BiH mora da promijeni imidž

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas evropskim parlamentarcima u Briselu da je zadovoljan činjenicom što je EU po prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH, tim prije jer se očekuje dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO, ali bez razgovora o članstvu u NATO.

Bosna i Hercegovina 21.06.2017 | 16:55
BiH mora da promijeni imidž
Tokom razgovora sa Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, on je u svojstvu šefa delegacije BiH informisao sagovornike o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regionu, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. Ivanić je naglasio je da je BiH potrebna Evropa, budući da nije dobro da BiH bude izolovana.

"U slučaju da BiH ostane izolovana, tada još više dolaze do izražaja tri suprotstavljena koncepta. U tom slučaju, takva, izolovana BiH ne bi bila atraktivna ni investitorima", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je objasnio da BiH mora da radi na promjeni imidža i da je bilo kakav napredak nemoguć bez ispunjavanja osnovnog preduslova - spremnosti na kompromis, navodi se u saopštenju. On je priznao da je aktuelni saziv Predsjedništva BiH i na tom, ali i na drugim poljima mogao da uradi mnogo više. Prema njegovim riječima, u narednom periodu moguće su dvije krupne i pozitivne stvari - sticanje statusa kandidata BiH za EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo /MAP/, ali bez razgovora o članstvu u NATO-u.

S obzirom na činjenicu da u vezi sa tim pitanjem ne postoji saglasnost unutar BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da će se tim poslom baviti neke druge generacije političara. Govoreći o situaciji u regionu, Ivanić je rekao da atmosfera u cjelini nije zadovoljavajuća. U delegaciji je, osim predsjedavajućeg Ivanića, bio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

On je informisao evropske parlamentarce o aktivnostima izvršne vlasti na polju evropskih i integracija u NATO, naglasivši da je iza BiH najuspješnija godina u radu BiH na evropskom polju. Ivanić je danas razgovarao i sa izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom Dan Predom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i pripremama odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Sagovornici su izrazili nadu da će, na obostrano zadovoljstvo, BiH ubrzati evropski put, sa posebnim naglaskom na postupak sticanja statusa kandidata. Ivanić nastavlja radnu posjetu Briselu, a za večeras je planiran sastanak sa predsjednikom Evropske narodne partije Džozefom Dolom.

Ivanić bi sutra trebalo da učestvuje na proširenom samitu Evropske narodne partije, a u planu je i njegov susret sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federikom Mogerini, predsjednikom Savjeta Evropske unije Donaldom Tuskom, ministrom spoljnih poslova Belgije Didijerom Rejndersom, a na marginama samita planiran je susret sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antonijom Tajanijem.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kl

21.06.2017 15:31

I tebe u paketu

ODGOVORITE
Name

nasa bosanska posla

21.06.2017 17:35

Ivanic je onim sta on ocekuje, a sta ne ocekuje iznio spisak zelja. Bas se pitam dali se o onome sta ce reci u Briseludobio saglasnost/konsenzus druga dva clana predsjednistva ili je govorio iskljucivo u svoje ime.? Ovo Ivanicevo mu ga dodje kao kada bi utopljenik onom koji mu je pruzio ruku da ga spasi iz vode, reko da mu pruzi lijevu a ne desnu ruku

ODGOVORITE
Name

To su

21.06.2017 18:21

Posljednji trzaji, bice to sve dobro, jos malo..

Name

Dragan

21.06.2017 17:57

Skloni se i popravi nam imidž.

ODGOVORITE
Name

Cuj imidz

21.06.2017 18:45

Kakav imidz potpuno opljackane i propale zemlje pune hulja sa kupljenim fakultetima koje i ti zaposljavas.Moj Predsjednice.

ODGOVORITE
Name

Soko

22.06.2017 06:55

Mladene postujem te kao covjek Ali ti jednom zamjerujem na takvim sastancima moras energicno postavljat pitanju terorizma u BiH vidis kako bosnjacki prestavnici gdje god stignu laju o RS i srbskom narodu i za sve je kriva RS.

ODGOVORITE
Name

Soko

22.06.2017 06:58

Moj presednice dzaba SE trudis jel ti mislis da IDE zajedno EU i islamska deklaracija Koje SE Bakir nikad nece odreci.

ODGOVORITE
Name

bakica

22.06.2017 09:25

ja se sokole u potpunosti slazem sa tobom eu i is deklaracija ne mogu zajedno.

ODGOVORITE
Name

siniša blagojević

24.06.2017 10:52

Šansa je u suzbijanju korupcije.

ODGOVORITE