Ivanić u NATO-u o Pregledu odbrane

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić informisao je u Briselu članove Sjevernoatlantskog savjeta na nivou stalnih predstavnika o trenutnoj situaciji u sektoru odbrane u BiH, u prvom redu o nedavnom usvajanju dokumenta Pregled odbrane.

Bosna i Hercegovina 20.06.2017 | 14:50
Ivanić u NATO-u o Pregledu odbrane
Dokument Pregled odbrane je, nakon višegodišnjeg zastoja, usvojen u Predsjedništvu BiH, a njime je utvrđeno smanjenje broja lokacija i broja pripadnika Oružanih snaga BiH, kao i planovi za njihovu dalju modernizaciju.

Govoreći o značaju aktivacije MAP-a za BiH /Akcioni plan za članstvo/, Ivanić je naglasio da je riječ o pitanju za koje postoji saglasnost političkih predstavnika sve tri etničke grupe kako iz vlasti, tako i iz opozicije.

Tokom današnjeg sastanka bilo je riječi i o aktuelnom statusu knjiženja perspektivne vojne imovine, koje predstavlja preduslov za aktivaciju MAP-a, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Naglašeno je da su napravljeni i značajni pomaci u vezi sa pitanjem rješavanja viškova naoružanja i vojne opreme, bilo kroz uništavanje ili odgovarajuće donacije.

Važan segment djelovanja Oružanih snaga BiH predstavlja i učešće u međunarodnim mirovnim misijama.



Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je na posjetu pripadnicima Oružanih snaga koji učestvuju u mirovnoj misiji u Avganistanu, odakle nosi veoma pozitivne utiske.

Ivanić je rekao da BiH može da bude ponosna na doprinos koji pripadnici Oružanih snaga pružaju u očuvanju mira i bezbjednosti u toj zemlji, kao i na profesionalnost i odgovornost kojom obavljaju svoje zadatke.

U nastavku sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH odgovarao je na brojna pitanja ambasadora zemalja članica u vezi sa stanjem u sektoru odbrane, bezbjednošću, opštim političkim prilikama i regionalnoj saradnji.



Delegacija BiH, koju predvodi Ivanić, razgovarala je i sa zamjenikom generalnog sekretara NATO Roz Gotemeler, te posjetila sjedište Misije BiH pri NATO-u.

Ivanić nastavlja radnu posjetu Briselu, gdje je za sutra planiran sastanak sa članovima Grupe prijatelja BiH Evropskog parlamenta. Sastanku će prisustvovati i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sutra će razgovarati i sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Kristijanom dan Predom, kao i sa predsjednikom Evropske narodne partije DŽozefom Dolom.

U delegaciji BiH su, osim Ivanića i Zvizdića, ministar odbrane BiH Marina Pendeš i šef Misije BiH pri NATO-u Almir DŽuvo.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Penzioner

20.06.2017 12:53

Jel' potpisan pristup NATO-u? Sta kaze Dodo?

ODGOVORITE
Name

Drago

20.06.2017 13:03

Je li ovo znači da predsjednik Ivanić hoće u NATO, za Milom Đukanovićem ?

ODGOVORITE
Name

ptica

20.06.2017 13:11

Koja je ovo službenica,

ODGOVORITE
Name

neko ko poznaje stvari

20.06.2017 13:47

Ta sluzbenica je pomocnik generalnog sekretara NATO - isto ono sto je bila Kolinda Grabar-Kitarevic prije nego sto je postala predsednik drzave Hrvatske

Name

ustavno tumacenje

20.06.2017 13:44

Po ustavima BH za pristup savezima [NATO je savez] uopste nije predvidjeno raspisivanje rerferenduma nego je dovoljna odluka oba doma narodne skupstine A po istom ustavu entiteti nemaju uticaja na odbranu, entiteti nemaju ministarstva odbrane posto je vojska na 'drzavnom' nivou.

ODGOVORITE
Name

Cuj ustavno

20.06.2017 17:17

Cuj ustavno.To je carsijsko tumacenje.Uvukli se mi pa ajd i Srbi.Da se uvuku.Kakav Ustav i sta Min odbrane uopste ima sa politickom odlukom.Oni koji nikad nisu imali drzavu ne mogu ni shvatiti sta su institicije i uprava a sta politika.Gospon ne vode institucije politiku.U normalnij drzavi.