EU ozbiljnije se bavi BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr Mladen Ivanić razgovarao je u Briselu sa predsjednikom Evropske narodne partije Džozefom Dolom.
.

Bosna i Hercegovina 22.06.2017 | 10:26
EU ozbiljnije se bavi BiH
Tema razgovora bila je situacija u BiH, regiji i zemlјama Evropske unije, kao i koraci koje zemlјe Zapadnog Balkana čine u oblasti evrointegracija.

Predsjedavajući Ivanić je naglasio da ga raduje utisak da se Evropska unija konačno ozbilјnije bavi regijom i BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istakao da da je integracija u EU, koja ima uravnotežen odnos, jedan od uslova stabilnosti BiH. U slučaju da ostanemo izolovani, objasnio je predsjedavajući Ivanić, nastavili bismo da se bavimo temama oko kojih nema saglasnosti, čime bismo stvarali nove blokade.

”Potreba postizanja kompromisa i izgradnje međusobnog povjerenja klјučna je za budućnost i trajnu stabilnost”, rekao je predsjedavajući Ivanić.

Sagovornici su se složili da situacija u regiji nije zadovolјavajuća. Predsjedavajući Ivanić je ukazao na činjenicu da je osnov stabilnosti u regiji u trouglu Beograd-Zagreb-Sarajevo, a gospodin Dol je naglasio da poremećeni odnosi u regiji ne doprinose stabilnosti niti Balkana, niti Evrope.

Predsjednik Evropske narodne partije rekao je da snažno podržava proširenje Evropske unije i naglasio da su prioriteti evropske budućnosti BiH - pravna država, borba protiv korupcije i nezavisno pravosuđe. Govoreći o tome, predsjedavajući Ivanić je rekao da je za to neophodna politička volјa svih učesnika političkog procesa u BiH.

Bilo je riječi o zajedničkoj sigurnosti, borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma i odlasku boraca na strana ratišta. Posebno su se osvrnuli i na pojačan trend odlaska mladih i naglasili da to predstavlјa nenadoknadiv gubitak za jednu zemlјu.

Predsjedavajući Ivanić nastavlјa posjetu Briselu i danas će učestvovati na proširenom samitu Evropske narodne partije.

Predsjedavajući Ivanić će se tokom dana sastati sa visokom predstavnicom za spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije Federikom Mogerini, predsjednikom Vijeća Evropske unije Donaldom Tuskom, ministrom spoljnih poslova Kralјevine Belgije Didierom Reyndersom, a na marginama sammita planiran je susret sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

snovi

22.06.2017 09:41

Velika Britanija izlazi iz EU. Kako će u EU ući loše države: BiH (podijeljena, puna međunacionalne mržnje i propale enonomije), Srbija, Kosovo (neko ga priznaje a neko ne kao državu nego kao sastavni dio Srbije), Crna Gora, Makedonija (u konfliktu sa Šiptarima), Albanija, Turska, turski dio ostrva Kipar, Moldavija, Ukrajina (upravo zbog tog je u sukobu s Rusijom zato što Rusija neće sve i svašta na svojim granicama), Bjelorusija...

ODGOVORITE