vodu, a kod dvije gradske ulice došlo bi do promjene vodovodnih cijevi jer su još azbestne te je tu najveći gubitak vode. Avdalović ističe da postoji mogućnost da se sredstva EIB i resornog ministarstva neće moći povući ove godine, te da će sredstvima opštine zamijeniti cijevi u jednoj od spornih ulica. Uporedo s ovim  projektom rade na proširenju kapaciteta uključenjem jame Udbina u sistem, što bi dovelo do dvojnog snabdijevanja vodom.

Avdalović smatra da je opština Nevesinje na dobrom putu cjelovitog rješavanja projekta vodosnabdevanja. Prema njegovim rečima, Institut za javno zdravstvo RS uzorkuje otprilike svaka četiri mjeseca vodu sa desetak izvora, koja je nekad ispravna, a nekad ne. Ipak, on lično smatra da voda s izvora nije neispravna.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Danča

22.06.2017 11:27

Što niko ne komentariše?

ODGOVORITE
Name

E,ovako'

22.06.2017 13:52

ja mislim da ce taj problem brzo resi'ti , mile i tramp,samo malo da poteefoni'ramo "e;vođecemo,bogami.

Name

Proto

22.06.2017 13:31

Pa prije će voda sa Marsa nego sa Udbine a i nema je osim ako se drugačije ne naredi.A nešto se šuška da je mutna...

ODGOVORITE
Name

Danča

22.06.2017 15:46

Samo sto nije s Udbine...

Name

Žare

22.06.2017 16:32

Narode što plaćate taki skupo vodu prljavu,u kojoj se ne možete okupati!Nemojmo plaćati vodu!

Name

Sann

22.06.2017 20:53

Vodu dovode godinama i obecavaju kule i gradove.Ma jadan narod,a oni na vlasti uvijek isti.Tuzno

ODGOVORITE
Name

Deki

25.06.2017 15:01

Dovesce je snsd,kao sto je drzo sjednicu vlade u Nevesinju,obeco predsjednik,nemojte zaboravit

ODGOVORITE