Nije bilo riječi o ulasku u NATO

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da očekuje da bi, ako ne do kraja ove, onda početkom iduće godine mogao da bude aktiviran Akcioni plan za članstvo /MAP/, kao i da BiH uđe u novu fazu odnosa sa NATO.

Bosna i Hercegovina 20.06.2017 | 15:41
Nije bilo riječi o ulasku u NATO
Ivanić je nakon susreta delegacije BiH sa Sjevernoatlantskim savjetom NATO-a u Briselu rekao da danas nije bilo riječi o članstvu BiH u NATO-u jer je to pitanje o kojem ne postoji saglasnost u BiH.

"Tim poslom će se baviti neke druge generacije političara jer vrijeme za to još nije sazrelo", izjavio je Ivanić novinarima.

On je naveo da su tokom susreta predstavljena dostignuća BiH, a članovi Savjeta upoznati su o napretku u vezi sa "Pregledom odbrane", planom modernizacije sredstava, dokle se stiglo sa knjiženjem vojne imovine, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Međutim, glavna politička poruka bila je naša želja da se razmisli o uslovu striktnog knjiženja vojne imovine", naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ivanić je objasnio da, u slučaju da se čeka puno ispunjenje uslova, to potrajalo bar još nekoliko godina.

Prema njegovim riječima, glavna argumentacija bila je da je BiH potrebno aktiviranje MAP-a jer o tome postoji politička saglasnost i vlasti i opozicije, te svih konstitutivnih naroda u BiH.

"I to je jedna od rijetkih stvari oko koje u BiH postoji jedinstvo. Nadam se da smo uspjeli bar malo razbiti rezerve koje jedan broj zemalja ima prema ovome. Nadam se da će nakon ove posjete ponovo biti razmatren ovaj uslov", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama, koje je ocijenjeno izuzetno dobrim.

"Naše jedinice su, prema ocjenama, među najboljim kada je riječ o zemljama članicama koje učestvuju u mirovnim misijama, posebno u Avganistanu, ali i u drugim prostorima, na primjer Africi. Iskazali smo opredijeljenost da to radimo i ubuduće", naveo je Ivanić.

On je dodao da je bilo riječi i o višku naoružanja. "Rekli smo da se to polako svodi na razumne mjere jer, prije svega, predstavlja bezbjednosno pitanje. Sve u svemu, na današnjem sastanku je bilo dosta pozitivnih stvari", kaže Ivanić. 

Izvor: Srna

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Pero Doboj

20.06.2017 13:47

NATO ne moze uvuci BiH u savez bez pristanka Srba... To svi znaju...Srbi su vazan faktor u Europi i europskim integracijama..

ODGOVORITE
Name

blbl

20.06.2017 14:07

Prije deset godina i BH srbi sa dodikom su dali saglasnost za prijem u NATO i od tada su krenuli pregovori.tako da saglasnost postoji.

Name

General

20.06.2017 14:08

Pero dajes sebi previse na znacaju.

Name

pob

20.06.2017 14:27

Hahahahah.... e dobar si Pero

Name

Goran iz Baltica

20.06.2017 14:57

@Pero, NATO je vojni savez a za pristupanje svakom savezu, po ustavu BH odluku donosi skupstina BH kao drzavna zajednica bez ikakog referenduma, posto po ustavu BH entiteti nemaju ni ministarstvo odbrane tj nemaju vojsku jer je ona na 'drzavnom' nivou. A i ako mi u RS organizujemo referendum i posto se radi o stvari koja se tice cijele BiH on bi bio savjetodavnog, a ne obavezujuceg karaktera - u stvari to bi bila neobavezujuca anketa kao sto je bila ona za 9 januar

Name

Re

20.06.2017 15:25

Goran je u pravu.Ako bude ref.bice na nivou BiH a rezultat se unapred zna.Izgleda da pojedinci jos nisu shvatili da je BiH drzava s RS entitet.Treba vam biti jasno da nikad to i nece biti bez rata po ovim linijama.Moguc je dogovor uz velike ustupke RS-a.

Name

Niko i Neko

20.06.2017 15:28

Dami je Pero tvoja pamet da se malo odmorim. Jesmo i vazan faktor nestace zbog nas i planeta samo da bude onako kako mi zamisljamo. A bijeda i fukara smo samo tako.

Name

RS SILA !!!

20.06.2017 13:52

Milorad Dodik nas cuvar andjeo nece dopustit da udjemo u ovu organizaciju... NATO nam nista dobro nece donijeti.. Svima je vec jasno da je RS skoro pa nezavisna zato hoce na silu da uguraju BiH u NATO.. Neka Federacije ide kud hoce..RS ide u Savez sa bracom Rusima...

ODGOVORITE
Name

re sila

20.06.2017 14:09

Idi ti u skolu obrazuj se

Name

Re RS SILA

20.06.2017 15:17

Dok je takvih kao ti RS nikad nazalost nece biti sila. Umjesto da kaznjavamo na izborima one koji sistematski unistavaju Republiku Srpsku mi ih svaki put nagradimo. Ako se postaje sila tako sto se uniste banke,javna preduzeca,skolstvo,zdravstvo,zeljeznice a pri tom niko ne odgovara onda smo na pravom putu. Sad ce izbori pa ce opet kod Baje biti krmetine i pive.Jos kad Baja zapjeva ma nema nam niko ravan.Ono sto ne dodje pod sator kupice se novcem iz elektroprivrede i drugih javnih preduzeca. Vjerovatno ce opet prica o referendumu,izdajnicima i slicno. Pa dokle cemo moj nesretni narode nasjedati na laži i podvale i srljati u sopstvenu propast.

Name

NATO

20.06.2017 13:56

Ostavljate buducim generacijama problem i pitate zasto nema nataliteta svi traze sigurnost u NATOu samo mi nesto kao cekamo. Clanstvo u NATOu donosi stabilnost i svakom pogledu jasno se zna svaki potez svaka marka al to nama neodgovara e zato bezimo na zapad e zato necemo i nemozemo imati mir, narastaj , ekonomiju, sigurnost, zdravstvo, skolstvo, mi bre zivimo u raljama nacionalizma

ODGOVORITE
Name

Moca

20.06.2017 14:58

Jeli te to snsd naučio

Name

Niko i Neko

20.06.2017 15:30

Bravo NATO !

Name

Penzioner

20.06.2017 14:06

Lazete sami sebe, ima da radite kako vam se naredi, gospodo politicari

ODGOVORITE
Name

borac

20.06.2017 15:37

Narod je glup i nije ga tesko lagati.

Name

DVOLICNOST

20.06.2017 14:15

OVO MU JE SAD PRICA ZA NAROD U RS,

ODGOVORITE
Name

Sojuz

20.06.2017 15:16

Ostavićete budućim generacijama da rješavaju pitanje članstva BiH u NATO, a kakve ste raspikuće i gulikože, te buduće generacije ostavićete i bez marke u džepu.

ODGOVORITE
Name

mile

20.06.2017 15:16

Mi smo glup narod to nije normalno svi smo protiv nato eu i ostalog a svi zelimo papire da idemo na zapad,sto niko skoro ne planira ici u rusiju kad je toliko volimo

ODGOVORITE
Name

Mislim-Man

21.06.2017 04:54

Ja da se deklarisem odmah proti Nato EU Arapskih i bilo kojih drugih vojno političkih saveza. Samo da se obratim ljudima iz RS koji se deklarisu protiv Nato - objektivno da odgovorite. Kada srbi iZ RS pakuju kofere i idu na rad u inostranstvo trbuhom za kruhom, biraju li onda zemlju koja nije clanica NATO? Mislim da malo objektivno razmotrite razloge zašto za i zašto ne, a da pustite na stranu čast (davno su je za nas prodali) , rodoljublje (riječ koja je izgubila kontekst) i poštenje (no comment više )

ODGOVORITE