Titove stvari na crnom tržištu

Joška Broz će u Skupštini postaviti pitanje imovine svog dede. Iz Crne Gore nudili mu da kupi sto iz maršalovog kabineta

Srbija 17.06.2017 | 07:18
Titove stvari na crnom tržištu
Poslanik Joška Broz, unuk nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza, spremio je poslaničko pitanje u Skupštini - šta je sa stvarima koje su ostale iza Tita? Kako kaže, imovina koja je poharana tokom poslednje tri i po decenije i koja i dalje nestaje, može se naći na aukcijama i crnom tržištu.

Nedavno su mu pojedini ljudi iz Crne Gore ponudili da otkupi sto iz Titovog kabineta. Svojevremeno je otkupio za 800 maraka i kobaltne šolje sa maršalovim likom, a prodavac je bio nećak ađutanta koji je radio u Užičkoj.

"Pitanje nestanka imovine postaviću ne kao član porodice, već kao predstavnik građana", kaže Joška Broz za "Novosti".

Na odluku da se obrati državi nagnali su ga poslednji događaji vezani za stvari Titove udovice Jovanke, ali i za krađu stranica iz Knjige žalosti u Kući cveća, koje je trebalo da se nađu na aukciji u Malagi.

Kaže, pre dva meseca vrh Rusije poslao je kod njega predstavnika sa pitanjem šta je bilo sa Staljinovom sabljom i ordenom Suvorova, koje je Tito dobio na poklon. Joška se nada da su oni u depou Muzeja, ali to nije mogao da potvrdi predstavniku, pa je odlučio da potraži odgovor od države.

"Stvari iz kuće u kojoj je živela Jovanka, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, iznete su i stavljene u depo Muzeja Jugoslavije, iako nije gotova ostavinska rasprava. Njenim naslednicima date su samo knjige", kaže on.


(Staljinova sablja poklon Titu / Foto: Dragan Milovanović)

U ostavinskoj raspravi koja je posle Brozove smrti trajala skoro 33 godine, sud je prikupio spiskove sa slikama, nakitom, nameštajem i drugim stvarima iz rezidencija. Međutim, nikada nije utvrđeno šta sa spiska još postoji i gde se nalazi.

Joška sumnja da je zato sud 2016. obustavio ostavinu, odlučivši da je okončana još 1991. i da nema razloga za obnavljanje pošto nema novopronađene imovine. Da je krenuo da istražuje šta sa spiska pripada naslednicima, a šta državi, došlo bi se i do toga šta fali i ko su krivci:

"Od 3.500 vrednih slika ostalo je 750. Nestala je i marka iz filatelističke zbirke za koju su tvrdili da je najskuplja na svetu. Gde je deo numizmatičke zbirke iz Muzeja Jugoslavije? Šta je sa 30 satova koji su ukradeni sa izložbe? Jedan od njih, 'filip patek', procenjen je na 3,5 miliona švajcarskih franaka, a kupio ga je lično Tito u Švajcarskoj", konstatuje Titov unuk, i nastavlja sa nabrajanjem onoga što nedostaje:


(Joška Broz / Foto: Predrag Mitić)

"Srebrni servis 'sousa', koji je pozajmljen, ali nije vraćen. Pa srebrni komplet u okviru kog je bio i pladanj. Na njemu je služena torta na nekoj proslavi, posle čega je 'dobio noge'. Tu su i automobili, pozajmljeni za izložbu u Sloveniji, koje Srbija nikad nije tražila nazad."

On navodi i da su ga zvali kada je bila izložba Titovog oružja.

"Kada sam rekao šta fali, smrkli su se i više me nisu pozvali ni na jedno otvaranje", kaže Joška.

Advokat Goran Petronijević objašnjava da su se naslednici žalili na odluku suda kojom je obustavljen ostavinski postupak. Drugostepene presude, međutim, još nema.

APANAŽA KARAĐORĐEVIĆIMA

"Zanima me šta je sa stvarima koje su se nalazile u sefu, u Užičkoj. Svi pričaju samo o 'sefu 555', u Narodnoj banci, gde su navodno nađene stvari Karađorđevića iz Belog dvora. Voleo bih da mi država odgovori i da li je apanaža koju su Karađorđevići dobijali od države do 1956. bila isplata tih dragocenosti koje nisu poneli", kaže Joška Broz.

(Večernje novosti)

Komentari / 0

Ostavite komentar