Srednjoškolci: Sistem te laže!

Blizu 300 učenika iz Jajca, Travnika, Novog Travnika, Tuzle, Sarajeva, Zenice, Bugojna i Fojnice, uprkos vrućini, od podneva protestuje ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona tražeći da se ukine sistem "dve škole pod jednim krovom".

Bosna i Hercegovina 20.06.2017 | 14:01
Srednjoškolci: Sistem te laže!
Uzvikuju "zajedno u školu" i "nećemo dve škole pod jednim krovom".

Zapevali su i pjesmu "Sistem te laže" poručivši kako sistem "dve škole pod jednim krovom" nije neophodan kako se to pokušava prikazati te da se svi zajedno mogu obrazovati i graditi budućnost BiH.

- Počeli smo borbu s mnogo jačim i bogatijim od sebe. Dobre vesti su se ipak pojavile. Naša borba, trud i zalaganje nisu bili uzaludni. Povučena je odluka o osnivanju nove škole i sprečen je još jedan pokušaj segregacije. Ako smo u ovoj situaciji našli rešenje, ono se može prebaciti i na ostale škole. Ovo je prilika za temeljite promene - poručili su učenici.

Kako je za Klix.ba rekao Faruk Gutić, član Upravnog odbora Asocijacije srednjoškolaca u BiH, delegaciju učenika na razgovor je primila ministarka obrazovanja SBK, Katica Čerkez.

- Policija nas je sačekala i stala ispred srednjoškolaca i mladih čija dob ne prelazi 22 godine. Zahtevamo pismenu potvrdu o ukidanju škole u Jajcu, te da se milion KM planiranih za izgradnju utroši na poboljšanje opreme, naučnog kadra i infrastrukture u Jajcu. Jer Jajce je tek jedna od 58 priča o fenomenu “dve škole pod jednim krovom”. Šaljemo poruku mladima da se pokrenu, bore se za svoja prava i budu deo građanske inicijative “Naša škola” koja je tu primarno zbog obrazovanja - rekao je Gutić.

Učenici Srednje škole "Nikola Šop" iz Jajca nosili su maske sa Šopovim likom poručivši su da su svi jednaki, a da imena, vera i nacionalnost nisu bitni.

- Mi smo ovde radi srednjoškolaca iz Jajca i ostalih koji su u istoj situaciji. Šaljemo ljubav. Došli smo iz Sarajeva i želimo da se pobrinemo da nam se ne ponovi istorija podele - kazali su učenici iz Sarajeva.

Najbolje razumevanje možda imaju upravo učenici iz Travnika koji prolaze kroz sličnu situaciju. Kazali su kako su došli da stvaraju budućnost, a ne da se vraćaju u prošlost.

- Stojimo na 35 stepeni i čekamo promene - poručili su.

Svoje zahteve naveli su ranije, a podršku su im pružili brojne poznate ličnosti.

(Blic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Dt

20.06.2017 13:09

Konacno neko normalan u ovom ludilu. VELKA PODRSKA SVI SMO MI ISTI SAMO NAS DRUGACIJE ZOVU

ODGOVORITE
Name

vo far

20.06.2017 13:59

Ako mladi ne naprave iskorak niko nece politika Bakira ,Covica i Dodika mora se prekinuti i poslat u istoriju.

ODGOVORITE
Name

nnn

21.06.2017 06:17

U Republici Srpskoj je bilo pokusaja stvaranja dvije skole pod jednim krovom ali je to Predsjednik Dodik pametnom politikom sprijecio! Problem je nametanje muslimana bosanskog jezika tako da se Hrvati moraju boriti za svoja prava, Srba u Federaciji svakako nema-na zalost!

Name

M

20.06.2017 14:00

BRAVO OMLADINO TAKO TREBA NEMOJ DA CEKATE DA VAM OVI OLOSI KROJE SUDBINU ONI SU SVOJOJ DJECI OBEZBJEDILI BUDUCNOST A VI SE ZA SVOJU BORITE JER NAM DRZAVA PROPADA .PORED NJIH OLOSA .ONI SVOJU VLASTITU DJECU PRAVE DEBILIMA

ODGOVORITE
Name

Turboskara

20.06.2017 14:41

Policija stala ispred djece fuj koliko odvratno.

ODGOVORITE
Name

FIKRET

20.06.2017 18:35

Nisu protestovala djeca iz Srednjobosanskog kantona.Dovezena djeca iz sarajeva.Sto neznaju sta hoce mozda jednu skolu a kako sa tri jezika na kojem bi to moglo.Iz sarajeva hoce da uredzuju stanje u SBK.POLITICKI SKUP.PA NEMOZE VLADA SBK.MJENJAT USTAV.NEMA TO VEZE SA SKOLOM POLITIKA NEKA STOJI IZA TOGA.

ODGOVORITE
Name

@Fikret

20.06.2017 21:41

Ti bi prvo trebao u školu da naučiš osnove gramatike, tek poslije da se hvataš politike, klocu jedan nepismeni!