Računima protiv sive ekonomije

Poreska uprava Republike Srpske provodi kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi", koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 18.06.2017 | 20:34
Računima protiv sive ekonomije
Kako je saopšteno iz Poreske uprave RS, pored preventivnog djelovanja, u okviru ove jednomjesečne kampanje pojačan je i rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, koji kontrolišu poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze.

Naime, ističu da je u posljednje vrijeme uočen pad discipline poreskih obveznika kod izdavanja fiskalnih računa, dok sa druge strane i građani nedovoljno koriste zakonsku mogućnost da za kupljenu robu i izvršene usluge uzimaju fiskalni račun i na taj način daju svoj doprinos suzbijanju sive ekonomije.

"Iz tog razloga, Poreska uprava RS će u narednom periodu preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, da prvo preventivnim mjerama, a zatim i intenzivnim kontrolama na terenu poboljša disciplinu poreskih obveznika kada je u pitanju izdavanje ili uzimanje fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge", rekli su iz Poreske uprave RS.

Prema raspoloživim podacima, inspektori Poreske uprave RS su od početka godine do 11. juna 2017. godine izvršili 1.356 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te izdali 689 prekršajnih naloga na iznos kazne od 517.470 KM, a kod 206 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

"Naime, koliko god jedna država nastoji pravno regulisati obavljanje ekonomskih aktivnosti, uvijek postoje segmenti u kojima veći ili manji obim ekonomskih transakcija izmiče nekim od tih propisa. Tako je i Vlada RS uvođenjem fiskalizacije krenula u suzbijanje sive ekonomije, nelojalne konkurencije i utaje poreza.

Cilj provođenja fiskalizacije je dovođenje u ravnopravan položaj svih obveznika, uređenje tržišta u RS, te povećanje fiskalne discipline", rekli su iz Poreske uprave RS i dodali da je uvođenjem fiskalnih kasa značajan dio prometa prešao iz sive zone u legalne tokove, te da je prva fiskalna kasa u RS puštena u rad u avgustu 2008. godine.

Da je fiskalizacija uspješan projekat, čije je uvođenje bilo i te kako potrebno, pokazuje i smanjenje sive ekonomije, što ima direktan uticaj na povećanje javnih prihoda.

Međutim, da bi projekat fiskalizacije dao još bolje rezultate, iz Poreske uprave RS navode da je neophodna aktivnija uloga građana, koji se od početka uvođenja fiskalizacije smatraju najvažnijom karikom uspješnog sprovođenja fiskalizacije.

S obzirom na to da neizdavanje računa vodi izbjegavanju plaćanju poreza, Poreska uprava RS očekuje da se i građani aktivno uključe u suzbijanje sive ekonomije, tako što će uzeti fiskalni račun.

"Ne uzimajući račune, građani nesvjesno daju svoj doprinos utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije. Sam Zakon o fiskalnim kasama kaže da svaki kupac prilikom kupovine mora uzeti račun, a ukoliko ga ne dobije, nije dužan da plati", upozoravaju iz Poreske uprave RS.

Naglašavaju da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa, jer bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca.

Dakle, fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansiraju zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje...

Iz Poreske uprave RS ističu da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

"Neophodno je podići svijest i ukazati građanima da račun ne predstavlja samo parče papira koje mu zauzima mjesto u novčaniku ili ruci, nego da se upravo uzimanjem računa povećava ekonomska snaga naše zemlje, te predstavlja mali, ali veoma značajan korak ka boljem i kvalitenijem životu svih građana", poručili su iz Poreske uprave RS.

BROJKE:

- 1.356 kontrola od početka godine

- 689 prekršajnih naloga

- 517.470 KM iznos izrečenih kazni

- 206 poreskih obveznika privremeno zatvoreno u trajanju od 15 dana

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

dusan

18.06.2017 19:08

Uzmite fiskalni da se prikupi sto vise novca za politicare i njihove prohtjeve, bijeli hljeb za njih njihove porodice i njihove poslusnike

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

18.06.2017 19:08

(O)POREŽITE MILOKRADA I OSTALU BAGRU...

ODGOVORITE
Name

H

18.06.2017 19:28

Sve je to ok.ali kad smanje bar za 70% ljudstva iz zgrade vlade..

ODGOVORITE
Name

dzoni

18.06.2017 20:01

Nek carina radi posao i stranacko mafijaske firme po zakonu,budzet bi bio pun ko oko,kako ste uveli prokleti pdv samo oni na drzavnim jaslama super zive!!! koliko ste nas tu opljackali!!!

ODGOVORITE
Name

duje

18.06.2017 22:09

Kad vec pravite akciju kontrole fiskalnih racuna koju ste po zakonu i dosada redovno trebali da pravite napravite kao sto je u srbiji da gradjani skupe odredjeni broj racuna i da bude nagradna igra pa ko dobije sretno mu bilo da obican gradjanin osjeti da ima koristi od fiskalizacije normalno da to bude regularno ne namjesteno.

Name

Nagradna igra

18.06.2017 21:14

Ma, organizujte nagradnu igru ko u Srbiji što su, pustite šuplju priču.

ODGOVORITE
Name

Seljak

18.06.2017 21:27

Sela su puna prodavnica na crno.

ODGOVORITE
Name

BL

18.06.2017 22:17

A koliko su nas samo opljačkali preko fiskalnih kasa od 700 do 2000KM a koštaju puunoo manje. U kancelarijama radi jedno a devet pije kafe i visi na viberu...fuj vam je akcija. Naravno korak preuzmi i račun ne uzmi! to ce nas jedino spasiti.

ODGOVORITE
Name

Neću račun!

18.06.2017 22:41

Koji smećari ovi iz PURS. Oni bi htjeli da građani rade njihov posao a oni su ionako preplaćeni. Pa još i podmićeni. Malo-malo pa nekog inspektora sa lisicama odvedu. Ovi glupi i nemušti apeli su samo bježanje od vlastite odgovornosti. Ja neću namjerno da uzmem račun da vidim kako će me i na koji način natjerati i zaustavljati nadobudne haračlije, ogrezle u mitu i korupciji. Pa još se hvale kako je fiskalizacija bila uspješan projekat. A negovore ko je i koliko miliona zaradio nabavkom fiskalnih kasa . To je pomalo zaboravljeno ali ta afera kad tad mora imati i sudske epiloge i konsekvence. Sad bi nas SNSD klika tjerala da im mi nadoknadimo pokradene milijarde iz budžeta. Zato, neću uzeti račun i neću dozvoliti da mi ga bilo ko traži. Neka državu čuvaju oni koji je pljačkaju. Ali, to je nonsens - nemoguća misija. Još malo pa će tražiti da se građani samoprijavljuju u policiju za učinjen saobraćajni prekršaj. To je Srpska po mjeri Dodik oligarhije.

ODGOVORITE
Name

punto

19.06.2017 06:30

Fiskalna kasa ne prati promet pogledom,nju moras otkucati,a sto bi se kucala kada robu mozes kupiti na crno,o cemu mi pricamo,u Gradisci na buvljaku je 90% takve robe a milioni se obrcu,inspektori i kad dodju prave zapisnike u obliznjem restoranu.

Name

Oo

19.06.2017 19:54

U Gradisci kafici ne daju fiskalni racune godinama ako trazis onda su ljudi npr.akademik