Kada kinemo, bakterije "lete" i do četiri metra u daljinu

Australijski istraživači nedavno su otkrili da patogene materije koje izbacujemo kada kašljemo ili kijemo mogu da "putuju" kroz vazduh i do četiri metra u daljinu, kao i da ostanu žive i do 45 minuta.

Zdravlje 21.06.2017 | 13:03
Kada kinemo, bakterije "lete" i do četiri metra u daljinu
Studija je utvrdila i da su se kapljice izbačenog sadržaja sušile u različitim vremenskim razmacima, dok su se sudarale sa česticama vazduha.

Direktorka Laboratorije Kvinslendskog univerziteta za tehnologiju Lidija Moravska kaže da je ovo istraživanje verovatno jedna od prvih studija dužine opstanka bakterija i klica otpornih na medikamente u spoljnoj sredini, po njihovom izbacivanju kijanjem ili kašljanjem.

"Želeli smo da ispitamo koliko kapi nosioci bakterija, koje izbacujemo kašljanjem ili kijanjem, mogu da daleko da 'odlete' i koliko dugo mogu da budu u stanju da inficiraju ljude", kaže profesorka navodeći da se kapljice koje se iskašlju razlažu u dva različita perioda vremena.

Odmah pošto ih iskašljemo, kapi se sudaraju sa česticama vazduha, trenutno se suše i hlade, pa postaju dovoljno lake da mogu da ostanu u vazduhu.

"Otkrili smo da koncentracija aktivnih bakterija u osušenim kapima ubrzano opada u prvih 10 sekundi, kod većine njih. Jedna podgrupa bakterija, međutim, opstajala je i duže od 10 minuta. To nam govori da su neke bakterije (pseudomonas aeruginosa) otpornije i da ostaju održive u vazduhu dovoljno dugo da predstvaljaju rizik od infekcije, pogotovo kod ljudi sa respiratirnim problemima", navodi ona.

Naučnici pretpostavljaju da se to događa zbog toga što su izbačene kapljice proizvedene u različitim delovima respiratornog sistema, tako da nose različit "tovar" bakterija.

"Većim kapljicama koje nose bakterije potrebno je više vremena da ispare što ih čini mnogo otpornijim na raspadanje i sposobnijim da održe bakterije u životu u dužem periodu", zaključuje Lidija Moravska.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar