Indija trudnicama: Uzdržite se od proteina i požudnih misli

Vlada u Indiji objavila je uputstvo u kojem se trudnicama savetuje da ne jedu meso i jaja i uzdržavaju se od požudnih misli.

Zdravlje 21.06.2017 | 13:04
Indija trudnicama: Uzdržite se od proteina i požudnih misli
Lekari upozoravaju da je ovakva preporuka opasna, posebno imajući u vidu lošu zdravstvenu zapštitu trudnica i mladih majki. Često se dešava da žene u patrijarhalnim indijskim domaćinstvima poslednje dobijaju hranu ili lekarsku pomoć.

Indija se nalazi na vrhu liste zemalja sa najvišom stopom smrtnosti majki na porođaju, pretežno zbog neuhranjenosti i anemije.

Prema podacima UNICEFA, u Indiji na 100.000 trudnoća na porođaju umre 174 žena, što je mnogo više nego u Kini - 27 ili SAD - 14.

Kritičari upozoravaju da se vlada u svojoj brošuri "Staranje o majci i detetu", zasnovanoj na religijskoj dogmi, oglušila o medicinske savete da trudnice moraju da jedu dosta proteina, ali i da mogu bezbedno da upražnjavaju seks.

"Vlada objavljuje nenaučne i iritantne savete, umesto da obezbedi adekvatnu, visokoproteinsku, ishranu za siromašne trudnice", rekao je ginekolog Arun Gadre.

U vladinom uputstvu se navodi da trudnice treba da se uzdržavaju od "nečistih misli", kao i da gledanje fotografija lepih beba može povoljno da utiče na fetus.

Trudnicama je takođe savetovano da se uzdrže od besa i mržnje, navodi agencija AP.

Konzervativni ministar zdravlja Šripak Naik rekao je da uputstvo sadrži "mudrost sakupljanu više vekova".

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar