Valensija srušila Real za PRVU titulu!

Ekipa Valensije prvi put u istoriji postala prvak Španije u košarci.  Lepota igre: Valensija je šampion! Rasturanje Reala na delove! Prva titula u istoriji kluba, 3:1 u seriji protiv dosadašnjeg prvaka Španije!

Košarka 16.06.2017 | 23:20
Valensija srušila Real za PRVU titulu!
U četvrtfinalu je pala Barselona (2:1), u polufinalu Baskonija (3:1), a u finalu i branilac trona, Real Madrid - 3:1!

Valensija je izgubila prvi meč serije za titulu, zatim napravila "brejk" u Madridu, pa ubedljivo dobila obe utakmice pred svojim fanatičnim navijačima.

U petak uveče, Valensija - Real 87:76 (19:20, 29:11, 19:25, 20:20)!

Trener Pedro Martinez naredne sezone će predvoditi "narandžaste" u Evroligi, u kojoj će pored tri španska tima sa "A" licencom ubuduće biti mesta i za najbolji tim "ostatka" Endesa lige.

Ovog puta, taj tim je ujedno i prvak države, potpuno neočekivano, ali sasvim zasluženo.

Za najkorisnijeg igrača finala proglašen je crnogorski centar Bojan Dubljević, iako je u četvrtom meču uz devet skokova i tri asistencije zabeležio samo jedan poen.

Đoan Sastre ubacio je 19, Vil Tomas 12, Antoan Dio 11, Romen Sato 10... a u poraženom sastavu, kao i obično, najbolji je bio Serhio Ljulj sa 23 poena i sedam asistencija.

Luda noć! Luda, da ne može luđa biti. Dočekala je i Valensija da bude šampion. Ekipa koji ima vatrene navijače, a koja - pre svega - igra atraktivnu košarku postala je prvak Španije, na svom parketu je drugi put u dve večeri ubedljivo tukla dosadašnjeg vladara, Real iz Madrida, ispisavši istoriju igre pod obručma. I istoriju grada koji živi za sport.

Tim Pedra Martinesa još jednom je očitao lekciju kraljevima iz Madrida, posebno pod obučima, dominirao u skoku i sasvim zasluženo krunisao sezonu u kojoj je posebno impresivan bio u svojoj dvorani „Fuente San Luis“ - 87:76 (3:1 u seriji).



Ovo je narandžastima prvi šampionski trofej od postanka kluba. I slatka osveta za izgzubljeno finale Kupa kralja od istog rivala u februaru (95:97).

Titula Valensije je zaslužena. Čista kao suza. Ovaj tim je igrao prelepu košarku. Posebno kod kuće. A takmičarsku na strani, pa je pre pet dana napravio brejk u Madridu i već se tad moglo pretpostaviti da ovu šansu neće propustiti. Najzaslužniji za večerašnju pobedu bili su Žoan Sastre (17 poena), a pratili su ga Vil Tomas (12), Antoin Dio (11), dok Realu nije vredelo ni što je Serhio Ljul bio nemilosredan i postigao 23 poena. Ključ poraza Madriđana je što Ljulja niko nije pratio, jer su sledeći najefikasjiji bili Džejsi Kerol(11) i Gustavo Ajon (10).



Valensija je rastirula Real u skoku. Imala ih je čak 21 više u ukupnom zbiru. A čak 18 pod košem ekipe Pabla Lasa, iz čega su nicali drugi napadi i poentiranje što za iz reketa, što iz otvorenih pozicija.

Za veliko slavlje navijača. I za potvrdu da je poraz u finalu Evrokupa, kad im se protiv Unikahe u poslednjoj četvrtini ukočila ruka (ispustili +11), bilo samo loše veče.

Ovo je njihovo!

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar