Krivični zakon nije usaglašen

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović tvrdi da ne postoji nijedan verifikovani tekst prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH koji predviđa kažnjavanje za negiranje genocida, a da ga je Savjet ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru.

Bosna i Hercegovina 16.06.2017 | 21:35
Krivični zakon nije usaglašen
"Netačno je, ili evo da kažem laž je, da je Generalni sekretarijat jedan takav zakon - usaglašen i verifikovan - poslao u Parlamentarnu skupštinu BiH", rekao je Šarović novinarima.

Prema njegovim riječima, jedina istina je da će tekst zakona izaći ili neće izaći idući četvrtak na sjednici Savjeta ministara, zbog čega treba prestati sa zastrašivanjem naroda lažnim vijestima.

"Ovaj zakon, koji se po sedmi put vraća u Savjet ministara BiH zato što to traži Parlamentarna skupština BiH i na koji je dat niz primjedbi, prihvatljiv je za nas samo u slučaju da budu prihvaćene primjedbe koje dolaze iz Republike Srpske, odnosno od resornog ministra i nas ministara koji smo to podržali", rekao je Šarović.

On je naglasio da će konačna verifikacija teksta biti do četvrtka, 22. juna.

"Ide u dvije faze, jer o ovako osjetljivom pitanju nemamo međusobno potpuno povjerenje i ne mislimo isto o ovom zakonu. Imamo različite stavove i različite interese", rekao je Šarović.

On je pozvao da se prestane sa manipulacijama, ističući da on "zna braniti interese Republike Srpske", te napomenuo da epilog nakon sjednice Savjeta ministara BiH u četvrtak može da bude samo usaglašen zakon i sa stavom srpskih ministara ili da zakon ide u dalju parlamentarnu proceduru bez glasova predstavnika srpskog naroda.

"Postoje razlozi zbog kojih ne izlazimo u javnost sa sadržajem naših primjedbi, ali se sada može reći - apsolutno smo protiv bilo kakve odredbe u tom zakonu kojom bi se kažnjavao verbalni delikt - to je prijedlog koji je sličan onom koji je usvojen u Srbiji", dodao je Šarović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekao je da su u prijedlogu srpskih ministara na tekst član 145 a ovog zakona ugrađene primjedbe koje su došle od Ministarstva pravde Repubike Srpske, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i iskustvo sa istim zakonom u Srbiji.

"To je nešto što je za nas prihvatljivo i mislimo da je to u interesu Republike Srpske. Uostalom, da li je iko vidio verifikovani tekst?", dodao je Šarović.

On je rekao da je prema poslovniku Savjeta ministara BiH, kada je riječ o odlukama, neophodan najmanje jedan glas srpskih ministara, dok zakoni idu u dalju proceduru kada postoji većina glasova.

"Naravno takav zakon je krnj, tačnije, feleričan jer u toj prvoj fazi nema podršku predstavnika jednog naroda i teško je da dobije većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH", dodao je on.

(Srna) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Za Buducnost

16.06.2017 20:21

Ne daj se Sarovicu. Niko normalan ne može povjerovati da ti radis protiv RS. Zato ti toliko i pakuju.

ODGOVORITE
Name

Igi

16.06.2017 20:33

Potpisujem!

Name

građanin

16.06.2017 20:57

Bravo Šaroviću.

Name

ap

17.06.2017 05:07

Penzija,kako ga nije stid,kako da se mladi zaposle ? Možda čeka praunuk da poraste šta li ? Prosjek starosti još malo kao u staračkim domovima u BiH a to što pišete NE DAJ SE ,pitam Vas,OD KOGA ? Vrijeme je za penziju i to je to,prepusti mlađim ljudima kojih ima i te kako školovanih i sposobnih

Name

075

17.06.2017 05:58

@ ap Šarović je jedini koji zaslužuje da ga se zove političarem u BiH! U penziju da, ali kada mu se nađe zamjena jer među mlađima koji su skoro svi iskvareni i korumpirani ne vidim mu zamjenu!

Name

xxx

17.06.2017 08:49

Kao prvo čovjek još nema uslove za penziju. Najpošteniji je političar i najkulturniji. Pošaljite Majkićku u penziju, koja je uzela otpremninu od 30.000,00 KM i ponovo se vratila. Uz to širi laži i neistine.

Name

Re

17.06.2017 14:46

Stara je to lopina a za sta je onda glaso.

Name

Delija

17.06.2017 04:57

Puna podrska najboljem ministru,napred do pobede 2018. godine.

ODGOVORITE
Name

Re

17.06.2017 07:37

Procitaj sta Kaze Zvizdic

Name

I.Sarajevo

17.06.2017 04:58

Samo napred ministre,vi zasluzujete da budete novi clan predsjednistva iz RS.

ODGOVORITE
Name

075

17.06.2017 05:59

@ I.Sarajevo Da je BiH normalna država i da ima samo jednog predsjednika Šarović bi bio predsjednik svih nas u BiH par mandata vjerujte mi!!

Name

Rade

17.06.2017 06:36

Sarovic je branio Srpsku od Dodika koji je na tenkovima napadao Banja Luku prine 20 godina, a sada ti isti koji su na tenkovima dosli napadaju Sarovica da ne brani Srpsku. Zapamtite Sarovic je jedini koji je na izborima pobjedio Dodika prije skoro 20 godina i opet ce ako Bog da 2018!

ODGOVORITE